5 banaanin loistavaa hyötyä

Banaanit sisältävät tärkkelystä, joka monien tutkimusten mukaan lisää kylläisyyden tunnetta. Tämä voi auttaa meitä syömään vähemmän ja sitä kautta pudottamaan painoa.
5 banaanin loistavaa hyötyä

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2020

Etkö vielä tunne näitä viittä banaanin loistavaa hyötyä? Lue eteenpäin ja tutustu tähän kaikkien tuntemaan hedelmään ihan uudesta näkökulmasta!

Banaani on trooppinen hedelmä, josta saa runsaasti energiaa, mineraaleja ja vitamiineja. Ne tekevät siitä erinomaisen lisän kaikenlaisiin ruokavalioihin, mukaan lukien painonpudotukseen tähtäävät.

Tämä hedelmä on yksi maailman suosituimmista sekä terveellisimmistä välipaloista ja aamiaisruoista. Tällä kertaa esittelemme viisi banaanin loistavaa hyötyä, joista et ehkä aiemmin ollut tietoinen.

Banaania kannattaa syödä monesta eri syystä.

Mitkä ovat banaanin uskomattomat hyödyt?

Banaani on yksi suosituimmista hedelmistä sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Tämä johtuu tietenkin sen herkullisesta mausta, mutta myös siitä, kuinka helppo se on syödä ja ottaa mukaan minne vain. Sen voi kuoria käsin tuosta vain, ja välipala on valmis!

Silloin tällöin törmäämme artikkeleihin ja uutisiin, joissa tätä hedelmää ei kuitenkaan suositella painoa pudottaville tai kaloritarkoille ihmisille, mikä johtuu sen runsaasta hiilihydraattien määrästä.

Banaanin ravintoarvosta noin 20 % on hiilihydraatteja, jotka hedelmän kypsyessä muuttuvat sokereiksi. Juuri tästä syystä monet uskovat, että se on terveydelle haitallinen ja että se saa painon nousemaan.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että nämä sokerit ovat luonnollisessa muodossaan, eikä niitä ole jalostettu tai puhdistettu. Siksi ne voivatkin sopivissa määrin syötynä olla hyödyllisiä keholle, sillä kehommehan tarvitsee energiaa.

Hiilihydraattien lisäksi banaani sisältää merkittäviä määriä kaliumia, fosforia, A- ja C-vitamiineja sekä kuitua. Tämä tekee siitä terveytemme kannalta erittäin hyödyllisen hedelmän. Katsotaanpa seuraavaksi viittä banaanin loistavaa hyötyä!

5 banaanin loistavaa hyötyä: hyväksi verisuonille.

1. Banaani edistää sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyttä

Korkea verenpaine eli hypertensio on melko yleinen terveydentila teollistuneissa maissa. Korkea verenpaine tarkoittaa sitä, että sydän joutuu käyttämään normaalia enemmän energiaa, sillä sen täytyy pumpata veri suurempaan paineeseen. Monilla ihmisillä on kohonnut verenpaine jopa tietämättään, ja kun se jatkuu vuosien ajan hoitamatta, sekä sydän että verisuonet vahingoittuvat vähitellen.

Vaikka ruokavalio ei olekaan tämän ongelman suora aiheuttaja, se on ehdottomasti sen riskitekijä. Ja huomaa, että liika natriumin eli suolan nauttiminen sekä toisaalta kaliumin puute voivat pahentaa tätä tautia.

Journal of Human Hypertension -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan natriumin vähentäminen ja kaliumin lisääminen ruokavaliossa auttavat vähentämään hypertension oireita, ja ne saattavat jopa ehkäistä verenpaineen kohoamista.

Tämän vuoksi banaanien lisääminen ruokavalioon voi olla tehokas apu sydämen terveyden ylläpitämiseksi, sillä tämä hedelmä on erinomainen kaliumin lähde.

2. Banaani säätelee verensokeria

Kuten jo mainitsimme, banaani sisältää runsaasti kuitua. Yksi sen liukoisista kuiduista on pektiini, joka joidenkin tutkimusten mukaan voi auttaa meitä säätelemään verensokerin tasoa.

Tämä johtuu siitä, että se suosii glukoosin aineenvaihduntaa, mikä auttaa poistamaan sitä kehosta virtsan mukana. Siksi banaani voi olla erittäin hyödyllinen hedelmä kaikille, ja tässä suhteessa etenkin diabetespotilaille.

Banaani auttaa ruoansulatuksessa.

3. Banaani parantaa ruoansulatusta

Tämä banaanin mahtava hyöty liittyy myös sen sisältämään kuituun. Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa analysoitiin kuidun lukuisat eri ominaisuudet, pystyttiin todistamaan sen hyödyt ruoansulatuskanavalle.

Kuitu auttaa säätelemään suolistoflooraa ja se parantaa ruuansulatusta. Tällä tavalla kuitua sisältävien ruokien, kuten banaanien, nauttiminen voi auttaa meitä ehkäisemään ruoansulatusjärjestelmän häiriöitä, kuten ummetusta, ärtyvän suolen oireyhtymää ja niin edelleen.

4. Se on mahtava antioksidanttien lähde

Monissa eri tutkimuksissa on analysoitu tämän hedelmän antioksidanttisisältöä. Johtopäätös on aina ollut sama: banaanit sisältävät runsaasti antioksidantteja. Niistä löytyy beetakaroteeneja, A-vitamiinia ja gallokatekiiniä.

Mutta mitä hyötyä antioksidanteista sitten on? No, antioksidantit suorittavat kehossa monia ​​toimintoja. Ne auttavat ehkäisemään tai ainakin viivästyttämään erilaisia soluvaurioita, mikä taas auttaa pitämään elimistöä terveenä ja ehkäisemään sairauksia.

5. Banaani auttaa painonpudotuksessa

Ihan ensimmäiseksi haluamme tehdä selväksi sen, että ainoa tapa laihtua terveellisellä tavalla on noudattaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Banaani on yksi niistä hedelmistä, jotka voit sisällyttää terveelliseen ruokavalioon.

Kuten jo mainitsimme, monet painonpudottajat ovat siinä uskossa, että banaani sisältää liikaa kaloreita eikä sitä siis kannata syödä jos mielii karsia kiloja. Tämä hedelmä ei todellisuudessa ole mikään kaloripommi, vaan 100 grammaa banaania sisältää 88 kilokaloria, ja lisäksi merkittäviä määriä tärkkelystä. Useiden tutkimusten mukaan tärkkelys auttaa meitä tuntemaan olomme kylläisemmäksi, mikä taas vähentää ruokahalua. Tällöin meidän ei tule syötyä liikaa.

Itse asiassa noiden samojen tutkimusten pohjalta tutkijat suosittelevatkin banaania ylipainoisille ja liikalihaville ihmisille, jotta he saisivat painoaan putoamaan. Siispä, jos haluat laihtua terveellisellä tavalla, suosittelemme ehdottomasti sisällyttämään tämän hedelmän monipuoliseen ruokavalioon. Siitä voi olla suuri apu.

Miten saamme kaikki banaanin hyödyt käyttöön?

Nyt kun tunnet nämä viisi banaanin loistavaa hyötyä, toivomme että otat sen osaksi muutenkin terveellistä ruokavaliotasi. Banaani voi vaikuttaa niin paljon terveyteesi: terveeseen kehonpainoon, ruoansulatusjärjestelmään, sydän- ja verisuonijärjestelmään… Ja vieläpä uskomattoman helposti!

Kaikkien hyötyjensä lisäksi se on herkullinen hedelmä, jonka voit syödä ihan sinällään vaikka välipalaksi, mutta käyttää myös aineksena herkullisissa resepteissä. On olemassa monia sekä makeita että suolaisia ruokia, joihin voimme lisätä banaania: salaatteihin, pannukakkuihin, kroketteihin, kakkuihin, leipiin… Mahdollisuudet ovat melkeinpä rajattomat.

Keksitkö jonkin hyvän syyn, miksi banaania ei kannattaisi syödä? Et varmasti! Ota tämä luonnon tarjoama terveellinen ja herkullinen hedelmä osaksi ruokavaliotasi, niin saat sen uskomattomat hyödyt käyttöösi. Kuoripa siis itsellesi banaani ja nauti!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.