Logo image
Logo image

Kuinka päästä eroon ripulista luonnollisin keinoin

5 minuuttia
Ripuli on yksi yleisimmistä ruoansulatushäiriöistä. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla pääset eroon siitä luonnollisin keinoin.
Kuinka päästä eroon ripulista luonnollisin keinoin
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 helmikuuta, 2023

Ripuli on yksi yleisimmistä ruoansulatushäiriöistä. Sille on ominaista löysä uloste vähintään kolme kertaa päivässä. Tiedätkö jo, kuinka päästä eroon ripulista luonnollisin keinoin?

On suositeltavaa käyttää erilaisia luonnollisia lääkkeitä ripulin ärsyttävien oireiden parantamiseksi. Alla esittelemme suosituimmat ja analysoimme, onko niillä tieteellistä tukea. Katsotaanpa tarkemmin.

Ripuli: syyt ja seuraukset

Some figure
Tietyt sairaudet, kuten haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti tai ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat myös aiheuttaa ripulia.

Kun ruoansulatusjärjestelmä ei toimi kunnolla, seurauksena voi olla suolen liikkeiden lisääntyminen. Tällä tarkoitamme, että WC:ssä tulee käytyä useammin kuin kolme kertaa päivässä.

US Library of Medicine toteaa, että tämän epämukavuuden yleisimmät syyt ovat:

 • Vedessä tai ruoassa olevat bakteerit
 • Virusten (kuten rotaviruksen) tai loisten esiintyminen
 • Sairaudet, kuten flunssa
 • Jotkut ruoka-intoleranssit
 • Tiettyjen lääkkeiden nauttiminen

Toisaalta jotkut sairaudet, kuten haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti tai ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat myös aiheuttaa ripulia.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Keltainen ripuli ja sen aiheuttajat

Eroon ripulista luonnollisin keinoin

Sen lisäksi, että joudumme viettämään paljon aikaa vessassa, ripuli voi olla kivuliasta ja tuskallista. Vaihtoehtoisen lääketieteen asiantuntijat suosittelevat oireiden vähentämiseksi hyödyntämään seuraavia luonnollisia keinoja:

1. Riisivesi

Tämä on yksi tunnetuimmista keinoista ripulin lopettamiseksi. Sitä koskevat tiedot eivät kuitenkaan ole ajan tasalla. Itse asiassa ainoa tutkimus, jonka olemme pystyneet jäljittämään, on vuodelta 1981.

Maailman terveysjärjestön tekemässä tutkimuksessa todetaan, että riisiveden käyttö vähentää lasten ripulia paremmin kuin muut yleisesti käytetyt aineet.

Ainesosat

 • 1 litra vettä
 • 1 kupillinen riisiä (185 grammaa)

Valmistus

 • Kuumenna vesi kattilassa, ja huuhtele samalla riisi hanaveden alla.
 • Kun vesi alkaa kiehua, lisää riisi ja keitä alhaisella lämmöllä 20 minuuttia.
 • Siivilöi ja laita vesi sivuun.
 • Odota, että se lämpenee huoneenlämpöiseksi ja juo kupillinen.
 • Voit juoda enintään kolme kupillista riisivettä päivässä.

2. Luonnonjogurtti

Some figure
Kaksi luonnonjogurttia päivässä on hyvä määrä ripulin oireiden vähentämiseksi.

Tämä voi olla hyvä lääke kaikkiin maha- tai suolisto-ongelmiin, koska se sisältää “hyviä” bakteereja, kuten Lactobacillus acidophilus tai BifidobacteriumArtikkeliCan probiotics help against diarrhea?” selittää, että probiootit voivat saada ripulin häviämään vain yhdessä päivässä.

Nämä mikro-organismit voivat palauttaa paksusuolen tasapainon ja jopa olla vastuussa haitallisten bakteerien poistamisesta. On suositeltavaa kuluttaa kaksi luonnonjogurttia päivässä ripulin oireiden vähentämiseksi.

3. Sitruuna ja ruokasooda

Kun on ripuli, runsas nesteiden juominen on välttämätöntä, sillä keho kuivuu kun ulostamme normaalia enemmän ja kun uloste on nestemäistä. Yksi vanha kotikonsti ripuliin on vesi, sitruuna ja ruokasooda.

Sen sanotaan edistävän toipumista, mutta haluamme huomioida, että emme ole löytäneet luotettavaa tieteellistä tietoa tästä aiheesta.

Ainesosat

 • 1 litra vettä
 • 3 keskikokoista sitruunaa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1 rkl sokeria

Valmistus

 • Sekoita kaikki ainekset yhteen pullossa tai kulhossa. Käytä huoneenlämpöistä vettä ja lämmitä sitä hieman, jos sokeri ei tunnu liukenevan.
 • Juo useita kertoja päivässä huoneenlämpöisenä.

4. Mustikkamehu

Mustikkamehua käytetään joissakin maissa perinteisesti ripulin hoitoon. Sen supistavat ja antioksidanttiset ominaisuudet tekevät siitä hyvän valinnan pehmentämään suolen toimintaa, kuten eläintutkimukset ovat vahvistaneet.

5. Inkivääri

Asiantuntijat ovat huomanneet, että inkivääri voi vähentää ripuliin liittyviä kouristuksia ja vatsakipuja. Sitä voidaan kuluttaa eri tavoin, kuten teen muodossa.

Ainesosat

 • 1 pieni siivu inkiväärijuurta
 • 250 ml vettä
 • 1 rkl hunajaa

Valmistus

 • Kuumenna vesi kattilassa. Pese ja raasta sillä välin inkivääri.
 • Kun vesi kiehuu, lisää inkivääri ja anna poreilla hetki.
 • Kytke lämpö pois ja anna hautua 15 minuuttia.
 • Siivilöi, makeuta hunajalla ja nauti.

6. Kamomillatee

Some figure
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kamomilla on kouristuksia ja ripulia estävä sekä antioksidantti.

Kamomillan kukilla on erilaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sen lisäksi, että kasvi rauhoittaa hermoja ja ahdistusta, se vaikuttaa suolistotulehdukseen.

Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kamomilla on antispasmodinen, antioksidantti ja ripulia ehkäisevä. Vaikka tutkimus suoritettiin eläimillä ja sen vaikutuksesta ihmisiin tarvittaisiin enemmän tietoa, sen vaikutusten päätellään olevan samanlainen ihmisillä.

Ainesosat

Valmistus

 • Kuumenna kupillinen vettä kiehuvaksi.
 • Lisää teepussi tai kukat, ja anna hautua kolmen minuutin ajan.
 • Poista teepussi tai siivilöi vesi ja nauti.

7. Omenasose

Some figure
Omenoiden syöminen voi auttaa kehoa ripulin aikana.

Omena on yksi eniten pektiiniä sisältävistä hedelmistä. Tällä yhdisteellä on imukykyisiä ominaisuuksia, joten se on hyvä ripulia hoitava aine.

Paras tapa kuluttaa omenaa tämän ongelman aikana on sen kypsentäminen, koska näin se on helpompi sulattaa ja se tarjoaa lepoa ruoansulatuskanavalle.

Ainesosat

 • 2 omenaa
 • 250 ml vettä
 • 1 kanelitanko
 • 1 sitruunan mehu

Valmistus

 • Kuori omenat ja leikkaa ne isoiksi viipaleiksi.
 • Laita vesi, omenat ja kanelitanko kattilaan.
 • Keitä niin kauan, että siitä tulee sosemaista.
 • Purista sitruunamehu ja lisää se soseeseen.
 • Poista kanelitanko ja sekoita sose halutessasi vielä tehosekoittimessa. Voit syödä keitetyn omenan soseuttamatta sitä.

8. Sarviapilan siemenet

Sarviapilan siemenillä (tai sarviapilalla) on ruoansulatuskanavan kouristuksia estäviä ominaisuuksia, joten niillä on rauhoittava vaikutus ripuliin liittyviin kipuihin ja kouristukseen.

Niiden nauttiminen vähentää myös ripulin ilmaantuvuutta, jos se ilmaantuu erilaisista kuukautisia edeltävistä oireista naisilla.

9. Porkkana-riisikeitto

Tämä seos on testattu kosteuttavana apuna ripulia sairastaville lapsille. Sen nauttiminen vähensi tutkimuksissa ulosteen tuotantoa ja paransi nesteen imeytymistä muihin suun kautta otettaviin nesteytysliuoksiin verrattuna.

Porkkana-riisikeitto on hyvä ruoka, joka voidaan ottaa käyttöön, kun vatsa alkaa sietää jotain kiinteämpää.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Mikä on turistiripuli? Riskitekijät ja ehkäisy

10. Banaani

Tämä on toinen hedelmä, jota käytetään yleisesti ripulin vähentämiseen. On suositeltavaa nauttia banaanit hieman vihreinä, koska silloin ne sisältävät runsaasti tanniinia, joka antaa sille supistavan kyvyn. Tästä syystä banaani on hedelmä, jota suositellaan ripulin hoitoon.

11. Probiootit

Probioottien käyttöä tämän terveysongelman hoitoon ja ehkäisyyn on tutkittu laajasti viime vuosikymmeninä, erityisesti lasten kohdalla.

Tieteelliset todisteet osoittavat myönteisiä tuloksia tässä suhteessa, erityisesti Lactobacillus GG :n ja S. boulardii -bakteerin tapauksessa. Tämäntyyppiset lisäravinteet auttavat myös palauttamaan tasapainon ja tarjoavat suuremman määrän hyödyllisiä bakteereja.

Tässä tapauksessa probiootteja tulee nauttia lisäravinteen muodossa. Siksi on parasta neuvotella lääkärisi kanssa niiden soveltuvuudesta ja noudattaa kunkin valmistajan ohjeita.

Vinkkejä ripulin ehkäisemiseen

Tämä yleinen ongelma voi ilmetä eri syistä. Joka tapauksessa on olemassa muutamia yksinkertaisia käytäntöjä, jotka on otettava huomioon mahdollisen tartunnan ehkäisemiseksi ja sen syiden selvittämiseksi.

Kun ripuli ilmaantuu uuden lääkkeen aloittamisen jälkeen, on tärkeää ilmoittaa asiasta lääkärille.

Toisaalta, jos epäillään ruoka-aineallergian tai -intoleranssin mahdollisuutta, voi olla erittäin hyödyllistä pitää ruokapäiväkirjaa. Tässäkin tapauksessa on keskusteltava lääkärin kanssa.

Jos alkuperä on virus tai bakteeri, tartuntariskiä voidaan pienentää. Tätä varten on välttämätöntä ylläpitää oikeaa käsihygieniaa eikä jakaa ruokavälineitä. Lisäksi ruokamyrkytys voidaan ehkäistä valmistamalla ruoka hyvin ja noudattamalla asianmukaisia hygieniaohjeita keittiössä.

Joka tapauksessa, jos oireesi eivät hellitä tai ilmaantuu kipua tai uusia oireita (veri ulosteessa, kuume, virtsaamisen väheneminen tai yleinen huonovointisuus), on mentävä lääkäriin. Tällä tavalla voidaan suorittaa asianmukainen tutkimus ja tehdä diagnoosi.

Ripulista on mahdollista päästä eroon luonnollisin keinoin

Kaikilla näistä tavoilla päästä eroon ripulista on etunsa, joten valintasi tulisi riippua tarpeistasi ja mieltymyksistäsi.

Nämä ruoat ja juomat täydentävät asianmukaista lääketieteellistä hoitoa, jos sinulla on jokin sairaus, joka aiheuttaa ripulia. Lisäksi ne tulee yhdistää riittävään ruokavalioon ja riittävään nesteen saantiin koko päivän ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.