Lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt

Lemmikin omistaminen voi olla hyödyllistä terveydelle useilla tavoilla. Lemmikistä on hyötyä jopa diabeetikoille.
Lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2023

Lemmikki kotona herättää tunteita, kiintymystä ja monia erilaisia reaktioita jokaisessa perheenjäsenessä. Tutkimukset ovatkin osoittaneet lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt ja sen, että lemmikit parantavat elämänlaatuamme.

Ei ole epäilystäkään siitä, että lemmikit ovat loistavia seuralaisia kaikille ihmisille. Sen lisäksi, että niiden kanssa on erittäin helppo kommunikoida, alamme pian pitää niitä jopa perheenjäseninä.

Ehkä sinulla on tällä hetkellä tai on joskus ollut kotona lemmikki ja olet miettinyt, kuinka tärkeää niiden läsnäolo voi olla terveytesi kannalta. Jos et vielä tiedä lemmikin omistamisen eduista, kerromme niistä alla, jotta sinulla on yksi tai useampi syy rakastaa lemmikkiäsi entistä enemmän, tai ehkä nämä tiedot saavat sinut hankkimaan lemmikin.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Puhdistatko koirasi ruokakulhon tarpeeksi usein?

Lemmikki vähentää ihmisen riskiä sairastua sydänsairauksiin

American Heart Associationin tekemä tutkimus totesi, että lemmikkieläin voi vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin. Ihmiset, joilla on koira ja jotka ulkoiluttavat sitä säännöllisesti, saavuttavat 54 % enemmän ne energiatasot, joita suositellaan ihmisen päivittäiseen rutiiniin. Tämän ansiosta henkilö voi olla vähemmän altis sydän- ja verisuonisairauksille.

Jos haluat pitää sydämesi terveenä ja viettää aikaa lemmikkisi kanssa, sen kanssa tulee kävellä vähintään 150 minuuttia viikossa.

Ne estävät yksinäisyyden tunnetta

Lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt: onnellisuus.
Lemmikin omistaminen voi tuoda monia hyvinvointietuja, mukaan lukien yksinäisyyden tunteen ja siihen liittyvien seurausten lievittäminen.

Lemmikki voi myös auttaa ihmistä tuntemaan olonsa itsevarmemmaksi ja suojatummaksi. Aiheesta tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt ovat huomattavat, mukaan lukien yksinäisyyden tunteen ja siihen liittyvien seurausten lieventäminen yksin asuvien iäkkäiden aikuisten keskuudessa.

Näin ollen erityisesti vanhuksille lemmikin omistamisesta voi olla hyötyä yksinäisyyden tunteen välttämisessä.

Ne vähentävät stressiä

Lemmikin omistaminen voi auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja masennusta. Tämä selittyy Innovation Aging -lehden vuonna 2018 julkaisemalla tutkimuksella, joka selittää, että lemmikki voi vaimentaa stressireaktioita niillä, joilla on masennusoireita.

Ne vahvistavat elimistön immuunijärjestelmää

Lemmikkieläinten kanssa eläminen varhaisesta iästä lähtien vahvistaa immuunijärjestelmää.

Eri tutkimukset ovat myös osoittaneet, että lemmikkien kanssa asuminen varhaisesta iästä lähtien vahvistaa immuunijärjestelmää ja vähentää siten allergioiden ja hengityselinten sairauksien kehittymisen riskiä.

Tämän todistamiseksi suomalaiset tutkijat suorittivat tutkimuksen, johon osallistui 397 lasta syntymästä vuoden ikäiseksi. Tutkimus koostui lasten seurannasta ja heidän kosketuksestaan eläimiin. Tuloksena todettiin, että lapsilla, jotka olivat enemmän kosketuksissa eläimiin, oli vahvempi immuunijärjestelmä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Lemmikeille turvallisia huonekasveja

Ne voivat auttaa diabeetikkoja

Vaikka se kuulostaa uskomattomalta, jotkut koirat voivat auttaa diabeetikoita. On jopa organisaatioita, kuten Dogs for Diabetics, jotka kouluttavat koiria auttamaan potilaita, joilla on tämä terveysongelma.

Plos One -lehden vuonna 2016 julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että lapset, jotka hoitavat aktiivisesti yhtä tai useampaa lemmikkiä kotona, hallitsevat verensokeriarvojaan 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin lapset, joilla ei ole lemmikkiä.

Ne parantavat elinajanodotetta

Lemmikkieläinten tuomat terveyshyödyt: pidempi ikä.
On näyttöä siitä, että koiranomistajat istuvat vähemmän ja heillä on alhaisempi verenpaine, plasman kolesteroli ja triglyseriditaso.

Yleisesti uskotaan, että lemmikit ovat hyödyllisiä ihmisille ja että osa tästä hyödystä johtuu suotuisista vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien riskiin. On esimerkiksi näyttöä siitä, että koiranomistajat istuvat vähemmän ja heillä on alhaisempi verenpaine, plasman kolesteroli ja triglyseriditaso, vähemmän psyykkistä stressiä ja paremmat eloonjäämismahdollisuudet sydäninfarktin jälkeen verrattuna niihin, joilla ei ole lemmikkiä.

Yleisesti ottaen kotieläinten ja erityisesti koirien omistamiseen liittyy myönteisiä terveyshyötyjä. Eläimet antavat ihmiselle hyvinvoinnin tunteen silloinkin, kun hänellä on elämässä vaikeaa. Lemmikki parantaa elämänlaatua ja voi jopa pidentää ihmisen elämää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Gua, simpanssi, joka kasvoi kuin ihmisvauva
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Gua, simpanssi, joka kasvoi kuin ihmisvauva

Ihmisvauvan tavoin varttuneen Gua-simpanssin tapaus on yksi psykologian merkittävimmistä tutkimuksista. Lue lisää aiheesta artikkelista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Of, B., & Pets, F. (2009). Human-Animal Bonds II : The Role of Pets in Family. Most. https://doi.org/10.1121/1.3109980
  • Cherniack, E. P., & Cherniack, A. R. (2014). The benefit of pets and animal-assisted therapy to the health of older individuals. Current Gerontology and Geriatrics Research. https://doi.org/10.1155/2014/623203
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: On the positive consequences of pet ownership. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0024506

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.