Logo image
Logo image

Alkoholihepatiitin oireet, aiheuttajat ja hoito

2 minuuttia
Alkoholihepatiitin on todettu liittyvän maksan rasvoittumisen (steatoosi) ja kirroosin syntyyn.
Alkoholihepatiitin oireet, aiheuttajat ja hoito
Viimeisin päivitys: 06 marraskuuta, 2020

Alkoholi on laillinen huume useimmissa maissa ja myös maailmanlaajuisesti käytetyin huume. Meidän on tapana usein aliarvioida sen negatiivista vaikutusta kehoon tai emme edes välttämättä tajua sitä. Harvat ihmiset esimerkiksi tietävät, mikä alkoholihepatiitti on ja mitkä sen riskit ovat.

Alkoholihepatiitti on sairaus, jolle on ominaista maksan tulehtuminen alkoholin juomisen seurauksena. Se on oireeton vaurio, mutta voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa maksalle ja se yhdistetään jopa maksasyövän syntyyn.

Alkoholihepatiitin oireettomuus tekee sen esiintyvyyden laskemisesta melkein mahdotonta. Tiedämme kuitenkin, että lähes 35 % alkoholiriippuvaisista ihmisistä kärsii tästä sairaudesta. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä alkoholihepatiitista tulee tietää.

Mikä on alkoholihepatiitti?

Kuten jo mainitsimmekin, alkoholihepatiitti koostuu maksan tulehtumisesta. Se johtuu yleensä pitkittyneestä ja päivittäisestä alkoholin kulutuksesta. Tämä tulehdus aiheuttaa maksalle mahdollisesti peruuttamatonta vahinkoa, jos alkoholitottumuksia ei muuteta.

Tutkijat arvioivat, että tämän sairauden syntymiseksi juotavan päivittäisen alkoholiannoksen määrä vaihtelee sukupuolen mukaan. Miehet, jotka juovat 30-60 g alkoholia päivässä (3-6 normaalia juomaa) 10 vuoden ajan, saavat varmasti tämän sairauden.

Naisten kohdalla riittää, että he juovat 20-40 g päivässä (2-4 normaalia juomaa). Tämä ero johtuu siitä, että naisilla on alhaisempi alkoholin sietokyky kuin miehillä, koska heillä on alhaisempi kyky metabolisoida alkoholia kehossa.

Pidäthän kuitenkin mielessä, että riski on suhteellinen. Jos juot suuremman määrän alkoholia jopa lyhyemmällä aikavälillä, kasvaa riski merkittävästi. 15-40 % alkoholihepatiitin saaneilla ihmisillä sairaus etenee maksasairaudeksi. 

Some figure

Alkoholihepatiitin oireet

Alkoholihepatiitti voi olla oireeton tai oireellinen riippuen siitä, kuinka paljon se vaikuttaa maksaan. Monet ihmiset saavat alkoholihepatiitin oireettomana ja lääkärit voivat havaita tämän vaurion verikokeiden avulla.

Oireellisena sairaus kuitenkin aiheuttaa usein keltaisuutta. Iho kellastuu, koska vereen kerääntyy bilirubiinia. Muita yleisiä oireita ovat pahoinvointi ja oksentelu sekä ruokahaluttomuus.

Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisestä sairaudesta kärsivät ihmiset ovat usein aliravittuja. Alkoholi itsessään aiheuttaa myös ruokahalun vähenemistä, joten molemmat tekijät vahvistavat toisiaan. Heikkouden ja väsymyksen tunne on toinen yleinen merkki.

Ongelmana on se, että kun alkoholihepatiitti etenee, se voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa. Se yhdistetään myös maksan rasvoittumiseen, kirroosiin ja jopa maksasyövän lisääntyneeseen riskiin.

Lue myös: 6 maksaa suojaavaa ja puhdistavaa ruokaa

Kuinka lääkäri diagnosoi alkoholihepatiitin ja miten sitä hoidetaan?

Alkoholihepatiitin diagnosoimiseksi lääkärin täytyy tietää täsmälleen, kuinka paljon alkoholia potilas kuluttaa päivässä. Hän tekee myös yleensä erilaisia testejä, kuten verikokeita, maksan ultraäänikuvan tai muita kuvantamismenetelmiä.

Hoito koostuu lähinnä juomisen lopettamisesta. Jos se ei riitä, voi lääkäri suositella joissakin tapauksissa kortikosteroidien käyttöä tulehduksen vähentämiseksi tai tarvittaessa jopa maksansiirtoa.

Some figure

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää maksan puhdistuskuureista

Alkoholi on todella haitallinen huume

On syytä pitää mielessä, että alkoholi on todella haitallinen huume keholle. Koska alkoholin käyttö on sosiaalisesti hyväksyttävää, on meidän taipumus vähätellä sen vaikutusta. Meidän tulisi kuitenkin yrittää ehkäistä alkoholihepatiitin kaltaisia sairauksia.

Jos siis juot alkoholia, pyri tekemään se kohtuudella. Jos sinulla on myös C-hepatiitti, muista, että alkoholi lisää vakavampien maksasairauksien syntymisen riskiä. On tärkeää tietää, että alkoholiriippuvuudesta voi päästä yli monin eri hoitokeinoin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Factores de riesgo para el cáncer de hígado. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-higado/causas-riesgos-prevencion/factores-de-riesgo.html
  • Hepatopatía alcohólica (o etílica): qué es, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hepatopatia-alcoholica
  • Hepatitis aguda alcohólica. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082011001100010
  • Hepatitis alcohólica | ASSCAT. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://asscat-hepatitis.org/hepatitis-no-viricas/hepatitis-alcoholica/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.