Näin pidät silmälaseista parempaa huolta - 4 vinkkiä

Jos silmälasisi ovat liian löysät tai liian tiukat, käväise silmälasiliikkeessä, jossa asia voidaan korjata helposti. Älä yritä korjata laseja itse kotona, sillä voit vahingoittaa niitä tai rikkoa ne kokonaan.
Näin pidät silmälaseista parempaa huolta - 4 vinkkiä

Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2019

Yhä suurempi osa ihmisistä tarvitsee silmälaseja; tämä saattaa johtua tietokoneella työskentelystä, vaikka likinäköisyyteen vaikuttavat myös monet muut seikat. Silmälasit ovat monelle suuri sijoitus, ja pitämällä laseista huolta varmistat, että ne säilyvät hyvässä kunnossa monen vuoden ajan.

Linssien puhdistaminen ja naarmuttomana pysyminen auttaa sinua näkemään paremmin ja keskittämään huomiosi ympäristöösi.

Puhtaat silmälasit = optimaalinen näkökyky

silmälasit tytöllä

Silmälasit eivät paranna likinäköisyyttä tai hajataittoa, mutta ne auttavat estämään näkökyvyn heikentymistä. Kun saat ensi kertaa silmälasit nenällesi, opastaa optikko sinua niiden käytössä ja huollossa.

Aivan aluksi on tärkeää, että lasit istuvat hyvin: lasien tulee levätä nenällä suorassa ja napakasti, näin ne eivät pääse putoamaan kun liikutat päätäsi. Hyvin istuvat lasit varmistavat, että näkökykysi on optimaalinen ja lasit pysyvät hyvässä kunnossa pidempään.

Sinun ei tarvitse ostaa jatkuvasti uusia laseja, mikäli nykyiset lasisi istuvat hyvin, eikä näkösi ole heikentynyt. Näkötarkastuksessa kannattaa käydä vuosittain, mutta uusien lasien osto ei välttämättä ole tarpeen. Suurin osa silmälaseista valmistetaan herkistä materiaaleista, joten on tärkeää käsitellä niitä varoen.

Millä silmälasit kannattaa puhdistaa?

naisella punaiset silmälasit

Tämä on ensimmäinen kysymys, joka silmälasien käyttäjän tulisi kysyä lasien hoidosta. Silmälasiliikkeestä löytyy erilaisia puhdistustuotteita laseille, joita voit kantaa mukanasi, pitää työpöydällä tai kylpyhuoneen kaapissa. Nämä nesteet voivat kuitenkin olla kalliita.

Jos etsit vaihtoehtoista, halvempaa keinoa pitää huolta laseistasi, voit käyttää nestemäistä saippuaa ja vettä. Puhdista lasit näin:

 1. Aseta lasit juoksevan veden alle
 2. Anna veden kostuttaa linssit
 3. Levitä nestemäistä saippuaa sormenpäihin
 4. Hiero saippualla linssien kumpikin puoli
 5. Huuhtele kunnolla
 6. Kuivaa keittiöpaperilla tai pehmeällä, nukkaantumattomalla liinalla
 7. Varmista että olet kuivannut lasit kunnolla

Jos lasisi ovat likaantuneet, eikä vettä ole saatavilla, kokeile seuraavia keinoja:

 • Mikrokuituliina
 • Kosteuspyyhkeet

Miten varmistan, että puhdistan silmälasit kunnolla?

puhdista silmälasit hellästi

 

Jos lasisi ovat likaantuneet, mutta sinulla ei ole mahdollisuutta puhdistaa niitä kunnolla esimerkiksi WC-tiloissa, voit käyttää mikrokuituliinaa, joka kulkee helposti mukana silmälasikotelossa. Puhdista linssit hellävaraisesti, älä paina tai purista niitä liikaa, sillä tämä voi johtaa lasien taipumiseen tai linssien naarmuuntumiseen.

Muista puhdistaa linssien lisäksi lasien muut osat, etenkin ne osat, jotka ovat kosketuksissa ihoon. Lasien puhdistaminen on tärkeää etenkin kuumalla säällä tai muissa tilanteissa, kun hikoilet enemmän.

Voit kuivata lasit kunnollisen puhdistuksen jälkeen hiustenkuivaajalla, näin varmistat ettei kosteus pääse ruostuttamaan lasien ruuveja.

Lasien oikeaoppinen asettaminen ja pois ottaminen

naisella on silmälasit

Jos asetat lasit hätäisesti silmillesi tai otat ne pois riuhtoen, voi niiden muoto kärsiä tai lasit voivat pudota ja rikkoutua, mikäli olet huolimaton. Käytä kumpiakin käsiä asettaessasi lasit silmille ja ottaessasi ne pois. Jos otat lasit pois yhdellä kädellä, asetat liikaa painetta lasien toiselle puolelle.

Silmälasivarusteet

Jokaisen silmälasit omistavan tulisi myös omistaa seuraavat varusteet:

Silmälasikotelo

silmälasit suojaan koteloon

Käytä vain kovia koteloita, jotka suojaavat laseja kovilta iskuilta. Jos pudotat kotelon tai se kulkee mukana laukun pohjalla, eivät lasit vaurioidu. Varmista, että kotelo on riittävän suuri laseille, älä tunge laseja ahtaaseen koteloon. Yleensä lasit myydään kovan kotelon kanssa.

Silmälasinauha

Jos käytät lukulaseja, eikä sinun ole tarpeen pitää laseja silmilläsi jatkuvasti, voit hyödyntää silmälasinauhaa, joka varmistaa sen, että lasit ovat aina mukanasi ja helposti saatavilla.

Muista kiinnittää huomiota kaulastasi roikkuviin laseihin, jotta et vaurioita niitä törmäilemällä asioihin.

Puhdistusliina

Puhdistusliinaa voi käyttää lasien puhdistamisen lisäksi lasien ympärillä ylimääräisenä suojana, kun ne lepäävät lasikotelossa. Liina kulkee helposti mukana ja sillä saa puhdistettua lasit nopeasti missä tahansa tilanteessa.

Muita vinkkejä silmälasien huoltoon ja käyttöön

hymyilevällä naisella silmälasit

Silmälasien puhdistamisen ja kuljettamisen lisäksi on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään huolta laseistasi. Samat vinkit pitävät paikkansa myös aurinkolasien kohdalla:

 • Älä jätä silmälaseja nojaamaan linssit pöytää vasten yöpöydälle tai muille pinnoille. Tämä voi johtaa linssien naarmuuntumiseen.
 • Pidä lasit poissa korkeista lämpötiloista, älä jätä niitä esimerkiksi autoon kesäisin.
 • Älä käytä vaatteitasi, kuten paidan helmaa silmälasien puhdistukseen. Älä koskaan puhdista linssejä villalla tai farkkukankaalla.
 • Voit viedä silmälasit puhdistettavaksi optikolle muutaman kuukauden välein, jos haluat varmistua siitä, että ne todella ovat puhtaat.
 • Jos lasit istuvat kovin tiukasti tai liian löysästi, käy näyttämässä niitä optikolle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Weintraub, H., Ashburner, M., Goodfellow, P. N., Lodish, H. F., Arntzen, C. J., Ashburner, M., … Abelson, P. H. (1995). Through the glass lightly. Science. https://doi.org/10.1126/science.7886446

 • Kodjebacheva, G. D., Maliski, S., & Coleman, A. L. (2015). Use of eyeglasses among children in elementary school: Perceptions, behaviors, and interventions discussed by parents, school nurses, and teachers during focus groups. American Journal of Health Promotion. https://doi.org/10.4278/ajhp.120315-QUAL-140


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.