Lantion murtumat: kaikki mitä tulee tietää

Lantion murtumiin liittyy suuri kuolleisuus, sillä useimmat tästä vammasta kärsivät potilaat ovat iäkkäitä ja usein jo valmiiksi huonossa kunnossa.
Lantion murtumat: kaikki mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 04 syyskuuta, 2021

Lantion murtumat ovat vakavia ja joskus henkeä uhkaavia vammoja. Ne ovat osteoporoosin kaikkein vakavin komplikaatio ja valitettavasti hyvin yleinen terveysongelma iäkkäillä ihmisillä. Esimerkiksi Espanjassa ilmenee 60 000 tapausta vuodessa, eli yksi tapaus jokaista tuhatta ihmistä kohden.

Useimmat lantion murtumista kärsivät ihmiset ovat yli 80-vuotiaita, mikä hankaloittaa kliinistä lähestymistä ja mahdollista toipumista. Jos haluat tietää lisää lantion murtumista ja niiden ennusteesta, jatka lukemista.

Mitä ovat lantion murtumat?

Lantion murtumat määritellään vammaksi ja luunmurtumaksi, joka ilmenee reisiluun yläpäässä,  kuten Espanjan kansallinen tutkimusneuvosto kuvaa. Sijainnistaan riippuen ne voivat vaikuttaa reisiluun päähän, reisiluun kaulaan, sarvennoisiin tai muihin alueisiin.

Reisiluun kaulan murtumat ovat kapselinsisäisiä, eli ne sijaitsevat nivelkapselin sisällä; tässä tapauksessa reisiluun ja lantion yhtymäkohdassa. Sarvennoisten ja muiden alueiden vammat luokitellaan kapselinulkoisiksi, sillä ne eivät vaikuta itse niveleen, vaan ilmenevät pikemminkin luuta pitkin.

Medigraphic-portaalin asiakirjojen mukaan erilaiset lantion murtumat erotetaan toisistaan monien parametrien perusteella. Riippuen siitä, kuinka voimakkaasti vaurioitunut osa siirtyy sijoiltaan, käytetään seuraavia kategorioita:

 • Aste I: epätäydellinen murtuma tai siirtymä.
 • Aste II: täydellinen murtuma, mutta vaurioon liittyvät rakenteet eivät siirry paikoiltaan.
 • Tyyppi III: täydellinen murtuma ja osittainen sijoiltaanmeno. Erotus on alle 50 %.
 • Tyyppi IV: täydellinen murtuma ja täydellinen sijoiltaanmeno. Aiemmin kiinnittyneinä olleet luurakenteet eivät enää kosketa toisiaan.
Lantion murtumat voivat johtua osteoporoosista
Osteoporoosi on lantion murtumien riskitekijä, minkä vuoksi vanhemmat naiset ovat suuremmassa riskissä.

Mistä lantion murtumat johtuvat?

Kuten Mayo Clinic osoittaa, kova isku – esimerkiksi auto-onnettomuuden tai korkean pudotuksen seurauksena – voi aiheuttaa lantion murtuman kenelle tahansa, iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Mutta kuten jo mainittiin, useimmat potilaat ovat vähintään 80-vuotiaita, ja ilmaantuvuus on suurempaa naisilla. Tämä johtuu osteoporoosin suuremmasta esiintyvyydestä tässä ikäryhmässä, mikä tekee luista hauraammat mekaaniselle rasitukselle ja iskuille.

Luut eivät ole täysin umpinaisia kudoksia, sillä niitä muodostuu ja tuhoutuu yksilöllisen kasvun ja fysiologisten vaatimusten mukaan. Tämä prosessi tunnetaan uudelleenmuotoutumisena. 30 ikävuoden jälkeen luukudoksen tuhoutumisvauhti ylittää niiden muodostumisvauhdin, mikä tekee luista hauraat, huokoiset ja heikot.

Isku iäkkäällä osteoporoosia sairastavalla potilaalla murtaa lantion todennäköisemmin kuin sama isku nuorella henkilöllä. Useimmat kliiniset tapaukset ilmenevät, kun henkilö kaatuu pystyasennosta, mikä synnyttää enemmän tai vähemmän vakavan reisiluun murtuman.

Riskitekijät

Kuten voit huomata, korkea ikä on suurin riskitekijä lantion murtumissa. Tästäkin huolimatta myös muut tekijät voivat lisätä tällaisen vakavan vamman riskiä.

Niitä ovat seuraavat:

 • Sukupuoli: Naisten luiden tiheys vähenee nopeampaan tahtiin kuin miehillä; tästä syystä 80 % lantion murtumista kärsivistä potilaista on naisia. Tämä johtuu osittain sukupuolihormonien kuten estrogeenin laskusta vaihdevuosien aikana.
 • Osteoporoosi: Kuten jo todettiin, osteoporoosin sairastaminen kasvattaa lantion murtumien riskiä kaatumisen jälkeen.
 • Ravintoon liittyvät ongelmat: Kalsiumin ja joidenkin vitamiinien puutokset voivat johtaa luiden tiheyden vähenemiseen kasvun ja kehityksen aikana.
 • Alkoholi ja tupakka: Nämä koukuttavat myrkyt ja muut päihteet sotkevat luiden muodostuksen ja kulumisen tahdin.

Jos et ole iäkäs ihminen, holtiton ajoneuvon ajaminen, huumeiden käyttö ja liikunnan puute ovat joitakin sellaisia tilanteita, jotka voivat johtaa lantion murtumia aiheuttaviin onnettomuuksiin. On kuitenkin epätodennäköistä, että terveellisiä elämäntapoja noudattava nuori ihminen saisi tällaisen vamman.

Lantion murtumat: oireet

Kuten osoitetaan MSD Manuals -julkaisussayleisin oire on hyvin voimakas ja selkeä kipu nivusalueella kaatumisen jälkeen. Jos luun osat ovat irronneet toisistaan (kuten tyypin III tai IV vammassa), henkilö ei pysty kävelemään, seisomaan eikä edes liikuttamaan vammautunutta jalkaa.

Jos murtuma taas on lievä (tyyppi I), potilas voi yrittää elää normaalia elämää muutaman päivän ajan kivusta huolimatta. Tämä ei ole lainkaan suositeltavaa, koska se johtaa ainoastaan kohonneeseen kuolemanriskiin, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Mahdolliset komplikaatiot

Tutkimusten mukaan 2-7 % potilaista kuolee akuutissa sairaalavaiheessa, eli pian sairaalaan oton jälkeen. 6-12 % vanhuksista, jotka selviävät tästä vaiheesta, kuolee ensimmäisen kuukauden kuluessa murtumasta ja 33 % alle vuodessa.

Näin ollen kuoleman todennäköisyys välittömästi vamman jälkeen on 5-10 %, joka nousee yhteen kolmasosaan kaikista potilaista vuoden jälkeen. Lisäksi yli 10 % selvinneistä vammautuu täysin, eikä heillä ole enää mahdollisuutta palata aiempaan asuinpaikkaansa. Valitettavasti näkymät ovat karut.

Mikä on syynä tähän kohtalokkaaseen ennusteeseen? Jotkut jo mainituista lähteistä selittävät, että tämä johtuu muutamista lantion murtumien yleisimmistä komplikaatioista:

 • Verihyytymät, jotka muodostuvat jalkoihin tai keuhkoihin: Tämä estää normaalin verenkierron johtaen usein kuolemaan.
 • Painehaavojen muodostumisriski: Koska potilas joutuu olemaan makuulla pitkän aikaa sairaalavuoteessa. Tämä voi johtaa koko elimistön tulehduksiin, mikä myöskin usein johtaa kuolemaan vanhuksilla.
 • Lisääntynyt lihasmassan hupeneminen: Vuoteenomana potilas menettää lihaskudosta, mikä ennestään heikentää toipumisen todennäköisyyksiä.
 • Tulehdukset: Kuten virtsatietulehdukset, keuhkokuume, verenmyrkytys.

Kuinka lantion murtumat diagnosoidaan?

Vakavan kaatumisen tai putoamisen jälkeen tarvitaan välitöntä lääkärinhoitoa, erityisesti jos potilas on iäkkäämpi ihminen. Potilaalta otetaan hätäröntgenkuvat, jotka näyttävät murtuman laajuuden.

Lääkäri päättää hoidosta vamman vakavuusasteen perusteella.

Leikkaus lantion murtuman jälkeen

Tähän mennessä annetuista tiedoista huolimatta lantion murtumaa vanhuksella ei koskaan pidetä tien päänä. Onkin näin ollen välttämätöntä pyrkiä hoitamaan se leikkauksella.

Tämä on vaativa prosessi, sillä kuten Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto osoittaatoipuminen voi viedä kokonaisen vuoden.

Murtumatyypistä riippuen voidaan suorittaa erilaisia leikkauksia. Kerromme leikkauksesta yksityiskohtaisesti artikkelin viimeisessä osiossa.

Lantion murtumat johtavat usein pitkään sairaalassaoloon
Pitkä sairaalassaolo lantion murtuman takia nostaa kuolleisuusriskiä, joten lääkärit pyrkivät nopeisiin ratkaisuihin aina kun mahdollista.

1. Kiinnitys ruuveilla

Kuten kerrotaan Central Coast Orthopedic -sivustollatässä leikkaustoimenpiteessä reisiluun murtuma korjataan erityisillä metalliruuveilla. Ruuvit saatetaan kiinnittää luuhun liitettävään metallilaattaan tai sellaisenaan; kummassakin tapauksessa ne auttavat kudosta kiinnittymään uudelleen.

2. Täydellinen korjaus proteeseilla

Reisiluun pää ja kaula sekä lonkkamalja korvataan kokonaan proteeseilla. Tämä on paras vaihtoehto lähes kaikissa tapauksissa: se on yhdistetty parempaan elämänlaatuun potilailla, joille kyseinen toimenpide tehdään.

3. Osittainen korjaus proteeseilla

Tässä tapauksessa vain reisiluun vaurioitunut osa korvataan, ei koko niveltä. Tämä on yleisin toimenpide potilaille, joilla on muita sairauksia ta jotka eivät koskaan enää kykene elämään itsenäisesti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 8 huolestuttavaa oiretta vanhuksilla

Lantion murtumat ovat vammoja, joihin liittyy suuri kuolleisuus

Ikävä kyllä, jos saat tietää että läheisesi on saanut lantion murtuman, tilanne voi olla hyvin vaikea. Vaikka onkin mahdollista, että potilas toipuu lantioleikkauksesta jossa tehdään täydellinen korjaus proteeseilla, ja voi elää normaalia elämää, monissa tapauksissa näin ei käy ja potilas kuolee ennenaikaisesti.

Itse lantion murtuman vakavuuden lisäksi se seikka, että useimmat kyseisen vamman saavat ihmiset ovat jo iäkkäitä ja heillä on vammaa edeltäviä sairauksia, hankaloittaa ongelmaa. Tästä syystä toipuminen maksaa niin paljon ja kuolleisuus on niin suurta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.