Logo image
Logo image

Kun ylpeys on sairaus

3 minuuttia
Liiallinen ylpeys on sairaus ja se saattaa peitellä syvempiä ongelmia, jotka voivat vaikuttaa kehoon fyysisesti, mikäli et ratkaise niitä oikealla tavalla.
Kun ylpeys on sairaus
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiedätkö mitä ylpeys on? Se on itsetunnon ja ihailun tunne, jota sinulla saattaa olla itseäsi kohtaan ja joka saa sinut uskomaan siihen, että olet parempi kuin muut ihmiset. Tässä artikkelissa kerromme miksi ylpeys on sairaus.

Olet varmasti tavannut jonkun sellaisen ihmisen, jota kuvailisit “ylpeäksi”. Tämä henkilö ei luultavasti vaikuttanut onnellisemmalta tai tuntenut oloaan hyväksi ajatellen olevansa parempi kuin muut. Toisaalta, hän luultavasti vaikutti jatkuvasti stressaantuneelta ja ahdistuneelta. Huomaat sen kuitenkin vain silloin, kun kiinnität siihen enemmän huomiota.

Tässä artikkelissa tarkastelemme ylpeyden epätervettä puolta.

Ylpeyden mukana tuleva stressi

Some figure

Ylpeys ei välttämättä saa ihmisiä tuntemaan oloaan hyväksi. Vaikka he yrittävätkin olla parempia kuin muut ihmiset, on totuus se, että ylpeyden naamion takana piilee huono itsetunto. Tämä johtaa siihen, että ihmiset:

  • Vertaavat itseään muihin. Sillä tavalla kukaan ei poista heidän asemaansa, jonka mukaan he ovat parempia tai ylempiarvoisia kuin muut. He ovat aina valppaina verraten itseään muihin ihmisiin lujittaakseen itseään sen suhteen, mihin he uskovat.
  • Piilottavat epävarmuuden. Ylpeyden avulla ihmiset piilottavat todelliset epävarmuuden tunteensa. Vaikka he toimivatkin siten kuin he olisivat muita ylempiarvoisia, tuntevat he todellisuudessa syvällä sisimmässään olevansa alempiarvoisia.
  • Antavat ahdistuksen ottaa vallan. Ylpeyden kanssa tuleva stressi tulee tarpeesta olla aina huomion keskipisteenä. Lisäksi he saattavat olla todella vaativia itseään kohtaan erottuakseen joukosta ja ollakseen muiden yläpuolella.

Kuten huomaat, vaikka ylpeät ihmiset saattavatkin vaikuttaa muita paremmilta, ei asia ole oikeasti niin. Tämän asenteen alla piilee erittäin hauras ihminen, joka on todennäköisesti käynyt läpi paljon kivuliaita hetkiä.

Älä jätä lukematta: Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä

Ylpeys on sairaus: ylpeyden kanssa elävien ihmisten ongelmat

Seuraavaksi tarkastelemme ongelmia, joita ylpeydestä kärsivät ihmiset kohtaavat. Kuten huomaat, tällaiset ihmiset eivät ole onnellisia. Nyt sukellamme syvemmälle aiheeseen ja selvitämme miksi.

Liiallisesta ylpeydestä kärsivät ihmiset eivät:

  • Kykene ihailemaan muita: Muita ihailemalla voit saavuttaa realistisempia tavoitteita. Toisaalta halu olla muita parempi johtaa jatkuvaan itsensä muihin vertailuun. Huolimatta siitä, mitä teet, tulee aina olemaan joku “parempi”, johon vertaat itseäsi.
  • Osaa kuunnella: He ovat yleensä niin innokkaita olemaan huomion keskipisteenä, että se estää heitä kuuntelemasta muita. Tämä siis aiheuttaa konflikteja heidän ihmissuhteisiin, sillä heidän ympärillään olevat ihmiset ajattelevat heidän puhuvan vain itsestään.
  • Pysty toimimaan osoittamatta omaa arvoaan: He yrittävät aina todistella itseään, joten he eivät koskaan rentoudu tai nauti mistään hetkistä. Se siis estää heitä olemasta onnellisia tekemiensä asioiden suhteen, mikä on melko haitallista.

Lue myös: Miten vähentää olemattomien ongelmien murehtimista?

Ylpeys on sairaus, koska se aiheuttaa todella syviä ongelmia

Monet ylpeydestä kärsivät ihmiset piilottelevat jotakin, joka satuttaa heitä. Ylpeys on siis sairaus. Kun näin tapahtuu, piilottavat ihmiset ongelmansa niiden ratkaisemisen sijaan. Itse asiassa tämä vain pahentaa heidän ongelmiaan.

Some figure

Ylpeät ihmiset saattavat sivuuttaa ongelman monien vuosien ajan naamioimalla sen ylpeydellä. Tämä pahentaa ongelmaa ja saa heidät tuntemaan olonsa jopa onnettomammaksi kuin mitä he jo ovat.

Vaikka ihmiset kantavatkin tätä asennetta pitkän aikaa ylpeänä, on ylpeys loppujen lopuksi sairaus. Migreenit, huimaus ja vatsakipu ovat kaikki merkkejä siitä, että jonkin täytyy muuttua. Tätä kutsutaan tunteiden somatisoinniksi.

Ylpeys ei ole sellainen ongelma, johon ei ole ratkaisua. Voidaksesi ratkaista sen, tulee sinun kuitenkin tietää mitä etsit. Sitten voit auttaa ratkaisemaan ylpeyden takana piilevän syyn ja hakemaan tarvittaessa apua.

Oletko tavannut ihmistä, joka on todella ylpeä? Oletko käyttänyt ylpeyttä piilottaaksesi tuntemasi epävarmuuden tunteen?

Ylpeys on sairaus ja siihen liittyy jopa fyysisiä oireita, joilla on syvä alkuperä. Sisäisellä hyvinvoinnilla, terveellä itsetunnolla ja rauhallisuudella on kaikilla valtava vaikutus terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.