Kumkvatti eli kääpiösitrus

Jos pidät sitrushedelmistä, sinun on kokeiltava kumkvattia, hedelmää, joka erottuu edukseen korkealaatuisten vitamiinien ​​ja antioksidanttien osalta.
Kumkvatti eli kääpiösitrus
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Kumkvatti on hedelmä, joka erottuu edukseen C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta. Tämä vitamiini on erittäin tärkeä osa sisäisen homeostaasin saavuttamista, jolloin vältetään sekä tarttuvien että kroonisten patologioiden kehittyminen. Hedelmä tunnetaan myös nimellä “kiinalainen mandariini”. Se on ainoa sitrushedelmä, joka voidaan syödä kuorineen, mikä takaa paljon suuremman flavonoidien ja antioksidanttien saannin.

Ennen kuin aloitamme, meidän on korostettava, että ravitsemusasiantuntijat suosittelevat hedelmien ja vihannesten sisällyttämistä tasapainoiseen ruokavalioon. Hedelmien kanssa on kuitenkin oltava varovainen. Henkilöt, jotka eivät liiku säännöllisesti, ei tulisi syödä enempää 2-3 kappaletta päivässä, koska niiden fruktoosipitoisuus voi aiheuttaa muutoksia maksan toiminnassa.

Kumkvatin edut

Kumkvatti on pieni sitrushedelmä.
Erikoista kyllä, kumkvatin kuori syödään ja se on maultaan makeampi kuin itse hedelmäliha.

Ensinnäkin on tärkeää huomata, että kumkvattien sisältämä C-vitamiini vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmän toimintaan, sekä synnynnäiseen että hankittuun. Tämän todistaa Nutrients -lehdessä julkaistu tutkimus.

C-vitamiini vähentää infektioiden riskiä ja lievittää sairauden aiheuttamia oireita, jos niitä ilmaantuu. Siksi on välttämätöntä varmistaa, että C -vitamiini taso pysyy aina optimaalisella tasolla.

Kumkvatti sisältää myös runsaasti kuitua. Tämä aine on erittäin tärkeä suoliston toiminnan kannalta. Se pystyy lisäämään ulosteen boluksen määrää.

Tämä stimuloi ruuansulatuskanavan mekanoreseptoreja. Näin ollen on epätodennäköistä, että kärsit ummetuksesta. BMJ:ssä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän.

Kaiken tämän lisäksi, meidän on kerrottava sen sisältämien antioksidanttien vaikutuksesta terveyteemme. Fytokemikaalit pystyvät neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumisen ja estämään niiden kertymisen kehon kudoksiin.

Tämän vaikutuksen on osoitettu liittyvän kroonisten ja monimutkaisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä erityyppisten syöpien, pienempään ilmaantumiseen. Tästä syystä on tärkeää varmistaa antioksidanttien riittävä saanti.

Tämä hedelmä sisältää runsaasti foolihappoa. Tämän ravintoaineen saanti on erityisen tärkeä raskauden aikana. Mikäli raskaana oleva henkilö ei saa tarpeeksi foolihappoja, riski sikiön kehityksen muutoksista kasvaa, etenkin neurologisella tasolla. Tästä syystä sitä syödään usein lisäravinteiden muodossa.

Kuinka kumkvatteja nautitaan?

Kuten jo mainitsimme, kumkvatti on ainoa sitrushedelmä, joka voidaan syödä kuorineen. Kuori on maultaan makea, vaikka siinä voi myös ilmetä happamia vivahteita. Hedelmäliha sen sijaan on katkera. Huuhtele hedelmät vedellä mahdollisten epäpuhtauksien puhdistamiseksi ja syö ne kokonaisina. Niiden pieni koko mahdollistaa sen. Näitä hedelmiä voidaan kuluttaa monella tapaa.

Niitä on mahdollista käyttää esimerkiksi salaattien lisukkeena tai jopa cocktaileissa. Niitä voidaan käyttää myös mehujen valmistamiseen. Voit myös pakastaa niitä ja käyttää niitä smoothieiden valmistamiseen.

Joissain paikoissa niistä valmistetaan hilloja, joissa on ominaista makean ja happaman maun yhdistyminen. Niitä ei kuitenkaan pitäisi kuluttaa liikaa, koska hillon sokeripitoisuus on erittäin korkea.

Kumkvatti tulisi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. On tärkeää välttää suoraa altistumista auringonvalolle, jotta ne eivät kypsy liian nopeasti  ja menetä aistinvaraisia ​​sekä ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

Jotkut ihmiset laittavat ne jääkaappiin pienentääkseen niiden säilyvyyttä, mutta on parasta säilyttää niitä huoneenlämmössä. Kumkvatti on hedelmä, jonka voit myös pakastaa.

Kumkvatti, eksoottinen hedelmä, jolla on useita terveyshyötyjä

Kumkvatti on erilainen sitrushedelmä, jonka juuret ulottuvat Kiinaan. Sillä on useita terveyshyötyjä, jotka johtuvat pääasiassa sen C-vitamiini- ja antioksidanttipitoisuudesta.

Molemmat tekijät ovat elintärkeitä kroonisten ja monimutkaisten sairauksien ehkäisyssä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on kuitenkin välttämätöntä välttää erilaisten puutostilojen ilmenemistä.

Lopuksi, älä unohda, että sinun tulee sisällyttää hedelmiä ja vihanneksia ruokavalioosi. Kaikki hedelmät ja vihannekset sisältävät ​​fytokemikaaleja.

Niiden saannin varmistaminen vaihtelevissa suhteissa on välttämätöntä sisäisen homeostaasin ylläpitämiseksi. Tämä tasapainottaa oksidatiivisia ja tulehdusprosesseja, mikä on avainasemassa erilaisten sairauksien ehkäisemisessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.