Logo image
Logo image

Puhdistatko koirasi ruokakulhon tarpeeksi usein?

3 minuuttia
Lemmikkieläinten ruokakulhojen desinfiointi on olennaista eläinten terveyden kannalta. Tässä artikkelissa kerromme enemmän sen tärkeydestä.
Puhdistatko koirasi ruokakulhon tarpeeksi usein?
Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2022

Koiran ruokakulhon puhdistaminen on keino ehkäistä lemmikin sairastumista. Jos et puhdista lemmikkisi ruokakulhoa tarpeeksi usein, lisäät kontaminaatio- ja tartuntariskiä. Uskotko, että puhdistat koirasi ruokakulhon tarpeeksi usein?

Useimmiten lemmikin ruokakulhoon jää ruokajäämiä, joissa voi piillä infektioita välittäviä patogeeneja.

Lemmikkieläimiä koskevien hygieniasääntöjen noudattaminen on tärkeää, varsinkin jos asut kotona immunosuppressiopotilaan, lasten tai vanhusten kanssa.

Miksi koiran ruokakulhon puhdistaminen on tärkeää?

Eläinruoalle tarkoitetut kulhot sisältävät bakteereja. Tieteellinen aikakauslehti Plos One julkaisi tulokset koiranomistajien ruokintatapoihin ja hygieniaan perustuvasta tutkimuksesta.

Kun koehenkilöt oli jaettu 3 ryhmään, joissa oli yhteensä 417 kotitaloutta, analyysi osoitti, että 2 ryhmää noudatti hygieniasääntöjä sekä ruoan käsittelyssä että astioiden puhdistamisessa. Tämä johtopäätös heijasti mahdollisten haitallisten vaikutusten merkittävää vähenemistä verrattuna ryhmään, joka ei saanut mitään hygieniaohjeita.

Sama koe korostaa, että altistuminen saastuneelle ruoalle voi vahingoittaa koiran sekä ihmisen terveyttä. Koirien suussa sattuu olemaan runsaasti mikrobeja, jotka siirtyvät usein kulhoon, missä ne kerääntyvät ja kasvavat, jos kulhoa ei puhdisteta jatkuvasti.

Kaikki omistajat eivät tarjoa koiralleen kypsennettyä ruokaa, ja raakaruokavalio lisää Escherichia colin (E. coli) ja salmonellan tartuntariskiä. Koiran ja omistajan välinen kontakti laajentaa tartuntaketjua.

Veterinary Journal väittää, että lemmikin sairautta voi olla vaikea huomata, koska lemmikit pyrkivät usein piilottelemaan kipua tai huonovointisuutta. He kannustavat meitä pitämään silmällä seuraavia oireita:

 • Kuume
 • Ripuli
 • Oksentelu
 • Ruokahalun menetys
 • Vähentynyt aktiivisuustaso
Some figure
Lemmikit eivät puhu samaa kieltä kuin ihmiset. Näin ollen omistajalta vaaditaan tarkkaavaisuutta, jotta hän osaa poimia lemmikin sairauteen viittaavat oireet.

Lue myös: Lemmikeille turvallisia huonekasveja

Kuinka usein sinun tulisi puhdistaa koirasi ruokakulho?

Jokaisella lemmikinomistajalla on omat hygieniatottumuksensa. Koiran ruokakulhon puhdistaminen on kuitenkin päivittäinen tehtävä, itse asiassa se tulisi puhdistaa jokaisen aterian jälkeen.

On suositeltavaa noudattaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) laatimia sääntöjä. Laitos neuvoo meitä ehkäisemään tarttuvia sairauksia puhdistamalla tai desinfioimalla perusteellisesti kaikki pinnat ja esineet, joihin tällainen ruoka on koskenut.

Tätä varten FDA suosittelee koiran ruokakupin pesemistä kuumalla saippuavedellä ja täydentämään puhdistusta pienellä määrällä desinfiointiainetta. He ehdottavat sekoittaa 1 rkl valkaisuainetta 1 litraan vettä.

Kun olet ensin pessyt koiran ruokakulhon saippuavedellä keittiön ulkopuolella, voit pestä sen sitten vielä astianpesukoneessa.

Organisaatio korostaa, että astiaan jääneet ruokajäämät on hävitettävä. Jos haluat säästää ne seuraavaa ateriaa varten, voit peittää ne huolellisesti ja jäähdyttää ne.

FDA kehottaa ihmisiä pesemään kätensä saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan sen jälkeen, kun he ovat tarjoilleet raakaa lihaa ja olleet kosketuksissa mahdollisesti saastuneiden kulhojen ja pintojen kanssa.

Koiran ruokakulhon puhdistaminen: suositukset

Vältä bakteerien kasvua koirasi ruokakulhossa noudattamalla seuraavia vinkkejä:

 • Käytä vain tiettyä lusikkaa tai ruokakulhoa koiranruoan annosteluun sekä tarjoiluun.
 • Vaihda pesusienet säännöllisesti. Älä käytä samaa pesusientä ihmisten ruokailuvälineiden puhdistukseen.
 • Heitä pois ruokajäämät. Niissä on aina mikro-organismeja, jotka voivat sairastuttaa sinut tai lemmikkisi.
 • Älä käytä samaa pesuallasta kuin käytät ihmisten ruokailuvälineiden puhdistukseen. Tee ainakin ensimmäinen puhdistus toisessa pesualtaassa, sillä näin estetään ristikontaminaatio.
 • Käytä hajusteettomia pesuaineita, jotta eläin ei altistu allergioille. Teollisuuden desinfiointiaineita ei myöskään suositella.
 • Tarkista, ettei kovettunutta ruokaa jää jäljelle. Jos näin on, poista se kuumalla vedellä. Varmista ettei astiaan jää saippuajäämiä.

Astian peittäminen kuumalla etikalla on käyttökelpoinen desinfiointikeino.

Some figure
Lemmikin ruokakulho tulee puhdistaa huolellisesti. Mikäli sitä ei puhdisteta säännöllisesti, voi se toimia haitallisten bakteerien kasvualustana.

Lue myös: Lintu-koira eli bird dog: näin teet liikkeen oikein

Millaiset astiat sopivat parhaiten?

Muovi, keramiikka ja ruostumaton teräs ovat yleisimpiä materiaaleja ruokakulhojen valmistuksessa. Vaikka nämä kaikki kolme tyyppiä ovat toimivia materiaaleja, muovien komponenttien joukossa on bisfenoli A -lisäaine, jota voi päätyä eläimen immuunijärjestelmään. Lisäksi tämäntyyppiset kulhot voivat naarmuuntua ja haljeta helposti, jolloin bakteerit pääsevät kiinnittymään niihin.

Keramiikka sen sijaan vahingoittaa lemmikkejä, jos se rikkoutuu syödessään tai jos astian reunat ovat terävät. Ruostumaton teräs sen sijaan on kova materiaali, ei sisällä bakteereja, se on myrkytön ja erittäin helppo puhdistaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.