Lantionpohjan vahvistamisen hyödyt

Lantionpohjaa vahvistavat harjoitukset ovat erittäin tärkeitä, erityisesti naisille. Ne ovat hyödyllisiä hedelmällisessä iässä raskaaksi tulemisen ja synnytyksen helpottamiseksi, sekä vaihdevuosina.
Lantionpohjan vahvistamisen hyödyt
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lantionpohjan heikkous voi vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun. Siksi käymme tässä artikkelissa läpi lantionpohjan vahvistamisen hyödyt.

Lantionpohjan heikkous voi johtaa prolapsiin eli laskeumaan, mikä puolestaan voidaan yhdistää virtsan ja ulosteen pidätyskyvyttömyyteen. Joskus ongelma vaatii leikkausta.

Vaikka lantionpohjan heikkoutta voi esiintyä sekä miehillä että naisilla, siitä kärsivät useimmiten naiset.

Aloitamme selittämällä, mikä lantionpohja on, mitä tehtäviä sillä on elimistössä ja mikä voi aiheuttaa lantionpohjan heikkoutta, ja lopuksi kerromme, mitkä ovat lantionpohjan vahvistamisen hyödyt.

Mikä on lantionpohja?

Lantionpohja on rakenne, joka koostuu lihaksista ja sidekudoksesta lantion elinten alla. Tämä pääosin lihaksikas rakenne tarjoaa tukea lantion sekä vatsan alueen elimille. Toisin sanoen sen tärkein tehtävä on pitää jokainen elin tavanomaisella paikallaan.

Naisilla lantion elimet ovat:

 • Virtsarakko ja virtsaputki: virtsaneritysjärjestelmä
 • Kohtu ja emätin: lisääntymisjärjestelmä
 • Peräsuoli ja peräaukko: ruoansulatusjärjestelmä

Miehillä lantion elimet ovat:

 • Virtsaneritysjärjestelmään kuuluvat virtsarakko ja virtsaputki
 • Lisääntymiselimistöön kuuluvat eturauhanen ja rakkularauhaset
 • Ruoansulatusjärjestelmään kuuluvat peräsuoli ja peräaukko

Kuten yllä mainittiin, lantionpohja tukee lantion elimiä ja pitää ne oikealla paikallaan. Mutta tuen antaminen ei ole sen ainoa tehtävä, vaan se osallistuu myös koko alueen toimintaan, eli virtsan ja ulosteen pidättämiseen.

Lantionpohja tukee lantion alueen elimiä.
Lantion alueella on monia elimiä, ja lantionpohjaa tarvitaan kudosten paikallaan pysymiseen.

Mikä voi aiheuttaa lantionpohjan heikkoutta?

Monet eri tekijät voivat aiheuttaa lantionpohjan heikkoutta. Yleisimmät ovat periaatteessa:

 • Vatsan alueen lisääntynyt paine: lihavuus, krooninen keuhkosairaus, tupakointi, ummetus
 • Diabetes
 • Lantion alueen kasvaimet
 • Eturauhasen leikkaus
 • Raskaus (alatiesynnytys tai ei)
 • Vaihdevuodet: kudosten kimmoisuuden väheneminen

Mitä siitä seuraa?

Lantionpohjan heikkouden pääasialliset seuraukset ovat:

Mainitsimme jo, että lantionpohjan heikkous on yleisempää naisilla kuin miehillä. Kuten juuri nähtiin, se voi vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Onneksi monissa tapauksissa, vaikka lantionpohjassa olisikin heikkoutta ja tämän seurauksena laskeuma, se ei aiheuta mitään oireita tai vaivoja.

On kuitenkin suositeltavaa varata aika lääkärille, jos mitään aiemmin mainittuja oireita esiintyy.

Miten vahvistaa lantionpohjan lihaksia?

Lantionpohjan lihaksia voi vahvistaa Kegel-harjoituksilla. Ne ovat gynekologi Arnold Kegelin kehittämiä menetelmiä virtsanpidätyskyvyttömyyden parantamiseksi naisilla synnytyksen jälkeen.

Joissakin tapauksissa niitä voidaan tehdä ennaltaehkäisevästi tai sitten yllä mainitun vaivan parantamiseksi. 

Kegel-harjoituksia on helppo tehdä, ja niitä tulee tehdä vain muutama minuutti päivässä yhdestä kolmeen kertaan.

Harjoitusten tekemiseksi on kuitenkin ensin opittava tunnistamaan ne lihakset, jotka estäävät virtsaamisen tai kaasun pääsemisen suolesta. Tämä onnistuu niin, että virtsatessa pysäyttää virtsantulon. Kun lantionpohjan lihakset on opittu tunnistamaan, harjoitukset voidaan tehdä missä asennossa tahansa.

Kegel-harjoitukset auttavat moniin vaivoihin.
Kegel-harjoituksia voi hyödyntää moniin tarkoituksiin. Siitä hyötyvät kaikenikäiset.

Mitkä ovat lantionpohjan vahvistamisen hyödyt?

Kegel-harjoitusten tekemisen hyödyt lantionpohjan vahvistamiseksi tunnetaan hyvin. Yhdynnät paranevat, vältetään inkontinenssi (tai tila kohenee, jos sitä jo on) ja ennaltaehkäistään laskeuma. Toisin sanoen lantionpohjan vahvistamisen hyödyt ovat moninaiset.

Kegel-harjoitukset auttavat myös intiimialueen leikkauksen jälkeisessä toipumisprosessissa. Synnytyksen jälkeen ne auttavat palauttamaan kudosten kimmoisuuden. Raskaana olevilla naisilla ne vähentävät repeytymisriskiä alatiesynnytyksen aikana.

Vaikka lantionpohjan heikkoutta ei välttämättä voi välttää, on hyvä tietää, että monissa tapauksissa ongelmaa voidaan hoitaa melko helposti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.