Vauvan suolistotulehdus: kuinka tulee toimia?

Vauvan suolistotulehdus on sairaus, joka vaatii erityistä tarkkailua ja lääkärikäyntiä komplikaatioiden ehkäisemiseksi.
Vauvan suolistotulehdus: kuinka tulee toimia?

Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2020

Vauvan suolistotulehdus on sairaus, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa se ajoissa ja tehdä oikeat toimenpiteet.

Komplikaatioiden välttämiseksi on oleellista tietää suolistotulehduksen oireet. On olemassa joitakin asioita, joita voit tehdä vaivan lievittämiseksi. Kannattaa arvioida myös rotavirusrokotteen tarve kun vauva on vielä pieni, noudattaen tietysti aina lastenlääkärin suosituksia.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Vauvan koliikki: 5 luonnollista hoitoa

Mikä on vauvan suolistotulehdus?

Suolistotulehdus on ruoansulatuskanavan tulehdus, joka vaikuttaa tavallisesti mahalaukkuun tai suoleen. Se alkaa yleensä seuraavin oirein ja merkein:

  • Ripuli: Vauvan uloste on normaalistikin pehmeää tai nestemäistä, mistä syystä ripulia on vaikea tunnistaa. Jos huomaat muutoksia vauvan ulosteessa tai ulostetta näyttää tulevan paljon normaalia enemmän, vauva tulisi viedä lääkäriin.
  • Oksentelu: On tärkeää erottaa oksentelu pulauttelusta. Oksentaminen vaatii yleensä voimakkaampaa ponnistusta, kun taas pulauttelussa neste tulee ylös vaivattomammin ja siihen liittyy yleensä myös röyhtäilyä.
  • Kuume: Ulkoinen ruumiinlämpö (kainalosta tai nivuksesta mitattuna) on yli 37,5 °C.
  • Vatsakipu: Tämä oire on kaikkein vaikein tunnistaa, sillä ainoa siitä kertova merkki on vauvan itku.

Mistä vauvan suolistotulehdus johtuu?

Tämän sairauden suurin syy on virusten, bakteerien tai loiseliöiden aiheuttama infektio. Viruksista rotavirus on yleisin ja merkittävin syy teollisuusmaissa. Vaiva voi johtua myös muista kuin suolistoon liittyvistä infektioista, kuten korva- tai virtsatietulehduksesta. Se voi syntyä myös muiden kuin infektioon liittyvien sairauksien seurauksena, kuten syömiseen liittyvistä häiriöistä tai muista, elimistöön laajemmin vaikuttavista sairauksista.

Vauvan itku voi olla merkki suolistotulehduksen aiheuttamasta vatsakivusta

Vauvan suolistotulehdus johtuu lähes aina suoliston virus- tai bakteeri-infektiosta. Sillä voi kuitenkin olla myös muita kuin infektioperäisiä syitä.

Miten suolistotulehdusta voi ehkäistä?

Vauvan suolistotulehduksen ehkäisemiseksi on oltava tarkkana sen pääasiallisen aiheuttajan kanssa. Kuten jo mainitsimme, mikrobit ovat sen suurimpia aiheuttajia, mistä syystä suolistotulehduksen ehkäisyssä on oleellista pyrkiä välttämään niiden tartuntaa ja leviämistä.

Tartunnan välttämiseksi ota huomioon seuraavat toimintamenetelmät:

  • Pese kädet usein. Tämä on yksi tärkeimmistä vaiheista virusten tai bakteerien leviämisen ehkäisemiseksi.
  • Säilytä vauvan maitoa ohjeiden mukaan, oli se sitten äidinmaitoa tai maidonkorviketta.
  • Vältä lähikontaktia niihin aikuisiin tai lapsiin, joilla on sairauden oireita. Jos et ole varma onko henkilöllä tartuntaa vai ei, on parempi katsoa kuin katua: peru tai rajoita vierailuja.
  • Älä pussaa vauvaa suulle tai käsiin, jos on mitään epäilystä mahdollisesta infektiosta. Syljessä on paljon patogeeneja.
  • Pidä nännit ja tutit puhtaina. Pese ne päivittäin.
  • Pidä rokotukset ajan tasalla. Kysy lääkäriltä tai hoitajalta tietoa rotavirusrokotteesta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Vauvojen ummetus: syyt ja lievitys

Milloin tulisi mennä lääkäriin?

Vauvan suolistotulehdus on sairaus, jota vanhempien on pidettävä tarkoin silmällä. Yleisimmät komplikaatiot ovat:

  • Nestevaje johtuen liiallisesta veden ja elektrolyyttien hupenemisesta.
  • Hypoglykemia seurauksena verensokerin laskemisesta.
  • Väliaikainen laktoosi-intoleranssi johtuen suoliston seinämien entsyymien menetyksestä.
Vauvan suolistotulehdus voi aiheuttaa kuumetta

Vauvan suolistotulehdus on syy viedä vauva lääkäriin, kun oireina esiintyy kovaa kuumetta, verta ulosteessa tai oksentelua.

Tämän tilanteen välttämiseksi on suositeltavaa lähteä lääkäriin tai päivystykseen jos ilmenee mitään seuraavista oireista:

  • Jos alle 6 kuukauden ikäisellä vauvalla on ripulia.
  • Jos vauvalla on kuumetta 38 ºC tai enemmän.
  • Kun vauva oksentaa tai ei suostu syömään.
  • Kun vauvan paino on laskenut.
  • Jos ulosteessa on verta tai limaa.

Lastenlääkäri tekee diagnoosin arvioimalla vauvan kunnon ja oireet. Hän saattaa vaatia ulostenäytettä suolistotulehduksen aiheuttaman mikrobin selvittämiseksi.

Vauvan suolistotulehduksen hoito

Kun vauvalla alkaa ilmetä mahdollisia suolistotulehduksen oireita, vanhempien tai muiden huoltajien tulisi tarkkailla vauvan kuntoa ja kiinnittää huomiota siihen, kuinka vauva sietää ruokaa:

  • Jatka imettämistä. Tämä on yksi tärkeimmistä vaiheista vauvan suolistotulehduksen kohdalla. Maidonkorviketta ei tulisi laimentaa ja annosten tulee pysyä samoina kun valmistat sitä.
  • Tarkastuksen jälkeen lääkäri saattaa määrätä lisähoidoksi suun kautta otettavia lisäravinteita nestetasapainon korjaamiseksi.
  • Jos neste ei pysy vauvan sisällä, lääkäri saattaa katsoa tarpeelliseksi suonensisäisen nesteytyksen aloittamisen toipumisen edistämiseksi ja vakavien komplikaatioiden välttämiseksi.

Epäiletkö, että vauvallasi on tämä sairaus? Jos tunnistat oireet, vie vauva lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Lääkäri osaa määrätä parhaan hoidon lapsen tarpeiden mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casado Dones, M. J. (2010). Diarrea aguda infantil. Cuidados enfermeros. Revista de Enfermería (Barcelona, Spain).
  • Spain. Ministerio de Sanidad y Consumo., Á., Godoy, P., Torner, N., Cardeñosa, N., & Martínez, A. (2009). Revista española de salud pública. In Revista Española de Salud Pública.
  • Lucrecia, S. C., & Blanca, C. G. (2009). Manejo actual de la gastroenteritis aguda (GEA) con soluciones de rehidratación oral. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria.
  • Giménez Sánchez, F., Martinón Torres, F., Bernaola Iturbe, E., Baca Cots, M., de Juan Martín, F., Díez Delgado, J., … Pineda Solas, V. (2006). El papel de la vacuna frente a rotavirus en los calendarios de vacunación infantil. Anales de Pediatría. https://doi.org/10.1157/13089923

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.