Logo image
Logo image

Kuinka kasvattaa papaija kotona ja saada satoa alle vuodessa

3 minuuttia
Opi kasvattamaan papaija kotona ja saamaan sen kantamaan hedelmää alle vuodessa.
Kuinka kasvattaa papaija kotona ja saada satoa alle vuodessa
Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2023

Haluatko tietää, kuinka kasvattaa papaija kotona? Sinä voit tehdä sen! Sitten pääset nauttimaan sen herkullisista hedelmistä.

Papaija on pieni puu, joka kasvaa nopeasti. Jo vuodessa se saa kylliksi pituutta kantaakseen hedelmää. Vaikka se vaatii lauhkean tai lämpimän ilmaston, sillä on kotoisin Keski-Amerikasta, ja se on suhteellisen helppo kasvattaa, ja me kerromme, kuinka se tehdään.

Miten kasvattaa papaija kotona

Papaijan kasvattaminen kotona on mahdollista ja on myös mahdollista saada hedelmää alle vuodessa. Sinun tarvitsee vain noudattaa alla olevia ohjeita.

1. Istuta aikaisin keväällä

Jos haluat saada ensimmäiset hedelmät vuoden päästä istutuksesta, sinun on tarkkailtava vuodenaikaa, jolloin kasvin istutat. Se tulisi tehdä mieluiten aikaisin keväällä, maalis-huhtikuussa, jos asut pohjoisella pallonpuoliskolla.

Huomaa, että altistuminen matalille lämpötiloille (alle 15 celsiusastetta) tappaa papaijapuun. Jos puu selviääkin näin kylmästä, sen hedelmät saattavat kuitenkin vaurioitua. Papaija tarvitsee paljon altistusta auringonvalolle kehittyäkseen kunnolla.

Lue: Valmista herkullinen papaijasmoothie kolmella tavalla

2. Valitse, kuinka aiot istuttaa puun

Some figure
Voit kasvattaa papaijan ruukkuun tai suoraan maahan.

Papaijapuu on pieni. Siksi voit istuttaa sen puutarhaan tai ruukkuun. Jos päädyt ruukkuun, huomaa, että hedelmät tulevat olemaan pienempiä.

Seuraavaksi annamme vaiheet, joita on noudatettava kussakin tapauksessa.

Papaijan istuttaminen ruukkuun

 • Ota papaijan siemeniä. Voit ostaa niitä tai ottaa ne jo syömästäsi papaijasta. On olemassa naaras- ja urossiemeniä, ja kumpiakin tarvitaan jotta puu kantaa hedelmää.
 • Desinfioi siemenet. Ne voivat olla alttiita sienille. On parasta desinfioida ne pienellä määrällä etikkaa tai ostamallasi sienitautien torjunta-aineella.
 • Anna siementen kuivua 24 tuntia. Voit tehdä tämän asettamalla siemenet kuivaan paikkaan ja painamalla niitä kevyesti keittiöpyyhkeellä, jotta ne imevät kosteutta ja jotta niiden “pussi” rikkoutuu, mikä helpottaa itämistä.
 • Valmistele alusta. Sen tulisi edistää hyvää vedenpoistoa ja sisältää runsaasti ravinteita ja orgaanista ainesta. Se on parasta valmistaa turpeesta, kookoskuidusta, vermikompostista ja perliitistä.
 • Kylvä siemenet. Laita ne ruukkuun, jossa olet jo valmistellut alustan. Niiden tulee olla 1 senttimetrin syvyydessä, ja niiden välillä on oltava 5 senttimetrin etäisyys.
 • Kastele jatkuvasti, mutta älä päästä kasvia lillumaan vedessä. Sitten ruukku tulee sijoittaa tilaan, jossa se saa paljon auringonvaloa. Pyöritä ruukkua ajoittain tasapainottaaksesi auringon saantia.
 • Valitse parhaat taimet. Tulet huomaamaan, että jotkut siemenet itävät ja jotkut eivät. Myös jotkut taimet ovat vahvempia kuin toiset.
 • Laita voittaja erilliseen ruukkuun. Sinun on siirrettävä se erilleen, jotta se kehittyy kunnolla. Voit laittaa sen isompaan ruukkuun tai siirtää sen puutarhaan, jos haluat.
 • Lopuksi lannoita kaksi viikkoa istutuksen jälkeen ja olet valmis.

Papaijan istuttaminen puutarhaan

 • Hanki siemenet. Toimi niiden kanssa samoin kuin edellisessä ohjeessa.
 • Lannoita maaperää orgaanisella aineella, kuten vermikompostilla.
 • Istuta sitten siemenet ja jätä jokaisen väliin yksi metri tilaa. Tämä säästää istutusta ja helpottaa niiden taimien poistamista, jotka eivät selviä loppuun asti.
 • Noudata samoja ohjeita kuin ruukkuun istutettaessa kastelun ja taimien valinnan suhteen Lisää myös kompostia maaperään, kun kasvi on keskikokoinen.

3. Tarkasta puuta jatkuvasti

Papaijapuuhun voivat vaikuttaa tuholaiset, sairaudet ja hyönteiset. Jotta voidaan toimia ennen vakavan ongelman ilmaantumista, kannattaa tarkistaa lehdet ja varret usein.

Harkitse seuraavia varoitusmerkkejä:

 • Kuivat ja keltaiset lehdet: sairauksien oire.
 • Mustat täplät lehdissä: voi olla infektio, johon tarvitset sienitautien torjuntakäsittelyä.
 • Käpristyneet lehdet: johtuu rikkakasvien torjunta-aineista.

Lue tämäkin: Tiesitkö nämä papaijan hyödyt ja käyttötavat?

4. Kerää sato

Noin vuoden päästä tulee aika korjata hedelmät. Irrota ne puusta kun ne saavuttavat sopivan kypsyysasteen, eli kun ne eivät enää ole vihreitä vaan ovat saaneet kauniin oranssin-keltaisen sävyn. Papaijaa voi syödä sellaisenaan tai sitä voi laittaa mm. smoothieen tai salaatteihin.

Huom! Papaijat voidaan kerätä myös hieman vihreinä, jolloin ne kypsyvät sisätiloissa sanomalehtipaperiin käärittynä. Tämä pienentää ulkoisten vaarojen riskiä, jotka pilaavat hedelmät.

Some figure
Papaijalla on erinomaisia terveysvaikutuksia.

Papaijan kasvattaminen kotona on niin helppoa!

On helppoa kasvattaa papaija kotona. Oikea ilmasto on suuri etu tälle puulle, joka ei muuten kovin paljoa hoitoa tarvitse.

Muista, että papaijalla on erinomaisia terveyshyötyjä. Tieteellisissä artikkeleissa on esimerkiksi korostettu papaijaa (hedelmiä, siemeniä, lehtiä ja juuria) sen antibioottisten ja ruoansulatusta edistävien ominaisuuksien vuoksi.

Nyt voit myös istuttaa tämän kaiken puutarhaasi. Sinun on kuitenkin pidettävä mielessä, että papaijapuu on lyhytikäinen, enintään viisi vuotta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
 • Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine5(4), 321-336.
 • Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.