Korvien soiminen - miten sitä voi estää?

On myöhäinen ilta, olet mukavasti ja lämpimästi sängyssäsi, ja äkkiä alat kuulla inhottavaa piipitystä tai surinaa korvissasi. Onko tätä tapahtunut sinullekin joskus? Tai oletko jopa huomannut kyseisen ongelman ilmaantuvan juuri silloin kun yrität keskustella toisten kanssa?
Korvien soiminen - miten sitä voi estää?
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Mitä tulee korvien soimiseen, on tärkeää tietää, että nämä äänet tulevat pääsi sisältä, eivätkä muut kuule niitä. Mutta itse asiassa ne muodostuvat ulkoisista ärsykkeistä. Tinnitus on vaiva, josta jopa 90 % maailman ihmisistä kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle vinkkejä joista voit saada apua korvien soimiseen.

Joillekin ihmisille tämä mielenkiintoinen ilmiö voi olla todellinen ongelma, mikäli se muuttuu pysyvämmäksi, ja se voi todella aiheuttaa haittaa päivittäisessä elämässä. Tällainen krooninen vaiva koskettaa noin 3 prosenttia maailman ihmisistä.

Miksi korvat alkavat soida – mikä tinnituksen saa aikaan, ja onko tähän vaivaan olemassa mitään tehokasta hoitoa? Tällä kertaa kerromme siis tinnituksen syistä sekä tarjolla olevista hoitokeinoista, jotta voisit vähentää tämän ongelman aiheuttamia haittoja, mikäli joskus joudut itse kamppailemaan korvien soimisen kanssa.

Mikä saa aikaan korvien soimista eli tinnitusta?

korvien soiminen

 

Ensinnäkin tulee muistaa eräs asia: tinnitus ei sinänsä ole sairaus, mutta se voi olla oire jostakin taustalla olevasta ongelmasta, josta emme vielä ole tietoisia. Mutta kuten jo mainitsimmekin, tinnitus on sellainen pulma, josta lähes jokainen kärsii jossakin elämänsä vaiheessa enemmän tai vähemmän. On siis mielenkiintoista tarkastella niitä syitä, jotka saavat aikaan korvien soimista.

Kannattaa myös muistaa, että tätä ongelmaa voi hoitaa niin, että siitä ei tule jokapäiväinen ilmiö – jatka siis lukemista, jotta voisit tehokkaammin lievittää korvien ärsyttävää soimista, mikäli siitä tulee ongelma omalla kohdallasi!

Apua korvien soimiseen

1. Ole varovainen kovan musiikin kanssa, jos käytät kuulokkeita

Tämä on todella tärkeä asia kaikkia niitä ihmisiä koskien, joilla on tapana kuunnella musiikkia elektronisten laitteiden kautta ja volyymi täysillä. Olet varmaankin joskus tehnyt näin itsekin – ehkäpä urheillessasi tai kävellessäsi – kun olet kuunnellut musiikkia kuulokkeet korvillasi.

Kun otat kuulokkeet sitten pois korviltasi, voit tuntea tiettyä soimista, joka menee kyllä ohi, mutta se saattaa olla häiritsevää. Mistä tässä on kyse? Ilmiö syntyy siitä, että korvan hermoja stimuloidaan liikaa, ja vaikka monilla ihmisillä tämä onkin vain hetkittäinen asia, voi se muodostua ongelmaksi silloin kun kuulokkeita käytetään liian kovalla ja hyvin toistuvasti.

2. Verisuonten häiriöt päässä ja niskassa

verenkierto ja tinnitus

 

Tämä on ehkä yllättävä syy, mutta hyvin mahdollinen. Tinnitus aiheutuu siitä, että korvia ympäröivät kudokset värisevät, tai siitä että kuulojärjestelmämme kuluu – hermot ovat äärimmäisen tärkeät tässä mielessä. Toisilla ihmisillä on pieniä verisuonten häiriöitä korvia ja leukaa ympäröivissä lihaksissa, ja usein näin käy sen jälkeen kun niskassa tapahtuu supistumista – tällöin on tavallista huomata toisen korvan alkavan soida ärsyttävällä tavalla.

Yleisesti ottaen tämä on jotakin väliaikaista, mutta joskus kasvojen anatomiasta johtuen lihakset ja hermot ovat asettuneet siten, että toiset ihmiset ovat alttiimpia kärsimään tinnituksesta helpommin kuin toiset.

3. Menieren oireyhtymä

Menieren oireyhtymä on sairaus, joka vaikuttaa sisäkorvassa. Se aiheuttaa tulehtuneisuutta, pyörrytystä, huimausta ja kuulon heikkenemistä. Tätä sairastavalla on suurempi todennäköisyys kärsiä tinnituksesta. Menieren oireyhtymä on vakava ongelma, joten asiantuntija voi auttaa ratkaisemaan tilanteen niin, että tästä terveysongelmasta kärsivän henkilön elämänlaatu kohenee.

Yleisesti ottaen Menieren oireyhtymä aiheuttaa asteittaisesti etenevän kuulon heikkenemisen, mutta nykypäivänä on paljon sellaisia hoitomenetelmiä, jotka auttavat suuresti kyseisen sairauden hoidossa.

4. Korkea verenpaine

On monia ihmisiä, joilla ilmenee tinnitusta eräästä hyvin selkeästä syystä. Yöllä hiljaisuuden vallitessa saattaa alkaa kuulua sykkivää ääntä, ja voi myös ilmetä surinaa tai ikään kuin joen virtaamista muistuttavaa ääntä. Tässä on itse asiassa kyse verenpaineesta, ja jos sinulle itsellesi käy tätä kovin usein, kannattaa mennä käymään lääkärin vastaanotolla. Tässä on kyse oireesta, jota ei missään nimessä kannata jättää huomiotta.

5. Stressi ja ahdistuneisuus

Oletko yllättynyt siitä, että stressi on mukana tämänkin ilmiön syylistalla? Stressi ja ahdistuneisuus, mikäli ne kestävät viikkoja tai jopa kuukausia, saattavat aiheuttaa monenlaisia oireita, ja joskus ne johtavat niinkin yllättävään asiaan kuin tinnitus. On tärkeää muistaa, että tällaiset kovan stressin prosessit luovat usein suurta lihasten jännittymistä, ja siten kasvojen ja leuan alueen lihakset ovat usein hyvin jäykät. Tämän vuoksi ihmisellä ilmenee esimerkiksi hampaiden narskuttelua ja suun kireyttä.

Siten hampaiden narskuttelusta kärsivillä voi ilmetä myös korvien soimista, joten tämä oire kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, mikäli mietit omaa stressitasoasi.

Tinnituksen hoito

inkivääri hoitaa tinnitusta

 

Jotta voisit kunnolla hoitaa tinnitusta, tulee sinun ensinnäkin tietää mitä tähän ongelmaan sisältyy. On olemassa monia eri keinoja joilla voit saada apua korvien soimiseen. Tilanteesta riippuen joskus määrätään lääkitystä edistämään kunnollista verenkiertoa. Tässä asiassa lääkärin tulisikin olla se henkilö, joka päättää mikä hoitomuoto on paras. Näin on etenkin silloin, jos ongelmasi liittyy korkeaan verenpaineeseen, tai mikäli kärsit jostakin vakavasta kuuloon liittyvästä ongelmasta.

Siinä tapauksessa, että sinulla on paljon stressiä, ja jos olet huomannut öisin narskuttelevasi hampaitasi (tätä ilmiötä kutsutaan nimellä bruksismi), on hyvä idea käyttää hammassuojaa. Samalla olisi tietysti hyödyksi alkaa opetella hallitsemaan paremmin tunteita sekä stressiä aiheuttavia asioita elämässäsi.

Nykyisin on tarjolla muun muassa kiinnostavia musiikkiterapioita, joita testataan rentouttamisen sekä korvien soimisen toistuvuuden ja intensiteetin suhteen. Jotkut ihmiset ovat saaneet hyvää apua esimerkiksi “valkoisen kohinan” kuuntelun avulla.

Viimeiseksi haluaisimme sanoa, että on tärkeää tinnituksen hoitamiseksi varmistaa, että ruokavaliosi on tarpeeksi hyvä. Miksi näin on? Jotta voisit välttää tulehtuneisuutta, parantaa verenkiertoa sekä saada kehosi parempaan yleiseen tasapainoon. Jos otat avuksesi myös rentouttavia terapioita, saat holistisemman tavan hoitaa ongelmaasi, ja näin voit toivottavasti parantaa elämänlaatuasi oleellisesti.

Ota huomioon seuraavat asiat tinnitusta hoitaessasi:

  • Jätä kokonaan pois punainen liha ja teollisesti käsitellyt, paljon säilöntäaineita sisältävät tuotteet ruokavaliostasi.
  • Älä syö paistettuja tai hyvin mausteikkaita ruokia.
  • Jätä kokonaan pois suola ja valkoinen jauho lautaseltasi.
  • Älä juo alkoholia tai hiilihapollisia juomia.
  • Lisää tuoreiden hedelmien ja vihannesten syöntiä, ja ota ruokavalioosi mukaan myös täysjyväviljaa ja pähkinöitä.
  • Juo inkiväärihaudukkeita.

Näillä neuvoilla pystyt saamaan apua korvien soimiseen ja sen lievittämiseen, jotta voisit kohentaa elämänlaatuasi!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
  • Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
  • Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
  • Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
  • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
  • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.