Jakkihedelmä: vegaanien suosikki

Jakkihedelmä on saavuttanut suosiota lihan korvikkeena vegaaniruokavalioissa. Mutta saako siitä riittävästi ravintoaineita? Otetaan selvää.
Jakkihedelmä: vegaanien suosikki
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jakkihedelmä (Artocarpus heterophyllus Lam.) on Aasiassa kasvava trooppinen hedelmä. Sitä pidetään maailman suurimpana hedelmäpuuna: se painaa 25–40 kiloa.

Vaikka se maistuu samalta kuin muutkin trooppiset hedelmät, se on monien vegaanien mielestä ihanteellinen sianlihan korvike. Syy? Sillä on joitakin samankaltaisia aistiominaisuuksia. Mitä taas ravintosisältöön tulee, siitä on syytä vilkaista muutamia puolia.

Jakkihedelmästä saa muiden hedelmien tavoin esimerkiksi hiilihydraatteja, mutta ei juuri lainkaan proteiinia. Tästä syystä se ei ole kovinkaan hyvä lihan korvike, sillä meidän on turvattava kaikkien ravintoaineiden optimaalinen saanti. Haluatko tietää lisää tästä hedelmästä? Jatka lukemista!

Millainen hedelmä on jakkihedelmä?

Jakkihedelmiä tuottavaa puuta kutsutaan jakkipuuksi. Se kuuluu mulperikasvien heimoon ja sille on ominaista suuret rungoista roikkuvat hedelmät. Botanisti José Linares kertoo, että jakkihedelmä sisältää runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä ja muita hyvinvointia edistäviä ravintoaineita.

Hedelmä on kotoisin Intiasta ja Malesian niemimaalta, josta se on levinnyt Länsi-Intian saaristoon ja Amerikan mantereelle. Nykyään se on Bangladeshin kansallishedelmä ja sitä viljellään eri osissa Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa.

Sitä kutsutaan yhdistelmäruoaksi, sillä se on peräisin monien kukkien yhdistymisestä. Lopputuloksena on hunajakennomainen hedelmä, jossa jokainen polygoni edustaa kukkaa.

Se koostuu kolmesta osiosta. Keskus, joka ei ole syötävä, koostuu soluista, joista tihkuu kumimaista lateksia. Periantti on syötävä uloimman osion ohella, joka on kasvin kuori. Siinä on karhea piikikäs kuori, joka on kypsänä vihreän ruskea.

Jakkihedelmää käytetään monissa vegaanisissa resepteissä johtuen sen monikäyttöisyydestä ja hyvästä mausta.

Ravintoarvo ja bioaktiiviset yhdisteet

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan 165 grammaa käsittelemätöntä, kypsää, viipaloitua jakkihedelmää sisältää seuraavat ravintoaineet:

 • Hiilihydraatit: 38,3 g
 • Sokerit: 31,5 g
 • Tärkkelys: 2,42 g
 • Glukoosi: 15,6 g
 • Fruktoosi: 15,2 g
 • Kuitu: 2,48 g
 • Proteiini: 2,84 g
 • Rasva: 1,06 g
 • Kalorit: 157
 • Vesi: 121 g
 • Kalium: 739 mg
 • Magnesium: 47,8 mg
 • C-vitamiini: 22,6 mg
 • Luteiini ja kseaksantiini: 259 mg

Sen merkittävin ravintoaine ovat hiilihydraatit. Kypsässä hedelmässä glukoosia ja fruktoosia on yhtä paljon. Tärkkelystä on pienempiä määriä. Raa’assa hedelmässä sokereita on kuitenkin eniten.

Sokerit nopeuttavat jakkihedelmän kalorien käyttöönottoa, sillä ne imeytyvät suoraan suolistokanavasta.

Ravintosisältö osoittaa, että jakkihedelmässä on muiden hedelmien tavoin vain vähän proteiinia ja rasvaaLihassa asia on päinvastoin: proteiineja ja rasvoja on runsaasti, erityisesti sianlihassa.

Neste- ja kaliumpitoisuus on hyvin korkea, mikä ylläpitää hyvää neste-eletrolyyttitasapainoa. C-vitamiinin määrä kattaa 25 % aikuisen tarpeesta. Jakkihedelmä tulisi syödä tuoreena ja käsittelemättömänä, sillä lämpö ja valo tuhoavat C-vitamiinin.

Se on merkittävä hedelmä myös luteiini- ja kseaksantiinipitoisuutensa vuoksi. Näillä kahdella karotenoidilla ei ole A-vitamiinivaikutusta, mutta ne ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka vaikuttavat silmien terveyteen. Beetakaroteeneja on 100 grammassa tuoretta hedelmää noin 245 kansainvälistä yksikköä.

Jakkihedelmän bioaktiiviset yhdisteet

Eräässä raportissa julkaistiin hiljattain jakkihedelmän antioksidanttiset ominaisuudet. Fenolien kokonaismäärä pääasiallisina antioksidantteina on 58,44 milligrammaa 100 grammassa hedelmää. Tämä arvo on hieman matalampi kuin muilla hedelmillä, kuten mansikoilla ja vadelmilla.

Muita antioksidantteja jakkihedelmässä ovat beetakaroteeni ja C-vitamiini. Useat tutkimukset osoittavat flavonoidien terveysvaikutukset.

Kaikki nämä yhdisteet kumoavat vapaiden radikaalien haittavaikutuksia, jotka ovat syynä solukalvojen hapettumiseen ja DNA-vaurioihin. Tämä puolestaan on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien, ikääntymisen ja syövän ehkäisyyn.

Miksi jakkihedelmä on suosittu lihan korvike?

Syy, miksi vegaanit voivat harkita jakkihedelmää lihan korvikkeeksi, piilee sen aistiominaisuuksissa. Jakkihedelmä muistuttaa ulkoisesti lihassa olevia lihassäikeitä, ja kypsennettynä siihen muodostuu sianlihan maku. Lisäksi se toimii hyvin minkä tahansa raaka-aineen kanssa.

Raakana siinä on vaalea, tärkkelysmäinen hedelmäliha ja rispaantuva rakenne. Tämä on tehnyt siitä suositun hedelmän vegaanien ruoanlaitossa, erityisesti suolaisissa ruokalajeissa. Se sopii erinomaisesti myös voileipien täytteeksi tai riisin oheen.

Hedelmän kypsyysaste tuo eri vivahteita ruokalajeihin. Raakana jakkihedelmä sopii lihan korvikkeeksi, kun taas kypsänä se on ihanteellinen hedelmä leivonnaisiin.

Jakkihedelmän hyödyt ja käyttötarkoitukset vegaanien ruoanlaitossa ovat selkeitä. Se on vähäkalorinen, miellyttävän näköinen hedelmä, joka sopii eri aterioihin. Siitä ei kuitenkaan saa samaa määrää proteiinia, rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita kuin lihasta.

Jakkihedelmän käyttö ruoanlaitossa

Jakkihedelmää voidaan syödä seuraavilla tavoilla:

 • Marinoituna mausteiden ja tuoksuyrttien kanssa pataruoissa tai wokeissa (raakana).
 • Kasvilihana (raakana).
 • Soseutettuna tai keitoissa (raakana).
 • Jälkiruoissa, hilloissa, hyytelöissä, mehujäissä ja jäätelöissä (kypsänä).

Siemenet sen sijaan keitetään tai paahdetaan kastanjoiden tapaanKuivassa muodossa niistä valmistetaan jauhoja ja makeisia tai vain keitetään välipaloiksi.

Säilykkeen valmistamiseksi jakkihedelmä tulee valuttaa hyvin ja huuhdella riittävällä vedellä pitäen sitä veden alla 30 minuuttia. Sitten vesi tulee vaihtaa ja hedelmä upottaa uudestaan. Tämä hävittää hedelmälihasta lopunkin happamuuden.

Toinen keino on keittää hedelmälihaa 10–15 minuuttia. Valuta sitten vesi pois, lisää riittävästi kylmää vettä ja valuta taas. Jos happamuutta on mielestäsi vielä jäljellä, lisää hieman sokeria, kunnes maku on täydellisessä tasapainossa.

Vaikka jakkihedelmä voi makunsa puolesta korvata sianlihan, siitä ei saa riittävästi rasvaa ja proteiinia.

Lisää tietoa löytyy täältä: Lisäravinteita, joita vegaanien tulisi syödä

Sopiiko jakkihedelmä lihan korvikkeeksi?

Vegaaniruokavaliolla on monia etuja ja se on yhteydessä terveelliseen elämään. Jakkihedelmän käyttöä lihan korvikkeena tulee kuitenkin varoa. On syytä muistaa, että se on hedelmä, jossa on sokereita, hyvin vähän proteiinia eikä juuri lainkaan rasvaa.

Vaikka se siis saattaakin näyttää porsaankyljykseltä, ravintoarvon osalta ne eivät ole verrattavissa. Tästä syystä tarvitaan lisäproteiinia.

Suosituksia noudattamalla jakkihedelmää käyttävät vegaanit saavat kuitenkin riittävästi antioksidanttisia vitamiineja, fenoleja, kivennäisaineita ja vähänlaisesti kaloreita, mikä auttaa edistämään terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.