Logo image
Logo image

Kuinka auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta?

3 minuuttia
Lemmikin menetys on kova isku lapselle. Ole lapsen mukana hänen surussaan ja auta häntä käsittelemään asia.
Kuinka auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lemmikin kuolema on sydäntäsärkevää. Oman tuskan lisäksi kannat huolta myös lapsesta, erityisesti jos kyseessä on ensimmäinen kerta kun lapsi kohtaa kuoleman. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, kuinka voit auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta.

Kuinka auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta

Kuoleman syyllä ei ole merkitystä, johtuipa se pitkäaikaisesta sairaudesta tai traagisesta onnettomuudesta, kuten ei myöskään lemmikin koolla tai sillä, kuinka kauan se asusti perheen kanssa. Lemmikin kuolema voi olla lapsille hyvin vaikea ymmärtää, hyväksyä ja päästä yli.

Lemmikit ovat kuin perheenjäseniä. Ne ovat lasten leikkikavereita, mukana seikkailuissa ja lasten kepposissa. Kun lemmikki kuolee, lapsi voi joutua suunniltaan, tuntea olonsa hylätyksi ja jopa alkaa pelätä jonkun toisen menetystä.

Seuraavaksi annamme vinkkejä siihen, kuinka voit auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta.

1. Ymmärrä lapsen kiintymystä lemmikkiin

Some figure

Lemmikki on perheenjäsen, erityisesti lasten mielestä.

Ensimmäinen vaihe auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta on pyrkiä ymmärtämään, mitä lapsi käy läpi. Sinulle lemmikit eivät välttämättä ole enempää kuin seuraeläimiä, mutta suurelle osalle lapsia lemmikit ovat paljon enemmän. Ne ovat parhaita ystäviä, ja ne saatetaan nähdä jopa sisaruksina.

Lemmikin kuoleman sureminen on vaikea paikka, aivan kuten perheenjäsenen yleensä, sillä lemmikistä riippumatta lapsesi piti sitä osana perhettä.

2. Eläydy lapsen asemaan

Asettaudu lapsen asemaan. Yritä tuntea myötätuntoa ja ymmärtää, miltä sinusta tuntuisi hänen sijassaan. Rakkaan menettäminen sattuu aina.

Jos lemmikki kuoli pitkäaikaiseen sairauteen, kuolema on luultavasti helpompi hyväksyä kuin jos se olisi johtunut äkillisestä onnettomuudesta. Kun lapsi tietää lemmikin olevan sairas, kuolema on ennakoitavissa.

Tiettyjen tilanteiden ennakoimattomuus, kuten kuolemaan johtava onnettomuus, voi opettaa lapselle, että kaikkea ei voi hallita, mikä voi aiheuttaa hänessä paljon pelkoa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Valmista lemmikille peti kierrätysmateriaalista

3. Vältä todellisuuden pehmittämistä

Lapsen suojelemiseksi jotkut vanhemmat päättävät sanoa hänelle lemmikin “kadonneen” mieluummin kuin selittävät, että lemmikki joutui onnettomuuteen ja kuoli.

Älä tee näin. Lapsi ansaitsee kuulla totuuden, vaikka lemmikin kuolemasta puhuminen onkin äärimmäisen vaikeaa.

4. Leikkiminen lapsen kanssa on keino auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta

Ole mukana lapsen suruprosessissa leikkimällä hänen kanssaan. Jotkut lapset saattavat jopa leikkiä, että pehmoeläin sairastuu ja kuolee. Tämä roolileikki voi olla eheyttävää. Hyödynnä tätä leikkiä saadaksesi lapsesi ymmärtämään ja hyväksymään perheessä tapahtunut menetys.

5. Lue lapsesi kanssa auttaaksesi häntä pääsemään yli lemmikin kuolemasta

Some figure

Lastentarinoiden kautta voit käsitellä kuolemaan liittyvää suruprosessia lapsesi kanssa.

Monet tarinat kertovat perheenjäsenen tai lemmikin kuolemasta. Lue tarina kuolemasta lapsellesi ja puhu siitä hänelle.

6. Ilmaise tunteesi

Joidenkin lasten voi olla vaikea ilmaista tuntemaansa surua. Rohkaise tätä näyttämällä heille, kuinka lemmikin kuolema vaikutti sinuunkin.

Opeta lapsellesi, että saa olla surullinen, ja että on normaalia itkeä ja kaivata menetettyä läheistä.

7. Lapselle puhuminen on keino auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta

Kuolema saa lapset usein kyselemään loputtomasti kysymyksiä. Valmistaudu vastaamaan niihin mahdollisimman rehellisesti, mutta kuitenkin soveliaasti lapsen iän huomioiden.

Lue tämäkin artikkeli: Lemmikin omistamisen hyödyt

8. Kunnioittamalla lemmikin muistoa voit auttaa lasta pääsemään yli lemmikin kuolemasta

Some figure

Puhu lapsellesi parhaista muistoista lemmikkiin liittyen palauttaaksesi hänen mieleensä hyviä muistoja.

Muista puhua lemmikistä. Lemmikistä puhuminen ja hyvien hetkien muistelu on tärkeää lapselle. Pienistä hautajaisista voi myös olla apua lapselle.

Hyvästien sanominen lemmikille voi auttaa lasta saamaan hieman lohtua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuska noin vain loppuisi ja lapsi lakkaisi ikävöimästä lemmikkiään.

Yksi vaihtoehto on koostaa valokuva-albumi lemmikistä tai istuttaa puu lemmikin kunniaksi. Lemmikin muiston kunnioittaminen voi tehdä lapsen olosta paremman.

9. Älä hanki heti uutta lemmikkiä

Lapsi tarvitsee aikaa käsitellääkseen menetystä ja hyväksyäkseen, että ystävä on poissa. Älä yritä täyttää tuota tyhjyydentunnetta hankkimalla heti uutta lemmikkiä. Anna lapselle aikaa päästä yli menetyksestään ennen kuin mietit uuden lemmikin ottamista.

10. Pidä lasta silmällä

Itku ja suru ovat normaaleja asioita, mutta jos huomaat lapsellasi painajaisia, unettomuutta tai paljon ahdistusta, vie lapsi lastenlääkärille tai psykologille. Lapsi saattaa tarvita apua päästäkseen yli lemmikin kuolemasta.

Lemmikin kuolema on usein lapsen ensimmäinen kosketus kuolemaan. Ole kärsivällinen, vietä aikaa lapsesi kanssa ja näytä hänelle rakkautesi. Auta häntä pääsemään vähitellen yli lemmikin kuolemasta aivan kuin kyseessä oli ihmisen kuolema, sillä lapselle lemmikki oli paras ystävä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.