Kamomillateen ominaisuudet ja hyödyt

Tästä artikkelista voit lukea kamomillateen ominaisuuksista ja hyödyistä. Vaikka se ei parannakaan sairauksia, voi kamomillatee auttaa lievittämään tiettyjä oireita.
Kamomillateen ominaisuudet ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kamomillatee on luonnollinen juoma, josta on tullut suosittu sen mielenkiintoisen lääkinnällisen käytön ansiosta. Vaikka monet kamomillateen käyttötavat tulevatkin populaarikirjallisuudesta, on kamomillateen ominaisuuksien ja hyötyjen tukemiseksi tehty nyt useita tutkimuksia. 

Kasvi on osa Asteraceae-kasviperhettä ja siihen kuuluu lukuisia eri lajeja. Yleisimpiä teen valmistukseen käytettyjä lajikkeita ovat kuitenkin Matricaria chamomilla sekä Matricaria nobilis.

Mitkä siis ovat kamomillateen tärkeimmät ominaisuudet ja hyödyt? Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta!

Kamomillateen ominaisuudet

Kamomillateetä saadaan uuttamalla kasvin kuivattuja lehtiä veteen. Sille on tyypillistä kevyt kukkainen tuoksu sekä mieto maku, joka sopii hyvin monille ihmisille. Kuten voimme lukea tästä Pharmacognosy Reviewslehden artikkelista, sisältää se myös bioaktiivisia ainesosia, joilla on terapeuttinen vaikutus.

Kamomillatee sisältää muun muassa seuraavia aineita:

  • Seskviterpeenit
  • Flavonoidit
  • Koumariinit
  • Polyasetyleenit

Sen koostumus sisältää noin 120 kemiallista ainesosaa, mikä tekee kasvista erityisen hyödyllisen terveyden kannalta. Sanotaan, että kasvin uuttaminen ja muut tavat käyttää kamomillaa sisältävät mikrobien, tulehdusten ja kouristusten vastaisia ominaisuuksia sekä antioksidantteja ja anksiolyyttejä. 

Kamomillatee on rauhoittava juoma.
Kamomillateen käyttäminen ei korvaa lääkkeitä, mutta voi auttaa lievittämään oireita.

Kamomillateen päähyödyt

Kamomillateellä on johtava rooli perinteisessä lääketieteessä. Tiedämme kuitenkin nykyisin, että sitä ei pitäisi käyttää ensisijaisena hoitokeinona sairauksia vastaan. Jotkut ihmiset käyttävät sitä apuna tiettyjen oireiden lievittämiseen.

Kuinka kamomillateetä voidaan oikein käyttää?

1. Kamomillatee auttaa lievittämään kuukautiskipuja

Kamomillateen sisältämillä fenoleilla on kouristuksen vastainen vaikutus, joka edistää kuukautiskipujen lievittämistä.  Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kamomillateetä kuukauden ajan nauttineet naiset onnistuivat vähentämään dysmenorrean vakavuutta.

Koska kyseessä on myös rauhoittava juoma, kertoivat tutkintaan osallistuneet naiset kuukautisten aikaisen ahdistuksen vähentyneen. Joissakin hypoteeseissa väitetään, että kasvi vähentää prostaglandiinien tuotantoa. Nämä aineet ovat vastuussa kivusta ja tulehduksesta. Lisätutkimusten tekeminen on kuitenkin vielä välttämätöntä.

2. Se parantaa ruoansulatuksen terveyttä

Kamomillateen ruoansulatukseen liittyvät ominaisuudet ovat ehkä kaikista tunnetuimpia. Tätä juomaa on valmistettu jo satojen vuosien ajan ruoansulatuskanavan häiriöiden, kuten ilmavaivojen, ruoansulatuksen, ripulin, pahoinvoinnin ja oksentelun, lievittämiseen. 

Tässä mielessä todistusaineistoa on yhä rajoitettu määrä. Electronic Physician Journal -lehden systemaattinen arvostelu kuitenkin kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka nämä ilmiöt liittyvät kamomillateen mikrobien ja tulehduksen vastaisiin ominaisuuksiin sekä rentouttavaan vaikutukseen.

3. Kamomillatee parantaa unenlaatua

Luonnonyrtit eivät yksinään pysty auttamaan unihäiriöiden hoidossa. Tästä huolimatta jotkin kasvit, kuten kamomilla, pystyvät parantamaan unenlaatua. Kamomillateen sisältämän antioksidantin (apigeenin) ansiosta se stimuloi aivojen välittäjäaineita ja vähentää unettomuutta.

Journal of Advanced Nursinglehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan synnytyksen jälkeen kamomillateetä kahden viikon ajan nauttineet naiset kertoivat unenlaadun parantuneen. Heillä oli myös vähemmän univaikeuksiin yhdistettyjä masennusoireita.

4. Se auttaa hallitsemaan veren glukoositasoa

Syömistottumusten ja elämäntyylin parantaminen on veren glukoositason hallitsemisen kannalta kriittistä. Satunnaisen glukoositason nousemisen kohdalla on suositeltavaa juoda kamomillateen kaltaisia juomia.

Miksi näin on?

Tutkimukset osoittavat, että kasvin uutteet auttavat stimuloimaan haiman toimintaa, joka on insuliinin tuotannosta vastuussa oleva elin. Insuliini puolestaan on kehon sokeritason säätelemisestä vastuussa oleva hormoni. Vaikka todisteita ei vielä olekaan riittävästi, ovat löydökset kuitenkin lupaavia.

5. Kamomillateen vaikutus sydämen terveyteen

Kamomillateen sisältämät antioksidantit (erityisesti flavonoidit) vaikuttavat positiivisesti sydämen terveyteen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että se voisi korvata lääkehoidon sydänsairauksien kohdalla. Kun kamomillatee on osa säännöllistä ruokavaliota, auttaa se vähentämään sairauksien riskiä.

Journal of Endocrinological Investigation -lehdessä julkaistu lyhyt tutkimus paljasti myös, että kamomillatee on hyödyllinen diabeetikoilla aterioiden yhteydessä nautittuna. Kyseiset potilaat kokivat kolesterolin, triglyseridin ja huonon kolesterolin parantuneen merkittävästi.

Mitä muuta hyötyä kamomillateen nauttimisesta on?

Kamomillateen ja muiden kamomillatuotteiden käyttö on levinnyt ympäri maailman. Juomaan liitetään myös muita hyötyjä, joita emme ole vielä maininneet. On kuitenkin tärkeää muistaa, että monet näistä käyttötavoista on peräisin anekdoottisista tiedoista, eli niillä ei ole tieteellistä pohjaa:

  • Ahdistus ja masennus: kamomillateen rauhoittavat ominaisuudet ovat hyödyllisiä henkisen stressin, kuten ahdistuksen ja masennuksen, hoitoon. Vaikka useimmat käyttävätkin aromaterapiaa tähän tarkoitukseen, on teen juominen myös hyödyllistä.
  • Ihon terveys: kamomillateen ulkoisella käytöllä on myös positiivisia vaikutuksia iho-oireiden, kuten ärsytyksen, punoituksen tai hilseilyn, rauhoittamisessa. Jotkut ihmiset ovat käyttäneet kamomillateetä jopa palovammoihin ja ekseemaan.
  • Flunssa: kuuman kamomillateen höyryjen hengittäminen toimii apukeinona nenän tukkoisuuteen sekä flunssan aiheuttamaan ärsytykseen.
  • Luiden hoito: kamomillateen juomisen ja luusairauksien ehkäisyn väliset todisteet ovat vielä pienet. Tästä huolimatta on tehty oletuksia, että tällä juomalla on estrogeenien vastaisia vaikutuksia, jotka auttavat ehkäisemään luutiheyden vähentymistä.
Kamomillatee voi auttaa nukkumiseen, iho-ongelmiin sekä sydänsairauksiin.

Kenen tulisi välttää kamomillateen juomista?

Kamomillatee on turvallinen juoma useimmille terveille aikuisille eikä se aiheuta riskejä. Tähän päivään mennessä ei ole raportoitu kyseisen juoman nauttimisesta aiheutuneista kuollettavista tai myrkyllisistä haittavaikutuksista. Sen juomista ei kuitenkaan suositella seuraavissa tapauksissa:

  • Jos olet aikaisemmin ollut allerginen kamomillalle tai päivänkakkaroiden perheeseen kuuluville kasveille.
  • Jos olet allerginen siitepölylle.
  • Jos sinulla on krooninen munuais- tai maksasairaus, keskustelethan ensin lääkärin kanssa.
  • Sylivauvat ja nuoret lapset.

Mitä muita asioita on syytä muistaa?

Kamomilla toimii teenä tai muussa muodossa nautittuna lisäravinteena tiettyjen sairauksien oireiden hoidossa. Se ei kuitenkaan missään tapauksessa korvaa lääkehoitoa.

Jos haluat jatkaa tämän kasvin nauttimista teen muodossa, voit juoda sitä turvallisesti 2-3 kupillista päivässä. Mikäli kuitenkin kärsit jostakin sairaudesta tai käytät lääkkeitä, on suositeltavaa keskustella ensin lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
  • Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
  • Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
  • Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
  • Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
  • Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
  • Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
  • Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.