Logo image
Logo image

Kuinka puhdistaa kiertoilmakypsennin?

3 minuuttia
Kiertoilmakypsentimestä on tullut laite, jonka kaikki haluavat saada. Katsotaanpa, kuinka se puhdistetaan, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.
Kuinka puhdistaa kiertoilmakypsennin?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Terveelliseen ruokavalioon pyrkiminen on myötävaikuttanut uusien keittiön kodinkoneiden kehittelyyn. Nyt markkinoille on tullut kiertoilmakypsennin, jolla ruoanlaitto sujuu ilman rasvaa. Niistä on tullut erittäin tärkeä osa jokaisen terveelliseen ruokavalioon pyrkivän kotikokin keittiötä. Vaikka öljyä käytetään vähän, syntyy koneeseen ruuanlaiton ohella kaikenlaisia ruokajäämiä. Siksipä kerrommekin tänään, kuinka kiertoilmakypsennin tulee puhdistaa.

Tosiasia on, että kun valmistamme ranskalaisia, emmekä ole käyttäneet juurikaan öljyä, antaa se vaikutelman, että kone on puhdas. Kiertoilmakypsentimeen jää kuitenkin ruokajäämiä, jotka tulee puhdistaa mahdollisimman pian. Jos emme puhdista kiertoilmakypsennintä säännöllisesti, laite menee nopeasti toimintakelvottomaksi tai sen teho heikkenee.

Opas kiertoilmakypsentimen puhdistukseen

Some figure
Noudata valmistajan ohjeita pitääksesi kypsentimen puhtaana.

Lue myös: Etikalla siivoaminen – parhaat vinkit

Tämän laitteen puhdistamiseen on olemassa erilaisia ​​menetelmiä. Siksi puhdistusmenetelmän valinta riippuu siitä, kuinka käytät ilmakeitintä. Käymme läpi kolme puhdistusmenetelmää perinteisestä puhdistuksesta syväpuhdistukseen.

Perinteinen menetelmä: puhdista jokaisen käyttökerran jälkeen

Ensimmäiseksi irrota laite pistorasiasta heti, kun olet lopettanut ruoanlaiton. Kun laite on jäähtynyt, poista irrotettavat osat, kuten kori, alusta ja pannu pääyksiköstä. Vaikka malleja on saatavana monia, ne kaikki toimivat suurin piirtein samalla tavalla.

Pese seuraavaksi jokainen näistä osista lämpimällä vedellä, neutraalilla saippualla tai miedolla pesuaineella ja hankaamattomalla sienellä. Jos siinä on likaa, joka on enemmän kiinni, voit poistaa sen pehmeällä harjalla.

Voit myös antaa osien liota kuumassa vedessä ja pesuaineessa noin 15 minuuttia. Kun rasva on pehmennyt, voit poistaa sen helpommin sienellä.

Puhdista sisä- ja ulkopuolelta odottaessasi osien kuivumista ennen kiertoilmakypsentimen uudelleenkokoamista. Käytä tätä varten kosteaa liinaa, pesuainetta ja lopuksi poista saippuajäämät toisella kostealla liinalla.

Nopea tapa: kun sinulla ei ole paljoa aikaa

On mahdollista, että sinulla ei aina ole aikaa puhdistaa kiertoilmakypsennintä ja sinun on vain puhdistettava se nopeasti. Tässä tapauksessa laita saippuavettä koriin ja käynnistä rasvakeitin toimimaan korkeassa lämpötilassa noin 10 minuuttia.

Näin rasva- ja ruokajäämät liukenevat. Kun ohjelma on päättynyt, poista kori, huuhtele se ja anna kuivua. Vaikka tämä ei ole puhdistusmenetelmä, jota suositellaan joka kerta kun käytät laitetta, auttaa se pitämään laitteen puhtaana kiireisen arjen keskellä.

Kolmas menetelmä: syväpuhdistus

Some figure

Lue myös: Miten käyttää puulämmitteistä uunia?

On suositeltavaa suorittaa syväpuhdistus silloin tällöin, jotta kiertoilmakypsennin pysyy erinomaisessa kunnossa. Ensimmäiseksi sinun tulee upottaa kori kuumaan veteen ja rasvanpoistoaineeseen muutamaksi minuutiksi.

Sitten, kun olet tarkistanut että rasva on pehmentynyt, poista lika pehmeällä harjalla tai sienellä ja saippualla. Huuhtele laite tämän jälkeen runsaalla vedellä, jotta saippuaa tai pesuainetta ei jää jäljelle.

Jos laitteen malli sallii, sinun tulee poistaa grilliä peittävä osa, jotta voit puhdistaa sen sienellä tai harjalla. On tavallista, että grillin päälle putoaa ruoanpalasia, emmekä ehkä puhdista tätä jokaisen käytön jälkeen. Tästä syystä olemme sisällyttäneet sen puhdistuksen tähän kolmanteen menetelmään.

Malleissa, jotka eivät jätä grilliä näkyville, voit yrittää kääntää rasvakeittimen ylösalaisin ja ehkä pääset käsiksi tähän osaan. Joka tapauksessa voit käyttää harjaa auttamaan sinua saavuttamaan grillialueen ja siten desinfioida sen aika ajoin.

Kuinka puhdistaa kiertoilmakypsennin: viimeiset vinkit

Haluamme korostaa, että jokainen näistä kolmesta puhdistusmenetelmästä on hyödyllinen ja myös välttämätön, jotta laite toimii kunnolla. Jos ruokaa jää kiinni kypsentimen johonkin osaan, se voi vaurioitua.

Samoin kertynyt lika voi aiheuttaa bakteereita, jolloin laitteen käyttö hidastuu ja energiankulutus kasvaa. Lopuksi haluamme jättää sinulle seuraavat huoltovinkit:

  • Ajoittain voit laittaa koriin sitruunaa tai etikkaa sisältävää vettä ja käynnistää kiertoilmakypsentimen.
  • Älä koskaan käytä metallisia tai teräviä ruokailuvälineitä ruoanlaitossa.
  • Hankaavia elementtejä ei tule käyttää.
  • Desinfiointiaineita tulee välttää, koska ne eivät välttämättä sovellu elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuville pinnoille.
  • Tärkeintä on noudattaa valmistajan ohjeita ja käydä läpi kaikki käyttöohjeessa olevat tiedot.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Monje, M. (2015). Limpiadores de cocina: la marca de fabricante a la cabeza del lineal. Revista alimarket, (297), 245-253. Urbina, D. G. B., & Bocanegra, S. P. A. (2021). Nuevas tecnologías de freído para reducir el contenido de grasa en alimentos fritos.
  • NUEVAS, L. D. (2016). NOVEDADES TÉCNICAS. Afinidad73(575), 243.
  • Zalbidea Muñoz, M. A. (2019). Limpieza mediante gomas y esponjas.
  • Perejil, D. (2004). Productos de limpieza de cocina: la clave, los desengrasantes. Revista alimarket, (177), 183-191.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.