Logo image
Logo image

Lasten uusi hepatiittiepidemia

4 minuuttia
Akuutti hepatiitti on maksan tulehdus, jolla on monia eri aiheuttajia. Joissakin maissa on raportoitu vakavien tapausten lisääntymistä, mikä on aiheuttanut huolta eri puolilla maailmaa.
Lasten uusi hepatiittiepidemia
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mikä on lasten uusi hepatiittiepidemia? Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) raportoi viikolla 14, 8. huhtikuuta päivätyssä raportissaan, että lasten akuuttien hepatiittitapausten huomattavaa lisääntymistä on havaittu Englannissa. Tämän hepatiittiepidemian alkuperää ei kuitenkaan ole vielä selvitetty.

Hepatiitilla, maksaan vaikuttavalla patologialla, joka aiheuttaa tämän elimen tulehduksen, on useita syitä. Näitä ovat virusinfektiot ja myrkytykset sekä lääkkeet että ympäristössä olevat toksiinit.

Mikä on yleisin lasten hepatiitin aiheuttaja?

On olemassa useita viruksia, jotka voivat muuttaa maksamme toimintaa. Tästä syystä niitä kutsutaan hepatiittiviruksiksi tai hepatotrooppisiksi viruksiksi. Tällä nimikkeellä kutsutaan viruksia A, B, C, D tai delta ja E.

Ne tulevat kuitenkin eri virusperheistä. Vaikka ne vaikuttavat maksakudokseen, kaikki eivät tee sitä samalla tavalla.

Toisaalta jotkut patogeenit, joilla on tietty taipumus vaikuttaa maksakudokseen, mutta vaikutus ei ole merkittävä, ei pidetä hepatotrooppisina. Ne toimivat erotusdiagnoosina akuutissa infantiilissa hepatiitissa:

Muut hepatopatioiden syyt

Lisäksi jotkut tilanteet aiheuttavat muutoksia maksassa. Tässä on joitain esimerkkejä:

 • Lääkemyrkytys: Parasetamoli yksi yleisimmistä syyllisistä.
 • Verisuoniin liittyvät ongelmat potilailla, joilla on sydänsairaus tai rytmihäiriöitä.
 • Sappiteiden obstruktiiviset patologiat.
 • Autoimmuunisairaudet.
Some figure
Maksa on elin, joka vastaanottaa paljon verta ja jolla on tärkeitä aineenvaihduntatoimintoja, joten se on alttiina viruksille lähes jatkuvasti.

Mitkä ovat akuutin hepatiitin oireet lapsilla?

Yksi silmiinpistävimmistä akuutin hepatiitin oireista on ihon ja limakalvojen kellastuminen. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen oire, vaikka se on usein ilmeisin.

Sen alkuvaiheessa oireet ovat triviaaleja ja epäspesifisiä, mikä tekee diagnoosin tekemisestä haasteellista. Varhaiset kliiniset ilmenemismuodot sisältävät seuraavat oireet:

Lue myös: Mitkä ovat 4 yleisintä tartuntatautia?

Ikterinen vaihe

Muutaman päivän kuluttua ilmaantuu hepatiitille tyypillinen keltainen väri, joka vaikuttaa ihoon ja limakalvoihin. Tämä väri johtuu pigmentin, bilirubiinin, läsnäolosta elimistössä.

Yleensä maksa muuttaa sen muotoon, jossa se on helpompi poistaa elimistöstä. Tämän vuoksi  bilirubiini voi siirtyä suolistoon, jossa se värjää ulosteen.

Samoin verenkierto mahdollistaa muunnetun bilirubiinin kuljettamisen munuaisiin, missä se suodattuu virtsaan. Akuutissa hepatiitissa kulku suolistoon muuttuu maksakudoksen tulehduksen vuoksi. Tästä syystä se kerääntyy vereen antaen iholle kellertävän sävyn.

Koska suolistossa ei ole tarpeeksi pigmenttiä, uloste ei värjäydy kunnolla, joten se on väriltään vaaleaa. Tätä tilaa kutsutaan akoliaksi. Lisäksi, koska bilirubiini kertyy vereen, se suodattuu helpommin virtsaan, jolloin tätä tilaa kutsutaan koluriaksi.

Kuinka lasten akuutti hepatiitti voidaan diagnosoidaan?

Lääkäreiden tulee aina suorittaa perusteelliset tutkimukset oireiden alkuperän selvittämiseksi. Vaikka bilirubiiniarvot voivat olla korkeampia, akuutin hepatiitin tunnustestit ovat transaminaasimääritykset.

Maksaentsyymit voivat nousta yli 10-kertaisiksi. On tärkeää huomata, että hepatiitin vakavuus ei liity tähän, joten korkea luku vain vahvistaa taudin, mutta ei luokittele sen vakavuutta.

Muita testejä voidaan pyytää arvioitaessa potilasta, jolla on akuutti hepatiitti:

 • Alkalinen fosfataasi
 • Protrombiiniaika
 • Kokonais-, suora ja epäsuora bilirubiini
 • Gamma-glutamyylitranspeptidaasi (GGT)

Vahvistaaksemme taudinaiheuttajan voimme määrittää kullekin niistä spesifiset antigeenit ja vasta-aineet. Näitä serologisia tutkimuksia voidaan pyytää seuraten sekä epäilyn suuntaa että patologian kehittymisajankohtaa.

Some figure
Verikokeella on mahdollista saada suurin osa hepatiittidiagnoosin edellyttämistä tiedoista.

Onko lasten hepatiittia mahdollista estää?

Koska tapa, jolla sairaus välittyy, vaihtelee jokaisen aiheuttajan mukaan, tartuntamekanismit on ryhmitelty kahteen eri luokkaan:

 • Ravintoperäinen
 • Tartunta patogeenista reittiä pitkin

Tällä tavalla voidaan ehdottaa suosituksia tartunnan estämiseksi. Lisäksi rokotus A- ja B-hepatiittia vastaan ​​on osa lasten yleistä rokotusohjelmaa monissa maissa.

Lue myös: Maailman hepatiittipäivä: sairaus on estettävissä

Uloste-oraalinen siirto

Tämä on klassinen tartuntareitti, erityisesti  A- ja E-hepatiittiviruksille. Jälkimmäinen on hieman yleisempi lapsilla kuin aikuisilla.

Lapset tai aikuiset, jotka eivät pese käsiään kunnolla WC-käynnin ja ulostamisen jälkeen, voivat aiheuttaa kontaminaatiota. He voivat helposti saastuttaa erilaisia ​​pintoja ja elintarvikkeita, joita muut ihmiset koskevat.

Suositukset tämä tartuntavan ehkäisemiseksi ovat seuraavat:

 • Juo vain juomakelpoista vettä, joka on puhdistettu asianmukaisesti.
 • Huolellinen käsienpesu WC-käynnin jälkeen.
 • Noudata hygieniasääntöjä elintarvikkeiden käsittelyssä ja kulutuksessa.
 • Älä ole seksuaalisessa kanssakäymisessä hepatiittia sairastavan henkilön kanssa.

Muut tartuntatavat

Sitä vastoin hepatiitti B-, C- ja D-virukset tarttuvat muita reittejä kuin ruoansulatuskanavan kautta. Lisäksi nämä tyypit aiheuttavat usein kroonisen sairauden.

Tämä tartuntatapa vaatii seksuaalisen kontaktin ja ihon sekä limakalvojen altistumisen tartunnan saaneen henkilön kehon nesteille.

Lasten uusi hepatiittiepidemia: hoito

Yleisesti ottaen, koska akuutin hepatiitin syy on usein virusperäinen, akuutin hepatiitin hoitoon kuuluu yleishoito vuodelevolla ja kevyellä ruokavaliolla sekä potilaaseen vaikuttaviin oireisiin puuttuminen.

Tapauksen vakavuus saattaa kuitenkin edellyttää sairaalahoitoa. Lapsuuden akuutille hepatiitille ei ole olemassa erityistä hoitoa.

Miksi lasten uuden hepatiittiepidemian syytä ei ole voitu määrittää?

Siitä saakka kun lasten uusi hepatiittiepidemia raportoitiin Englannista, on ollut vaikea määrittää sen syytä. Erityisesti siksi, että yhdistävää linkkiä ei ole löytynyt näiden tartuntaryppäiden väliltä.

Toisaalta hepatotrooppiset virukset on jo suljettu pois taudinaiheuttajista. Nykyinen selvitys keskittyy selvittämään, onko sairastuneiden lasten välillä yhteisiä piirteitä, jotta etsintä voidaan kohdentaa.

Tätä analyysiä tekee hieman monimutkaisempi se, että epidemia on levinnyt muihin maihin ilman näkyvää kaavaa. Näin ollen, se asettaa enemmän lapsia vaaraan. Epidemian kehitys on ollut nopeaa, ja tapaukset ovat vaatineet maksansiirtoja. Se on myös aiheuttanut ainakin yhden lapsen kuoleman.

Tämä koko skenaario, joka liittyy uuteen hepatiittiepidemiaan, asettaa tutkimuksen erittäin tärkeään asemaan. Toistaiseksi klassisten hepatiittivirusten poissulkemisen lisäksi joissakin tapauksissa on todettu adenoviruksen olemassaoloa, kun taas toiset potilaat ovat osoittautuneet SARS-CoV-2 -positiivisiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cruz-Hernández, M.; Jiménez, R.; Tratado de Pediatría; Volumen 1; Editorial Océano; Barcelona, España; 2007
 • Aguilera, A.; Romero, S.; Regueiro, B.; Epidemiología y Manifestaciones Clínicas de las Hepatitis Virales; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 24 (4): 264 – 276; 2006
 • Costa, L.; Monsalve, F.; Callejas, D.; Porto, L.; Estévez, J.; Castellanos, M.; Mindiola, R.; Diagnóstico Diferencial de Virus Hepatotropos y no-Hepatotropos en Pacientes Atendidos en el Laboratorio Regional de Referencia Virológica. Kasmera 38 (1): 60 – 68; 2010
 • Gálvez, R.; Rosales, J.;García. M.; Afectación Hepática de Origen Infeccioso no Relacionado con Virus Hepatotropos; RAPD Online; 43 (1); 2020
 • Pérez, J.; Aguilar, J.; Estudio Diagnóstico del Paciente con Hepatitis Aguda; GH Continuada; 5 (2); 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.