Kegel-harjoituksia miehille

Kegel-harjoituksia tekevät yleensä raskaana olevat naiset, mutta niistä voi olla hyötyä myös miehille. Tässä artikkelissa kerromme miehille tarkoitetuista Kegel-harjoituksista.
Kegel-harjoituksia miehille

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2021

Vaikka Kegel-harjoituksia suositellaankin yleensä raskaana oleville ja synnyttäneille naisille, voi niitä kuitenkin tehdä kuka tahansa. Miesten Kegel-harjoitukset eivät eroa naisten harjoituksista ja niiden terveyshyödyt ovat samanlaiset.  

Kegel-harjoituksia käytetään yleensä lantionpohjalihasten vahvistamiseen. Niiden tekeminen voi auttaa ehkäisemään virtsankarkailua tai ulosteen pidätyskyvyttömyyttä. Mikäli tällaisia ongelmia esiintyy jo, voidaan Kegel-harjoituksilla yrittää lievittää niitä tai pysäyttää niiden eteneminen. Nämä harjoitukset voivat myös parantaa ihmisen seksielämää.

Mitä hyötyä Kegel-harjoituksista on miehille?

Kegel-harjoitukset ovat todella hyödyllisiä myös miehille. Lantionpohjalihasten vahvistaminen tuo lukuisia etuja. Se kiinteyttää lantionpohjalihaksia auttaen siten ehkäisemään tai parantamaan virtsankarkailua.

Kegel-harjoitukset voivat olla erityisen hyödyllisiä miehille ennen eturauhasen poistoleikkausta ja sen jälkeen. Niistä on apua myös diabeteksen ja yliaktiivisen rakon hoidossa. Lantionpohjalihakset ovat tällaisissa tapauksissa heikkoja ja niiden vahvistamisesta voi siis olla suurta apua.

Kegel-harjoitukset voivat myös parantaa seksuaaliseen kanssakäymiseen osallistuvien lihasten toimintaa. Ne voivat auttaa hoitamaan erektiohäiriöitä sekä ehkäisemään ennenaikaista siemensyöksyä. Ne voivat myös vahvistaa orgasmia.

Kegel-harjoituksia suositellaan myös miehille.
Kegel-harjoituksista voi olla hyötyä iäkkäämmille eturauhasongelmista kärsiville miehille.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kegel-harjoitukset: paranna seksielämääsi ja vältä inkontinenssia

Lantionpohjalihasten tunnistaminen

Jotta Kegel-harjoitukset tehtäisiin oikealla tavalla, on tärkeää ensin tunnistaa lantionpohjalihakset. Se on hyvin helppoa. Pysäytä vain virtsaaminen kesken ja jännitä lihaksia, joita käytät ilmavaivojen estämiseen.

Tämän helpon harjoituksen avulla pystyt havaitsemaan kyseiseen toimintaan osallistuvat kehonosat. Mikäli huomaat, että virtsaamisen keskeyttäminen on melkein mahdotonta, tarvitset todennäköisesti lisää harjoitusta kyseisellä alueella.

Kun opit tuntemaan lantionpohjalihakset, voit tehdä Kegel-harjoituksia missä tahansa asennossa. Niiden tekeminen on kuitenkin helpointa maatessa.

Kegel-harjoituksia miehille

Kegel-harjoitusten tekeminen on todella helppoa. Et edes tarvitse mitään laitteita niiden tekemiseen. Useat lyhyet harjoitukset päivässä tuovat mahtavia tuloksia.

Kun olet tunnistanut lantionpohjalihasten sijainnin, purista niitä (matkien yllä olevaa virtsaamisen keskeyttämistä) muutaman sekunnin ajan (enintään viiden) ja rentouta lihakset. Tee Kegel-harjoituksia 10-20 toiston sarjoissa 3-4 kertaa päivässä.

On myös tärkeää hengittää normaalisti Kegel-harjoituksia tehdessä ja välttää hengityksen pidättämistä. Muistathan myös puristaa lihaksia lujaa kuvitellen niiden nousevan ylöspäin. Vältä liikuttamasta pakara-, reisi- ja vatsalihaksia.

Voivatko Kegel-harjoitukset parantaa seksielämää?

Yksi Kegel-harjoitusten suurimmista hyödyistä on sekä miesten että naisten seksielämän merkittävä parantuminen. Niistä voi olla hyötyä myös tietyissä miesten seksiongelmissa.

Tämä tutkimus osoittaa, että miesten Kegel-harjoitukset parantavat erektiohäiriöitä, siemensyöksyn hallintaa sekä orgasmin voimakkuutta. Kyseisen tutkimuksen mukaan näistä harjoituksista hyötyivät eniten kroonisesta eturauhastulehduksesta sekä lantion kroonisesta kivusta kärsivät miehet.

Lääkärit ovat yhtä mieltä siitä, että Kegel-harjoitukset sopivat erektiohäiriöistä kärsiville miehille. Ne vahvistavat paisuvaislihasta, joka saa peniksen täyttymään verellä erektion ja siemensyöksyn aikana sekä tyhjentämään virtsaputken virtsaamisen jälkeen.

Kegel-harjoitukset voivat parantaa virtsankarkailua siitä kärsivillä miehillä.

Kegel-harjoituksia tulee tehdä säännöllisesti

Olipa kyseessä sitten ehkäisevä menetelmä tai hoitokeino, tulee Kegel-harjoituksia tehdä säännöllisesti. Niiden tekeminen on helppoa ja kestää vain hetken, joten se on vaivan arvoista.

Voit jopa tehdä näitä harjoituksia samaan aikaan muiden päivittäisten rutiineiden kanssa (kuten hampaiden harjaus). Ne eivät paranna ainoastaan sulkijalihasten hallintaa, vaan auttavat myös vähentämään erektiohäiriöitä ja ehkäisemään ennenaikaista siemensyöksyä. Ne ovat iäkkäiden miesten kolme yleistä ongelmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Staff, M. C. (2012). Kegel exercises for men: Understand the benefits – Mayo Clinic. Disponible en: http://www.mayoclinic.org/kegel-exercises-for-men/ART-20045074?p=1
  • Uravylioglu A, Kutlutürkan S, Kılıç D. Effect of Kegel exercises on prevention of urinary and fecal incontinence in patients with prostate cancer undergoing radiotherapy. Annals of Oncology. 2019 ;30:v838. Disponible en: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)60242-5/pdf
  • Bridgeman, Bruce, and Steven G. Roberts. “The 4-3-2 method for Kegel exercises.” American journal of men’s health 4.1 (2010): 75-76.
  • Ferreira, C.H.J., Dwyer, P.L., Davidson, M. et al. Does pelvic floor muscle training improve female sexual function? A systematic review. Int Urogynecol J 261735–1750 (2015). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00192-015-2749-y
  •  Sharif H, Puppo V, El Fekih M. Importance of Kegel Exercises for Male and Female Sexuality and Prevention of Vaginismus. The Journal of Sexual Medicine. 2017;14(5):e340. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.04.604
  • Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I. The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain. Sexual Medicine Reviews. 2016;4(1):53-62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2015.10.001
  • Kegel Exercises for Men: What are Kegel Exercises? Kegel FAQs| UCLA Urology. Uclahealth.org. 2020. Disponible en: https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/kegel-exercises-for-men
  • Nazarpour, Soheila, et al. “Effects of sex education and Kegel exercises on the sexual function of postmenopausal women: a randomized clinical trial.” The journal of sexual medicine 14.7 (2017): 959-967.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.