Logo image
Logo image

Kumpi on parempi ruoan lämmittämiseen, kiertoilmakypsennin vai mikroaaltouuni?

3 minuuttia
Sekä kiertoilmakypsentimillä että mikroaaltouuneilla on etunsa ruoan valmistuksessa ja lämmittämisessä. Kumpi niistä kannattaa valita?
Kumpi on parempi ruoan lämmittämiseen, kiertoilmakypsennin vai mikroaaltouuni?
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2024

Kun varustat keittiötäsi ja valitset laitteita, jotka tarjoavat mukavuutta, tehokkuutta ja käytännöllisyyttä, voit paitsi säästää aikaa myös edistää terveellisempää elämäntapaa. Tältä osin kiertoilmakypsennin on kasvattanut suosiotaan, mutta myös mikroaaltouuni pitää edelleen paikkaansa. Kumpi onkaan parempi vaihtoehto?

Molemmat välineet ovat mullistaneet ruoan lämmittämisen, nopeuttaneet kypsennysaikoja ja mahdollistaneet erilaisten ruokien valmistamisen. Silti niillä on erilaiset toiminnot, joiden ansiosta ne soveltuvat tai eivät sovellu tiettyihin tehtäviin.

Kiertoilmakypsennin vai mikroaaltouuni: ominaisuudet ja erot

Kiertoilmakypsennin ja mikroaaltouuni ovat suosittuja vaihtoehtoja perinteiselle uunille. Molemmat laitteet lyhentävät ruoan valmistusaikaa ja tarjoavat terveellisemmän kypsennysmenetelmän verrattuna uppopaistamiseen tai pannulla paistamiseen.

Mutta onko jompi kumpi niistä parempi kuin toinen? Jotta tähän kysymykseen voidaan vastata, on tarpeen tarkastella lyhyesti miten ne toimivat ja mitä tekniikkaa ne käyttävät.

Kiertoilmakypsennin on laite, joka altistaa ruoan erittäin kuumalle ilmalle, joka kiertää jatkuvasti sähkölämmönlähteen ja tuulettimen ansiosta.

Näin se tarjoaa valmistustavan, jolla on samanlaiset ominaisuudet kuin perinteisellä pannulla paistamisella, mutta vähäisemmällä kalorimäärällä, koska se vaatii huomattavasti vähemmän tai ei ollenkaan rasvaa. Tämän vuoksi siitä on tullut yksi suosituimmista vaihtoehdoista rapeiden, kullankeltaisten ja terveellisten ruokien valmistukseen.

Mikroaaltouunituottaa lämpöä sähkömagneettisten aaltojen avulla, jotka sekoittavat ruoan vesimolekyylejä ja mahdollistavat nopean kypsennyksen tai kuumentamisen.

Mikroaaltouuni ei vaadi rasvaa, mutta sen avulla ei juurikaan saavuteta rapeaa koostumusta. Päinvastoin, ruoka on pikemminkin pehmeää. Mikroa käytetään usein ruoan sulattamiseen, uudelleenlämmitykseen ja vihannesten valmistukseen.

Lue myös: Voiko muoviastiaa laittaa mikroaaltouuniin?

Muita eroja kiertoilmakypsentimen ja mikroaaltouunin välillä

Kummassakin laitteessa käytetyn tekniikan ja niiden toimintojen lisäksi on muitakin eroja jotka on syytä ottaa huomioon kun laite valitaan. Tärkeimmät näistä eroista ovat seuraavat:

  • Erilaisten ruokien valmistaminen: Kun kiertoilmakypsennin sopii erinomaisesti mm. rapeiden perunoiden ja kanansiipien valmistamiseen, paneroimiseen, leivontaan ja paahtamiseen, mikroaaltouuni on parempi ruokien sulattamiseen, tähteiden lämmittämiseen, vihannesten kypsentämiseen ja juomien lämmittämiseen.
  • Energiankulutus: Kiertoilmakypsentimen energiankulutus on suurempi kuin mikroaaltouunin sen lämmittimien ja puhaltimien vuoksi. Tosin tämä riippuu laitteen mallista ja tehosta.
  • Kapasiteetti: Molempia laitteita on erikokoisia, mutta mikroaaltouunien kapasiteetti on kuitenkin yleensä suurempi kuin kiertoilmakypsentimen.
  • Puhdistus: Kiertoilmakypsentimessä on irrotettavat osat (korit tai lokerot), jotka on helppo puhdistaa astianpesukoneessa. Mikroaaltouuni vaatii huolellista sisäistä puhdistusta, erityisesti jos siihen tulee roiskeita.
  • Terveellisemmät ateriat: Kiertoilmakypsennin sopii monenlaisten perinteisten ruokien valmistamiseen terveellisemmällä ja vähäkalorisemmalla tavalla. Se vaatii vain vähän tai ei lainkaan rasvaa rapeiden rakenteiden ja voimakkaiden makujen aikaansaamiseksi. Joitakin ruokia voi valmistaa myös mikroaaltouunissa, mutta lopullinen rakenne on mössöinen, joten se ei ehkä ole yhtä miellyttävä. Se on kuitenkin myös hyvä vaihtoehto, koska se ei tarvitse lisärasvaa kypsennykseen.

Kumpi on parempi ruoan kuumentamiseen?

Ruoan kuumentamisessa molemmat laitteet toimivat hyvin. Ota kuitenkin huomioon, että mikroaaltouuni on nopeampi ja sopii nesteille. Sen haittapuoli taas on se, että jotkin ainekset pehmenevät laitteen korkeissa lämpötiloissa.

Kiertoilmakypsentimessä voi lämmittää pizzaa, tähteitä, piirakoita, paistettua kanaa ja muuta vastaavaa. Se säilyttää rakenteen hyvin, mutta vaatii enemmän aikaa.

Jälkimmäisessä tapauksessa sinun on oltava varovainen ruoan koostumuksen suhteen. Se ei saa olla nestemäistä, sillä jos neste vuotaa ritilöiden läpi, se voi aiheuttaa oikosulun.

Onko kiertoilmakypsennin parempi kuin mikroaaltouuni?

Kiertoilmakypsennin on loistava, kun on kyse terveellisestä ruokavaliosta, joten monet pitävät sitä parempana vaihtoehtona kuin mikroaaltouunia. Kunhan niitä käytetään oikein, molemmat ovat kuitenkin hyödyllisiä kevyempien ja terveellisempien aterioiden valmistuksessa. Kumpi siis valita?

Valinta riippuu pitkälti siitä, mitä syöt. Jos pidät piiraista, ranskalaisista perunoista ja muista rapeista ruoista, kiertoilmakypsennin on paras liittolaisesi keittiössä. Voit valmistaa näistä ruoista terveellisempiä versioita, joissa on mahdollisimman vähän rasvaa ja vähemmän kaloreita.

Voit käyttää sitä myös leivontaan ja paahtamiseen. Ruoat, kuten kana, liha, kala, vihannekset, viljat ja muut, sopivat kypsennettäviksi tässä laitteessa.

Lue tämäkin: Miten syödä edullisesti ja terveellisesti?

Jos taas haluat säästää kypsennysaikaa tai jos yleensä valmistat ruokasi etukäteen ja lämmität ne sitten uudelleen, mikroaaltouuni on sopivampi. Siinä voit myös lämmittää juomia, liemiä ja esikypsennettyjä ruokia, joita et voi lämmittää kiertoilmakypsentimessä.

Lyhyesti sanottuna, jos sinulla on mahdollisuus hankkia molemmat laitteet, tee niin. Niiden toiminnot ovat erilaisia, mutta molemmat tekevät elämästäsi käytännöllisempää ja terveellisempää. Jos voit valita vain toisen, valitse se, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja mieltymyksiäsi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.