Logo image
Logo image

Kuinka puhdistaa paksusuolta luonnollisesti

3 minuuttia
Paksusuolen tehtävä elimistössä on imeyttää nesteitä uudelleen, käsitellä jätettä ja valmistautua sen poistamiseen. On tärkeää varmistaa, että paksusuoli on puhdas, jotta se toimii. Opi kaksi tapaa puhdistaa paksusuoli.
Kuinka puhdistaa paksusuolta luonnollisesti
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Yhä useampi ihminen kärsii paksusuolen ongelmista. Luonnollisestikin tämä johtuu yleensä syömästämme ruoasta. Koska paksusuoli on osa suolistoa, ruokajäte kulkeutuu sen läpi. Paksusuolta voi kuitenkin puhdistaa luonnollisin keinoin.

Paksusuolen tehtävät

Some figure
Ruokailutottumuksemme ja elämäntapamme aiheuttavat kuitenkin ongelmia sille.

Miksi näin on? Heikennämme paksusuolta ja vaikeutamme sen työskentelyä joka päivä. Tämä saa aikaan sen, ettei paksusuoli kykene hoitamaan ainoaa tärkeää tehtäväänsä kunnolla. Tämä voi aiheuttaa sairauksia ja tauteja.

Jäte ja myrkyt kerääntyvät paksusuolen seinämiin. Tämä aiheuttaa kaiken tyyppisiä ongelmia, mukaan lukien ummetus, ruoansulatusongelmat, nivelkipu ja jopa päänsäryt. Krooniset tapaukset voivat johtaa jopa vakaviin munuais- ja maksasairauksiin.

Ylläpitääksemme paksusuolen terveyttä meidän on kiinnitettävä huomiota syömäämme ruokaan. Ihan ensiksi, ruokavalion tulisi olla kuitupitoinen.

On myös järkevää suorittaa puhdistuskuuri useita kertoja vuodessa päästäkseen eroon suolistoon kerääntyneistä jätteistä. Suosittelemme tekemään sen viikonloppuna, lomalla tai vapaapäivänä. Tärkeintä on tehdä se silloin, kun olet kotona.

Syö omenoita puhdistaaksesi paksusuolta

Some figure

Paksusuolen puhdistaminen myrkyistä voi olla ärsyttävä prosessi, sillä sen aikana joutuu käymään vessassa useita kertoja päivässä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kun paksusuolesi on puhdas ja terve, tunnet olosi paremmaksi. Vältät myös jotkut epämiellyttävät sairaudet ja taudit.

Paksusuolen puhdistamisen aikana sinun on juotava runsaasti vettä. Näin pysyt nesteytettynä ja edistät jätteiden poistumista. Suosittelemme juomaan 6-8 lasillista eli noin pari litraa vettä päivässä.

Halutessasi voit aloittaa päiväsi juomalla lasillisen haaleaa vettä, jossa on muutama tippa sitruunamehua. Tämä pistää heti aineenvaihdunnan kunnolla käyntiin.

Omenat ovat yksi parhaista paksusuolen puhdistajista. Tästä syystä suosittelemmekin sisällyttämään ruokavalioon paljon omenoita kolmen päivän ajaksi. Hyödynnä niitä erilaisissa resepteissä, jotta et kyllästy.

Omenat soveltuvat täydellisesti myrkkyjen poistamiseen. Voit syödä omenat ilman kuorta tai kuorineen, kokonaisina tai mehustettuina. Tässä ohjeet:

 • Juotuasi sitruunavettä sinun tulisi seuraavaksi nauttia lasillinen vastapuristettua omenamehua.
 • Juo tämän jälkeen lasillinen vettä.
 • Toista tämä useita kertoja päivässä. Päivän lopuksi sinun tulisi olla nauttinut yhteensä neljä lasillista omenamehua ja neljä lasillista vettä.

Suoli alkaa toimia omenoiden sisältämän pektiinin ansiosta. Tämä yhdiste hajottaa myrkkyjä ja nopeuttaa niiden poistumista.

Voit noudattaa tätä kuuria viikonloppuisin puhdistavan ruokavalion alussa. Sitä on kuitenkin tehtävä 72 tunnin ajan.

Tässä ohjeet:

 • Syö haluamasi määrä omenoita. Ne tulisi syödä kypsentämättöminä ja sellaisenaan.
 • Ota yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä heti herättyäsi ja toinen ennen kuin menet nukkumaan.
 • Juo vähintään kolme litraa vettä päivässä.
 • Älä syö mitään muuta näiden kolmen päivän aikana. Kun puhdistuskuuri päättyy, voit alkaa lisäillä kevyitä ruoka-aineita takaisin ruokavalioosi. Niiden olisi hyvä sisältää runsaasti kuitua. Sopivia ruoka-aineita ovat esimerkiksi keitot, kypsentämättömät vihannekset ja hedelmät jne.
 • Muista juoda runsaasti vettä joka päivä!

Koska tämä on suhteellisen raju kuuri, se tulisi tehdä enintään 3-4 kertaa vuodessa, eli kolmen tai neljän kuukauden välein.

Puhdista paksusuolta suolan avulla

Some figure

Tämä on toinen hoitokeino, jota voit hyödyntää suolen puhdistamisessa. Sinun tulee kuitenkin tietää, että tätä hoitoa ei suositella korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille. Se ei myöskään sovellu silloin, jos kärsit munuaisongelmista.

Tämä puhdistuskuuri tehdään yhden päivän aikana, jolloin sinun tulisi pysyä kotona ja välttää tekemästä mitään raskasta tai äkkinäisiä liikkeitä.

Tässä ohjeet:

 • Herättyäsi keitä kupillinen vettä, johon lisäät ruokalusikallisen merisuolaa. Anna veden jäähtyä, jotta et polta suutasi. Juo hitaasti.
 • Jos saat päänsärkyä tai tulet huonovointiseksi, se on normaalia.
 • Tarvittaessa voit käydä pitkäksesi ja hieroa vatsaasi kevyesti.

Lepää muutaman minuutin ajan, tai jopa tunti sohvalla tai sängyllä. Voit esimerkiksi lukea tai katsoa televisiota, kunnes sinulle tulee tarve mennä vessaan. Toista tämä prosessi useita kertoja päivässä.

Päivän aikana sinun tulisi syödä ainoastaan kevyitä ruokia: kasviskeittoja, tuoremehuja ja yrttiteetä. Älä syö esimerkiksi ranskalaisia perunoita, lihaa, jauhoja tai sokeria.

Juo suolavettä uudelleen puoleltapäivin ja taas illalla. Pyri pysymään kotona koko viikonlopun ajan, sillä sinun on käytävä vessassa usein.

Nämä kaksi puhdistuskuuria auttavat pitämään paksusuolesi puhtaana ja terveenä. Muista kuitenkin, että on aina tärkeää juoda runsaasti vettä ja noudattaa kuitupitoista ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.