Lämpöuupumus: 4 luontaishoitoa

Lämpöuupumus on seurausta liialle kuumuudelle altistumisesta ja riittämättömästä aurinkosuojasta. Jos olet hyvin altis lämpöuupumukselle, ota avuksi seuraavat hoidot hallitaksesi oireita.
Lämpöuupumus: 4 luontaishoitoa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aurinko on ihmisen terveydelle hyväksi, kunhan sen kanssa ollaan varovaisia. Kun auringonsäteet ovat liian voimakkaita ja lämpötila on hyvin korkea, tuloksena voi olla lämpöuupumus.

Lämpöuupumus voi iskeä, vaikka rannalla ja auringonpaahteessa ei olisikaan oltu kovin kauaa. Tämä tila voi aiheutua jo riittämättömästä suojasta aurinkoa vastaan.

Nyt kerromme neljästä keinosta, joilla voit hoitaa lämpöuupumusta kotona.

Neljä kotihoitoa lämpöuupumukseen

Ennen kuin jatkat lukemista, on tärkeää ymmärtää eräs asia. On nimittäin tehtävä selkeä ero lämpöuupumuksen ja lämpöhalvauksen välille.

Lämpöhalvaus on paljon vakavampi tila, ja se voi jopa aiheuttaa tajuttomuustilan.

Lämpöuupumus sen sijaan on tila, joka voi johtaa lämpöhalvaukseen. Se voi sisältää pinnallisia palovammoja, jalkojen verisuonten normaalia suurempaa näkyvyyttä, voimakasta hikoilua, kramppeja ja eräitä muita oireita. Vaikka tämä tila voikin olla vakava, yleensä sitä pystytään onneksi hoitamaan kotona.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että lämpöuupumus saattaa vaatia ammattilaisen apua, mikäli oireet ovat vakavat. Siksi onkin tärkeää muistaa, että jos palovammat ovat pahoja tai jos heikko olo jatkuu pitkään, on syytä mennä sairaalaan.

Nyt kun tämä on selvitetty, tässä tulevat parhaat luonnolliset hoidot lämpöuupumuksen oireiden lievittämiseksi.

Pidä mielessä, että näitä tulisi kokeilla vain yksi kerrallaan, jotta voisit estää mahdollisia ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

1. Tomaattimehu

lämpöuupumus helpottuu juomalla tomaattimehua

Ei ole epäilystäkään, että tomaattimehu on yksi parhaista luonnollisista hoidoista lämpöuupumukseen. Se tarjoaa nimittäin runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, minkä ansiosta se on erinomainen palauttava neste sekä keholle että iholle. Itse asiassa se onkin ihanteellinen ratkaisu nesteiden ja kehon suolojen määrän tasapainottamiseksi, kun näitä on menetetty liian kuumuuden vuoksi.

Miten toimitaan?

 • Juo 2-3 lasia tomaattimehua joka päivä. Tätä varten voit yhdistää tuoreita tomaatteja veteen ja sitruunamehuun ja nauttia tämän seoksen sitten kylmänä.
 • Lisäksi voit levittää tomaattimehua pienille palaneille kohdille ihollasi, jos nämä vammat ovat vain pinnallisia. Jätä sitten tomaatti vaikuttamaan 20 minuutin ajaksi ja lopuksi huuhtele se pois iholta.

2. Luonnonjogurtti

Jos laitat ihollesi jogurttia, pystyt lievittämään eräitä lämpöuupumuksen aiheuttamista haitoista. Tämän kaikkien tunteman tuotteen probioottiset yhdisteet auttavat palauttamaan ihon pH-tason normaaliksi, ja lisäksi jogurtti auttaa ihon uudistumisprosessissa.

Itse asiassa tämä keino toimii myös kuolleiden ihosolujen poistamiseksi, ja jogurtti toimii myös arpien ja näppylöiden hoidossa.

Miten toimitaan?

 • Levitä ohut kerros maustamatonta jogurttia auringossa kärsineelle alueelle.
 • Odota sitten 20 minuuttia, ja lopuksi huuhtele jogurtti pois iholta kylmällä vedellä.
 • Toista tätä prosessia, jotta voisit saada epämukavan olon lievittymään.

3. Kurkkumehu

kurkkumehu

Yksi terveydelle loistava kasviksista saatava mehu on kurkkumehu, joka lievittää tehokkaasti lämpöuupumuksen aiheuttamaa epämukavuutta ja haittoja.

Kuten saatatkin jo tietää, kurkusta 96 % on vettä, ja lisäksi siinä on runsaasti välttämättömiä mineraaleja, C-vitamiinia ja kuitua. Siten se auttaa kehon nestetyksessä sekä ihon pieniin palovammoihin.

Miten toimitaan?

 • Sinun tarvitsee vain paloitella yksi kurkku ja sekoittaa se veteen ja sitruunamehuun. Kun olet siivilöinyt tämän seoksen, nauti sitä lasillisen verran kylmänä, ja toista hoitoa 2-3 kertaa päivässä.
 • Jos haluat, voit laittaa kurkkua myös suoraan ihollesi, sillä tämä hoito lievittää palamisen aiheuttamia vammoja.

4. Kylpy kauravedessä

Kaura on rentouttava luonnontuote, jota voidaan käyttää hoitavan vaikutuksen tuottamiseksi elimistössä monella erilaisella tavalla. Tässä tapauksessa se toimii erittäin tehokkaana luonnollisena hoitona lämpöuupumuksen oireiden lievityksessä. Tämä on mahdollista siksi, että kaura auttaa vähentämään kuumuudesta aiheutuvaa väsymystä, tarjoaa nestettä sen puutteesta kärsivälle keholle sekä hoitaa ihon palovammoja.

Miten toimitaan?

 • Ensin laita 2,5 dl kaurahiutaleita kylpyammeeseen ja lisää lämmintä tai kylmää vettä.
 • Kylve ammeessa 15-20 minuutin ajan.
 • Kannattaa toistaa tätä hoitoa 2-3 päivää putkeen, kunnes voit huomata olosi kohenevan.

Nämä kotihoidot ovat hyviä apuja lämpöuupumuksen aiheuttaman epämukavuuden hoidossa, mutta tietysti olisi parasta välttää lämpöuupumusta alun pitäenkin.

Siten onkin hyvä muistaa aurinkosuojan tärkeys, ja parhaiten kehoa voi suojella peittävillä vaatteilla. Lisäksi riittävä nesteytys on ehdottoman tärkeää, etenkin lämpimällä ilmalla, ja tämä onnistuu parhaiten juomalla ainakin 6-8 lasillista vettä joka päivä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

Jos luulet että talvella tai pilvisellä säällä voi olla ulkona ilman aurinkolaseja, mieti uudelleen. UV-säteet vahingoittavat silmiä säällä kuin sä...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Manciet, J. (2020). Quemadura solar y prevención. EMC – Tratado de Medicina. 24(3): 1-7. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(20)44014-0
 • Polefka, T. G., Meyer, T. A., Agin, P. P., & Bianchini, R. J. (2012). Effects of Solar Radiation on the Skin. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2012.00614.x
 • Kenny, G. P., Wilson, T. E., Flouris, A. D., & Fujii, N. (2018). Heat exhaustion. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-64074-1.00031-8
 • Cooperstone, J. L., Tober, K. L., Riedl, K. M., Teegarden, M. D., Cichon, M. J., Francis, D. M., … Oberyszyn, T. M. (2017). Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-05568-7
 • Vaughn, A. R., & Sivamani, R. K. (2015). Effects of Fermented Dairy Products on Skin: A Systematic Review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0261
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Rizwan M, Rodriguez-Blanco I, Harbottle A, Birch-Machin MA, Watson RE, Rhodes LE. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2011 Jan;164(1):154-62. doi: 10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x. Epub 2010 Nov 29. PMID: 20854436.
 • National Health Services. Heat exhaustion and heatstroke. (2021). Recuperado el 26 de marzo de 2021.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.