Logo image
Logo image

Kuinka keittää kaurapuuroa oikein?

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme sinulle parhaan tavan keittää kaurapuuroa.
Kuinka keittää kaurapuuroa oikein?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kaurapuuro voi tarjota paljon hyödyllisiä ravinteita osana ruokavaliotasi. Kaurapuuro on ruoka, jonka elimistömme pystyy helposti sulattamaan. Tämän ruokalajin sisältämä vilja edistää ravintoaineiden imeytymistä, jolloin elimistömme pystyy tehokkaammin hyödyntämään myös muita ravintoaineita. Tästä syystä on suositeltavaa seurata tiettyjä prosesseja saadaksesi kaiken irti tästä viljasta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka keittää kaurapuuroa oikein.

Kuidun saanti on välttämätöntä hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi pitkällä aikavälillä. Kaurapuuro on loistava kauran lähde, joten sen säännöllinen sisällyttäminen ruokavalioon on erittäin hyödyllistä ruoansulatuskanavan toiminnalle.

Kuinka keittää kaurapuuroa oikein?

Yksi tärkeimmistä asioista ennen kaurapuuron keittämistä on liottaa kaurahiutaleita muutaman tunnin ajan. Näin kaurapuurosta tulee paremmin sulavaa, jolloin elimistömme pystyy hyödyntämään sen kaikkia ravintoaineita. Voit keittää kaurapuuroa, vaikka et liottaisi kaurahiutaleita, mutta tällä yksinkertaisella prosessilla saat korkealaatuisemman lopputuotteen.

Some figure
Kaurahiutaleet tuovat monimutkaisia ​​hiilihydraatteja ja kuituja ruokavalioosi.

Lue myös: Onko terveellistä syödä kauraa aamiaiseksi?

Toisaalta ruokaa valmistettaessa kannattaa keittonesteeksi valita maito veden sijaan. Kaurapuuro ei ole vain paljon kermaisempaa, vaan ruoalla on korkeampi ravintoarvo.

Tällä tavalla se ei vain sisällä monimutkaisia ​​hiilihydraatteja ja kuituja, vaan siihen lisätään hyvä kourallinen korkean biologisen arvon proteiineja. Nämä elementit ovat osoittautuneet ratkaiseviksi liittyvien tiettyjen patologioiden ehkäisyssä.

Ruoanlaiton suhteen ei kuitenkaan ole hyvä idea ylittää kypsennysaikaa. Muuten kaurapuurosta tulee tahmeaa ja kovaa. On parempi lyhentää keittoaikaa, jolloin saadaan paljon pehmeämpi ja miellyttävämpi tulos. Lisäksi lyhyempi keittoaika estää sitä tarttumasta kattilan pohjaan. Suosittelemme sekoittamaan kaurapuuroa ajoittain keittämisen aikana. Tästä kerromme sinulle lisää alla.

Kaurapuuroresepti

Olemme jo maininneet tärkeimmät asiat kaurapuuron optimaaliseen keittämiseen liittyen. Annamme nyt yksinkertaisen reseptin, jonka voit valmistaa säännöllisesti aamiaiseksi. Se auttaa sinua aloittamaan päivän energisesti ja tarjoaa välttämättömiä ravintoaineita, jotta kehosi toimii kunnolla.

Ainesosat

Reseptin toteuttamiseen tarvitsemasi tuotteet ovat:

 • 5 dl täysmaitoa
 • 6 rkl kaurahiutaleita
 • Jauhettua kanelia
 • Sokeria tai makeutusainetta

Valmistusohjeet

 1. Liota kaurahiutaleita pari tuntia.
 2. Valuta sitten hiutaleet ja laita kaikki edellä mainitut ainekset kanelia lukuun ottamatta kattilaan.
 3. Kypsennä keskilämmöllä noin 10 minuuttia puulusikalla aina välillä sekoittaen.
 4. Tämän ajan jälkeen hiutaleiden tulee olla pehmeitä ja koostumuksen tulee olla hieman taikinamainen. Tämä on merkki siitä, että kaurapuuro on valmis.
 5. Lopuksi ripottele pinnalle hieman kanelia tai muita haluamasi mausteita.
 6. Kaurapuuro voidaan syödä kuumana tai kylmänä.

Kaura sopii hyvin yhteen muiden laadukkaiden ruoka-aineiden, kuten hedelmien, pähkinöiden tai siementen kanssa. Niitä voidaan lisätä reseptiin ruuan ravitsemustiheyden lisäämiseksi.

Some figure
Kaura on herkullinen ja ravitseva vilja, joka voidaan sisällyttää moniin erilaisiin resepteihin.

Lue myös: 5 banaanin loistavaa hyötyä

Kauran terveyshyödyt

Kaura on yksi eniten liukoisia kuituja sisältävistä viljoista. Tämä alkuaine toimii prebioottina ja tuottaa erittäin positiivisen vaikutuksen suoliston mikrobiotaan. Tämän todistaa The Journal of Nutritional Biochemistry -lehdessä julkaistu tutkimus. Kauran beetaglukaanit stimuloivat bakteerien kasvua ja vähentävät dysbioosin riskiä.

Se on myös ruoka, joka tarjoaa huomattavan määrän korkealaatuisia hiilihydraatteja. Nämä ravinteet ovat tärkein energia-alusta korkean intensiteetin liikunnalle. Lisäksi ne ovat avainasemassa palautumisprosessissa. Nutrientsissa julkaistun tutkimuksen mukaan ne stimuloivat tehokkaasti glykogeenin lisääntymistä yhdessä proteiinin kanssa nautittuna.

Kaurapuuron optimaalinen kypsennys maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi

Kuten olet nähnyt, kaurapuuron oikeaoppinen keittäminen on avainasemassa, jotta saat siitä kaiken irti ravitsemuksellisesti. Se lisää ruoan sulavuutta ja saavuttaa myös korkeamman ravintoarvon lisäämällä muita laadukkaita tuotteita, kuten täysmaitoa. Se on erinomainen ruokalaji sekä urheilijoille että vähemmän liikkuville ihmisille. Itse asiassa kaura on paras vilja, jonka voit lisätä ruokavalioosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.