Logo image
Logo image

Kuinka selvitä ghostaamisesta?

3 minuuttia
Parisuhteen loppuminen on usein kivuliasta ja riitaisaa, ja jotkut käyttävät ghostaamista tapana välttyä näiltä epämiellyttäviltä tuntemuksilta laittaessaan parisuhteen poikki. Saat tietää lisää aiheesta lukemalla tämän artikkelin.
Kuinka selvitä ghostaamisesta?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sosiaaliset yhteisöt ovat avanneet monia mahdollisuuksia luoda ihmissuhteita internetin välityksellä, mutta yhä yleistyvämpänä seurauksena on tullut ghostaaminen eli hylkääminen ilman selityksiä. Oletko sinä kokenut ghostaamista? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka selvitä ghostaamisesta.

Kuvittele seuraavanlainen tilanne: tapaat internetissä uuden ihmisen, keskustelu sujuu hyvin ja saatatte käydä jopa useammilla treffeillä. Kaikki näyttää sujuvan täydellisesti, mutta yhtäkkiä treffikumppani katoaa kuin tuhka tuuleen. 

Hän ei enää lue lähettämiäsi viestejä, ei vastaa puheluihisi ja estää kaikki mahdolliset pääsysi hänen sosiaalisen median profiileihinsa. Et kuule hänestä enää koskaan. Tervetuloa kerhoon, ystäväsi on juuri katkaissut välit ilman selityksiä tai antamatta mahdollisuutta edes reagoida.

Sinut on juuri ghostattu.

Mitkä ovat ghostaamisen seuraukset?

Some figure
Ghostaaminen on tapa, jolla ihminen haluaa välttyä konflikeilta katkaistessaan ihmissuhteen.

Internetin myötä ihmisten välinen vuorovaikutus on kokenut muutoksia. Epämääräiset ihmissuhteet ovat yhä yleisempiä ja empatia toisia kohtaan on vähentynyt.

Olemme unohtaneet sen, että toiminnallamme on jälkiseurauksia toisten ihmisten tunteisiin emmekä enää kanna emotionaalista vastuuta. Ghostaamisella on äärimmäisen negatiivisia seurauksia.

Ghostaamisen kohteeksi joutuneen henkilön itsetunto on saattanut kokea suuren kolauksen ja hän saattaa tuntea häpeää sekä nöyryytetyksi ja torjutuksi tulemisen tunteita. Lisäksi hän saattaa tuntea vaikeampaa surua pidempään kuin tavallisesti, sillä häneltä on riistetty mahdollisuus asian päätökseen saamiseen. Tämä voi johtaa luottamusongelmiin tulevissa ihmissuhteissa.

Myös ghostaava henkilö saattaa kokea negatiivisia seurauksia. Hän saattaa tuntea syyllisyyttä ja katumusta, kun on loukannut ihmistä, josta hän on välittänyt. Lisäksi hän saattaa tuntea häpeää ja epämukavuutta siitä, ettei tiedä kuinka käsitellä ja ratkaista monimutkaisia sosiaalisia tilanteita.

Kuinka selvitä ghostaamisesta?

Kuka tahansa meistä voi joutua ghostaamisen kohteeksi, ja saatat kokea sen tulevaisuudessa ellet ole vielä sitä joutunut kokemaan. Siksi haluammekin jakaa muutaman vinkin siitä, miten selvitä ghostaamisesta sekä miten ehkäistä ghostaamisen aiheuttamia seurauksia.

Hyväksy tapahtunut

Aluksi saatat ajatella, että ghostaavalle henkilölle on tapahtunut jotain pahaa, ja siksi hänestä ei kuulu mitään. Tästä syystä etsit häntä ja yrität saada häneen yhteyden itsepintaisesti – eikä hän koskaan vastaa. Tämä loukkaa itsetuntoasi.

On tärkeää hyväksyä tapahtunut ja olettaa niin, että kyseinen henkilö ei halua olla yhteydessä sinuun enää. On myös välttämättöntä hyväksyä se, että tilanne on kivulias sekä tunnistaa oma surullisuus, pettymys ja viha, jota tilanne on sinussa aiheuttanut.

Vältä itsesyyttelyä

Ghostauksen uhri syyttää usein itseään tapahtuneesta. Hän saattaa ajatella, että hän on tehnyt jotain väärin, minkä takia kyseinen henkilö on katkaissut välit häneen. Hän saattaa ajatella, ettei hän ole tarpeeksi mielenkiintoinen tai viehättävä.

On hyvä muistaa, että toisten ihmisten toiminta ei ole henkilökohtaista sinua kohtaan, vaan heitä itseään. Tällaisessa tapauksessa ghostaajalta saattaa puuttua itsevarmuutta tai hän pelkää konfliktien kohtaamista.

On mys virhe alkaa uskoa, että samalla tavalla tapahtuisi jatkossa myös muissa tulevissa ihmissuhteissa. Kun ymmärrät, että kyseessä on vain yksi, kerran tapahtuva tapaus, pystyt luottamaan tuleviin vuorovaikutustilanteisiin.

Jatka elämää

Ihmissuhteen päättyminen on kivuliasta, vaikka se olisikin kestänyt vain vähän aikaa tai jos sitä ylläpidettiin ainoastaan internetin kautta.

Siksi on tärkeää ottaa jonkin aikaa suremiselle. Keskity itseesi, omiin mielenkiinnon kohteisiisi sekä tavoitteisiisi jonkin aikaa, sen sijaan kuin ryntäisit etsimään uutta suhdetta.

Yritä pitää huolta sisäisestä puheestasi. Mielesi täyttyy kysymyksistä, jotka kaipaavat vastauksia, kun välittämäsi ihminen katoaa elämästäsi yhtäkkiä. On tavallista, että vellot murheessasi ja pohdit, miksi hän ei enää soita sinulle, miksi näin tapahtui sinulle tai mitä teit loukataksesi häntä…

On todennäköistä, ettet milloinkaan tule saamaan vastauksia kysymyksiisi, mutta mielenterveytesi on paljon tärkeämpi asia kuin se, että yrität ymmärtää toisten ihmisten motiiveja. Yritä siis keskittyä nykyhetkeen ja tulevaan, jättäen menneisyyden taaksesi. 

Ghostaaminen ei ole mukavaa

Some figure
Ghostaamisen seuraukset voivat loukata sekä sen uhriksi joutunutta, että myös itse ghostaajaa.

Jos koskaan löydät itsesi tilanteesta, jossa haluat päättää ystävyyden ghostaamalla, mieti tekojesi seurauksia. Saatat pelätä konflikteja ja yrität vain välttää epämiellyttävän tilanteen, jossa toinen henkilö saattaa suuttua tai tulla surulliseksi. Voit aiheuttaa ihmiselle merkittävää emotionaalista vahinkoa, mikäli vain katoat ilman selityksiä.

Saatat itse asiassa itse joutua kärsimään tällaisesta ratkaisusta. Yritä sen sijaan olla empaattinen ja päättää ihmissuhde reilulla tavalla.

Ghostaaminen ei ole hyväksi mielenterveydelle

Internetissä syntyviin ihmissuhteisiin on helppoa sukeltaa. Prioriteettina tulee kuitenkin olla oma henkinen vointi sekä emotionaalinen terveys, kuten myös muidenkin ihmisten. 

Siksi on tärkeää työstää itseäsi, omia pelkojasi, epävarmuuksiasi ja sosiaalisia taitoja sekä vahvistaa omia arvojasi. Näin tekemällä sinun ei tarvitse turvautua ghostaamiseen. Kun opit voittamaan elämän haasteet, muutut vahvemmaksi.

Älä unohda, että sinä itse olet oma turvaverkkosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
  • Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
  • Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.