Logo image
Logo image

Mikä on turistiripuli? Riskitekijät ja ehkäisy

2 minuuttia
Turistiripulin yhteydessä saattaa esiintyä myös muita oireita, kuten pahoinvointia ja kuumetta. Se on yleinen vaiva tietyissä kohteissa, joissa on heikko infrastruktuuri ja lämmin sää.
Mikä on turistiripuli? Riskitekijät ja ehkäisy
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Turistiripuli eli matkaripuli on ripulia, joka puhkeaa matkustettaessa toiseen maahan, jossa hygieniaolosuhteet ovat toisenlaiset kuin lähtömaassa. Se johtuu vedessä tai ruoassa olevien bakteerien tai virusten aiheuttamasta infektiosta.

Viime vuosina turismissa on tapahtunut muutoksia. Nykyään moni päättää matkustaa sellaisiin maihin ja eksoottisiin paikkoihin, joissa ei ole vielä asianmukaista infrastruktuuria ja joissa hygieniaolot eivät ole parhaalla mahdollisella tolalla.

Vaikka turistiripulin esiintyvyys on ollut laskussa, siitä kärsii arvioiden mukaan edelleen noin 40 % matkailijoista. Se ilmaantuu yleensä äkillisesti matkan aikana tai juuri ennen kotiinpaluuta, mikä saattaa vaikuttaa suuresti henkilön matkasuunnitelmiin.

Vaikka turistiripuli ei yleensä ole vakava vaiva ja menee ohi itsestään, se voi aiheuttaa komplikaatioita. Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä turistiripulista ja sen merkittävimmistä riskitekijöistä tulee tietää.

Mikä on turistiripuli?

Turistiripuli ilmenee, kun altistumme matkustamisen aikana tietyille mikro-organismeille, joille emme altistu kotimaassa. Nämä voivat olla viruksia, bakteereja tai jopa loisia.

Useimmiten tartunta saadaan juomalla käsittelemätöntä ja puhdistamatonta vettä. Monissa maailmankolkissa veden laatu ei ole riittävän hyvä. Turistiripulin voi kuitenkin saada myös ruoasta.

Turistiripuli johtuu yleensä Escherichia coli -bakteereistaErityisesti tietyt kolibakteerikannat, kuten enterohemorraginen E. coli, ovat syynä isoon osaan tapauksista ja vaikeampaan ripulitautiin.

Ripuli puhkeaa yleensä äkillisesti. Se voi alkaa matkan aikana ja muuttaa matkasuunnitelmia. Tästä syystä on tärkeää tehdä tiettyjä varotoimia sen ehkäisemiseksi. Se voi ilmaantua toisaalta myös vasta lomalta palattua tai siirryttäessä seuraavaan kohteeseen.

Tällaiset bakteeri-infektiot voivat aiheuttaa ripulin lisäksi muitakin oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua. Myös vatsakipu ja kuume ovat yleisiä. Jos ripulia ei hoideta kunnolla, se voi johtaa elimistön kuivumiseen.

Some figure

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Mistä vatsakipu yleensä johtuu?

Mitkä ovat turistiripulin riskitekijät?

Turistiripulin tarttumisen kannalta suurin riskitekijä on matkakohde. Kuten jo mainittiin, hygieniaolot ja erityisesti veden puhtaus ovat erittäin tärkeitä tekijöitä.

Tästä syystä turistiripulia esiintyy eniten Keski-Amerikan, Etelä-Amerikan, Afrikan ja Aasian maissa. Myös matkaolosuhteilla on vaikutusta. Jos matkustaa esimerkiksi hyvin vähin matkatavaroin, reppumatkailijan tyyliin, saattaa helpommin syödä jotain saastunutta tai majoittua epäpuhtaisiin paikkoihin.

Myös vuodenajalla on merkitystä, sillä infektiot ovat yleisempiä lämpiminä kuukausina. Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että jokaisen yksilölliset ominaisuudet ovat yhtä ratkaisevia. Henkilö, jolla on heikentynyt immuunijärjestelmä, on alttiimpi mille tahansa infektiolle.

Some figure

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Tarttuva ripuli: mitä siitä pitäisi tietää?

Miten turistiripulia voi ehkäistä?

Turistiripulia voi ehkäistä noudattamalla eräitä yksinkertaisia ruokaa ja juomaa koskevia varotoimia. Matkalla tulisi ihanteellisesti syödä kunnolla kypsennettyä ruokaa, joka tarjoillaan kuumana. Vältä käsittelemättömiä tuotteita, kuten pastöroimattomia maitotuotteita.

Vältä esimerkiksi katuruokaa. Juo aina pullovettä hyvin suljetussa pullossa. Vältä hanavettä jopa hampaiden harjauksessa ja hedelmien huuhtelussa. Varmista, että pyytämäsi vesi on kuuman juoman, esimerkiksi teen, muodossa.

Jos yllä olevia oireita ilmenee, on tärkeää mennä lähimpään lääkäriin mahdollisimman pian. Vaikka ripuli saattaa lakata itsestään, sillä voi olla myös vakavia seurauksia, kuten kuivuminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vila, J., Oliveira, I., Zboromyrska, Y., & Gascon, J. (2016). Diarrea del viajero. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica, 34(9), 579–584. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2016.04.010
  • Diarrea del viajero – Trastornos gastrointestinales – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved January 16, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-gastrointestinales/gastroenteritis/diarrea-del-viajero
  • Diarrea del viajero » Saludigestivo. (n.d.). Retrieved January 16, 2020, from https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/toxiinfecciones-alimentarias/diarrea-del-viajero/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.