Logo image
Logo image

LASIK-laserleikkauksen hyödyt ja haitat

5 minuuttia
Silmän LASIK-laserleikkaus on vaihtoehto silloin, jos haluat päästä eroon silmälasien tai piilolinssien käytöstä. Kaikille tämä toimenpide ei kuitenkaan sovi.
LASIK-laserleikkauksen hyödyt ja haitat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tämän päivän artikkelin aiheena on LASIK-laserleikkauksen hyödyt ja haitat. Tämä toimenpide voi korjata näkökyvyn muutoksia, kuten taittovirheitä. Tämä tarkoittaa sitä, että leikkauksen myötä ihmisen ei enää tarvitsisi käyttää silmälaseja tai piilolinssejä.

Leikkauksen myötä silmän valoa taittava osa, kuten linssi ja sarveiskalvo, voi heijastaa valonsäteitä oikein potilaan verkkokalvolle ilman poikkeavuuksia. Myopiaa eli likinäköä, hyperopiaa eli kaukonäköisyyttä tai astigmatismia eli hajataittoisuutta kokevien ihmisten verkkokalvo heijastaa valonsäteitä väärin. 

LASIK (laser-assisted in situ keratomileuses) -toimenpide tuottaa hyviä tuloksia taittovirheiden korjaamisessa. Se on loistava vaihtoehto silloin, kun haluaa eroon tavallisista silmälaseista. 

Kenelle silmien laserleikkaus sopii?

LASIK-laserleikkausta käytetään sekundaarisena ja pitkän tähtäimen hoitomuotona verkkokalvon lievien taittovirheiden korjaamiseksi. Tätä toimenpidettä suositellaan usein potilaille, joilla ilmenee seuraavanlaisia näköön liittyviä häiriöitä:

 • Likinäköisyys
 • Kaukonäköisyys
 • Hajataittoisuus

Kun erikoistunut lääkäri on tutkinut ja arvioinut silmämunan kunnon ja ominaisuudet, hän saattaa suositella tätä toimenpidettä potilaalle. Lasik-toimenpide ei sovi kuitenkaan ihan kaikille. American Academy of Ophtamology määrittää seuraavanlaiset vaatimukset LASIK-leikkauksen kandidaateille:

 • Potilaan tulee olla 18-vuotias tai vanhempi (21 vuotta olisi alin ihanteellinen ikä).
 • Potilaalla on ilmennyt viimeisten 12 kuukauden aikana okulaarin refraktiota.
 • Potilaalla on taittovirhe, jonka LASIK-laserleikkaus voi korjata.
 • Potilaan sarveiskalvot ovat terveet ja paksut, ja hänen korjattava näön tarkkuus on enemmän kuin 6/18.

On myös tärkeää, että potilaalla ei ole sellaisia okulaarisia tai systeemisiä sairauksia, jotka voivat hankaloittaa leikkauksen tekemistä tai jotka voivat vaarantaa terveyden pitkällä aikavälillä. Tällaisia sairauksia voivat olla esimerkiksi harmaakaihi, kartiopullistuma, sarveiskalvotulehdus tai pitkälle edennyt glaukooma. Erään tutkimuksen mukaan myös karsastus tai heikkonäköisyys voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia. 

Some figure
LASIK-laserleikkaukseen pääsemiseksi on täytettävä tarkat kriteerit, sillä toimenpide ei sovi jokaiselle.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

LASIK-laserleikkaus suoritetaan usein poliklinikalla, ja se kestää noin 15-30 minuuttia. Kyseessä on kuitenkin toimenpide, joka pitää ottaa vakavasti.

Jos harkitset tätä toimenpidettä, kannattaa ottaa huomioon seuraavat suositukset:

 • Arvioi odotuksiasi keskustelemalla silmälääkärin kanssa, joka osaa selittää sinulle leikkauksen todennäköiset tulokset. Suurimman osan potilaista tulee käyttää silmälaseja leikkauksen jälkeen esimerkiksi lukiessaan tai ajaessaan autoa pimeällä.
 • Valmistaudu kustannuksiin, sillä tämä vapaaehtoinen LASIK-toimenpide suoritetaan poliklinikalla, eikä vakuutusyhtiöt yleensä korvaa sen kustannuksia. On siis hyvä selvittää toimenpiteen kustannukset ja varmistaa, että sinulla on varaa niihin.
 • Pyydä jotakuta tulemaan mukaasi ja kyyditsemään sinut kotiin leikkauksen jälkeen, sillä näkösi ei ole leikkauksen jälkeen vielä täysin palautunut tai sopeutunut.
 • Vältä käyttämästä kosmeettisia aineita, kuten meikkiä, voiteita tai emulsioita silmän iholla leikkauspäivänä. Silmälääkäri saattaa suositella silmän ja sen läheisyyden puhdistamista päivinä ennen leikkausta.
 • Saatat kokea ahdistuneisuutta, mutta yritä pysyä rauhallisena ja pitää loitolla pelottavia ajatuksia leikkauksesta. Keskity sen sijaan siihen, mitkä ovat LASIK-laserleikkauksen hyödyt pitkällä aikavälillä.

Millainen laserleikkaus on?

Tämänkaltainen toimenpide tehdään usein silmälääkärin vastaanotolla tai kirurgisella klinikalla. Ensimmäisenä todennäköisesti tutkitaan silmämuna perusteellisesti, jotta voidaan arvioida sen valoa taittavat elementit, ja jotta voidaan luoda noudatetava leikkaussuunnitelma.

Klinikalla erityisasiantuntija selittää potilaalle millainen toimenpide on ja ohjaa hänet operointihuoneeseen. Siellä henkilökunta pyytää potilasta makaamaan tuoliin ja katsomaan ylöspäin. Mikäli potilas tuntee olonsa hermostuneeksi, lääkäri voi antaa hänelle kivunlievitystä tai puudutusainetta.

Aluksi silmämuniin laitetaan puuduttavia silmätippoja, jotka auttavat vähentämään epämukavia tuntemuksia toimenpiteen aikana. Tämän jälkeen silmälääkäri asettaa silmään tähystimen sekä pienen imurenkaan, joka auttaa pitämään silmän auki sekä estämään silmän räpäyttämistä.

Käyttämällä pientä laseria tai mikrokeratomia, silmälääkäri tekee viillon sarveiskalvoon ja tekee siihen läpän. Tämän jälkeen lääkäri taittaa läppää niin, että hän pääsee käsiksi korjattavaan rakenteeseen. 

Silmälääkäri muotoilee uudelleen sarveiskalvon osia ohjelmoidulla laserilla. Lopuksi leikattu kudosläppä asetetaan takaisin paikalleen. Se tulee kiinnittymään takaisin paikalleen itsekseen muutamien sekuntien kuluessa sekä parantuu ilman tikkejä.

Toimenpiteen aikana silmälääkäri pyytää kohdistamaan katsetta valon suuntaan, jotta voitaisiin välttyä silmänliikkeiltä mahdollisimman hyvin. On myös mahdollista havaita hienoista tuoksua silloin, kun sarveiskalvoa aletaan uudelleenmuotoilla. Useimpien potilaiden mukaan tuoksu muistuttaa palaneen hiuksen tuoksua.

Jos molemmat silmät vaativat operointia, lääkäri tulee suorittamaan toimenpiteet samalla tavalla molempiin silmiin. Yleensä molempien silmien operointi tapahtuu samana päivänä.

Palautuminen

Yleensä LASIK-laserleikkauksen läpikäyneet potilaat kokevat polttelua, kuivuutta sekä kutiamista silmämunassa heti toimenpiteen jälkeen. Näihin oireisiin lääkäri määrää silmätippoja, jotka kosteuttavat silmiä sekä vähentävät epämukavuutta.

Yleensä lääkäri laittaa operoidun silmän eteen suojan tai vaatii sellaisen käyttämistä nukkuessa, jotta paranemisprosessi edistyisi. Potilaan on myös rentouduttava ja levättävä LASIK-toimenpiteen jälkeen.

Näkökyvyn palautuminen ja tasoittuminen tapahtuu asteittain, joten leikkauksen todelliset tulokset näkee noin kahden-kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Palautumista seurataan muutamalla seuranta- ja arviointikerralla. 

On hyvä varata pari viikkoa normaalien arkisten aktiviteettien pariin palaamiseen, etenkin jos harrastat extremeurheilua tai uimista. Myös silmäkosmetiikan käyttö kannattaisi jättää joksikin aikaa.

LASIK-laserleikkauksen hyödyt

Pääasiallisimmat LASIK-laserleikkauksen hyödyt liittyvät siihen, että potilas voi sen jälkeen elää arkea ilman näköä korjaavia silmälaseja tai piilolinssejä. Noin 90 % potilaista saavuttaa 20/20 tai 20/40 näkökyvyn ilman silmälaseja leikkauksen jälkeen.

LASIK-leikkaus on tehokas toimenpide, jonka jälkeen on näkökyvyn osoitettu tasoittuvan nopeasti ja sen on todettu olevan parempi kuin muut samantyyppiset toimenpiteet. LASIK-leikkaukseen on liitetty myös hyvin vähän komplikaatioita, kuten näkökyvyn sameutta tai harmaakaihia.

Onnistuneet tulokset ovat käänteisesti liittyneitä okulaarin alkuperäiseen korjaamiseen. Sen myötä ennuste on sitä suotuisampi, mitä vähemmän taittovirheitä potilaalla on.

Some figure
Laserleikkaus on melko tehokas: arvioiden mukaan jopa 90 %:lla potilaista on havaittavissa merkittävää parannusta näössä.

LASIK-laserleikkauksen mahdolliset riskit ja haittapuolet

Kuten muutkin leikkaukset, myös LASIK-laserleikkaus voi aiheuttaa joitakin sivuvaikutuksia tai komplikaatioita. Useimmat niistä ovat kuitenkin väliaikaisia ja ne yleensä katoavat viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Yleisimpiä LASIK-leikkauksen yhteydessä ilmeneviä haittavaikutuksia ovat:

 • Silmäkipu
 • Kuivat silmät
 • Sumentunut näkökyky
 • Polttava tai pistävä tunne silmässä
 • Suorassa valossa koettu epämukavuus tai herkkyys
 • Värilliset rinkulat valojen ympärillä
 • Punaiset silmät
 • Silmätulehdus

Joissakin tapauksissa leikkaus on johtanut epäsuotuisaan korjaukseen, jolloin näkökykyyn liittyvät tulokset ovat olleet huonompia kuin ennen toimenpidettä.

Leikkaus saattaa laukaista näkökyvyn menetyksen tai pysyviä näkökyvyn muutoksia, mutta tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

LASIK-laserleikkaus on vapaaehtoinen toimenpide, joka ei sovi kaikille

Tämä toimenpide on yksi menestyksekkäimmistä korjaamaan näkökyvyn taittovirheitä. On kuitenkin tärkeää arvioida leikkaukseen liittyvät plussat ja miinukset.

Silmän laserleikkaukseen ei kuitenkaan kannata mennä, mikäli silmälasien käyttö ei ole liian epämiellyttävää tai se ei aiheuta merkittäviä seurauksia. On tärkeää keskustella asiasta silmälääkärin kanssa, joka voi vastata kaikkiin kysymyksiisi sekä tarjota parhaiten sinun tarpeisiisi sopivia vaihtoehtoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
 • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
 • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
 • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
 • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
 • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.