Logo image
Logo image

Kuinka ehkäistä peräpukamia

2 minuuttia
Peräpukamavaivaa voidaan ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla, hyvillä tottumuksilla ja terveellisillä elämäntavoilla.
Kuinka ehkäistä peräpukamia
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, kuinka ehkäistä peräpukamia?

Peräpukamat ovat laajentuneita laskimoita peräaukon sisäpuolella. Ne voivat aiheuttaa epämukavuutta ulostaessa.

Peräpukamien synty liittyy elämäntapoihin. Niitä ilmenee säännöllisesti monilla ihmisillä.

Paras tapa ehkäistä peräpukamia on puuttumalla suoraan niiden aiheuttajiin ja näin pienentää niiden riskiä.

Mikä aiheuttaa peräpukamia?

Yleisesti ottaen niitä voivat aiheuttaa monet asiat, kuten:

Kuinka ehkäistä peräpukamia?

1. Juo 2 litraa vettä päivässä

Some figure

Hyviä ruokailutottumuksia tulisi täydentää riittävällä vedenjuonnilla. On suositeltavaa juoda sitä 1,5-2 litraa joka päivä, sillä tämä on paras määrä suoliston stimuloimiseksi. Näin ulostaminen ei vaadi kovia ponnisteluja, vaan sujuu ongelmitta.

Runsas vedenjuonti lievittää ummetusta. Lisäksi se pehmentää ulostetta, ja näin kaikki peräpukamien syyt poistuvat.

2. Pysy runsaskuituisessa ruokavaliossa

Tasapainonen ja runsaskuituinen ruokavalio vähentää ponnistelua vessanpöntöllä. Näin peräaukon laskimot eivät tule esiin eikä tulehdus etene voimakkaammaksi kivuksi ja verenvuodoksi.

Tulehduksen aiheuttama vaurio voi joskus vaikeuttaa ulostamista ja aiheuttaa näin enemmän ongelmia.

Syö sopiva määrä kuitua. Sitä saa mm. seuraavista ruoista:

 1. Palkokasvit
 2. Hedelmät
 3. Viljat
 4. Vihannekset
 5. Täysjyvätuotteet

3. Harrasta liikuntaa

Some figure

Säännöllinen liikunta auttaa paitsi pudottamaan painoa ja lisäämään fyysistä kestävyyttä, myös parantamaan jätteen kulkua suoliston läpi. Kun suoli toimii hyvin jatkuvasti, ulostemassa pysyy pehmeämpänä koko matkan ajan. Näin ulostaminen sujuu vaivatta, mikä alentaa peräpukamien riskiä.

On suositeltavaa harrastaa liikuntaa vähintään 3 kertaa viikossa. Tähän voivat kuulua sellaiset liikuntamuodot, jotka edistävät suolen liikkuvuutta, esim. kävely, juoksu ja uinti.

4. Vältä tiettyjä ruokia

Peräpukamille alttiiden ihmisten tulisi pyrkiä välttämään tiettyjä ruokia, joita ei suositella tähän vaivaan. Niitä ovat mm.:

 • Mausteiset ruoat
 • Sinappi
 • Mausteet
 • Valkosipuli
 • Etikka
 • Kahvi
 • Suolaiset ruoat

Kaikki nämä ruoat vaikeuttavat ulosteen kulkua suolessa, aiheuttaen vaurioita matkalla.

Suolaiset ruoat voivat aiheuttaa suurempaa verentungosta valtimoissa, mikä pahentaa peräpukamia. Onkin suositeltavaa nauttia niitä kohtuudella.

5. Käy vessassa aina tarvittaessa

Some figure

Ulosteen pidättely on huono tapa, erityisesti jos olet aiemmin kärsinyt peräpukamista. On parasta mennä vessaan heti tarpeen ilmaantuessa. Suolen voi “kouluttaa” tyhjenemään aina tiettyinä aikoina, niin ettei hädän ilmetessä tarvitse odottaa vessaan pääsyä tunteja.

Pidättelyllä on seurauksensa, kuten peräaukon alueen paineen lisääntyminen. Tämä aiheuttaa laskimoiden pullistumista ja näin peräpukamia.

On suositeltavaa ulostaa aina samoihin aikoihin, niin että siitä tulee rutiininomainen fysiologinen tapa aina tiettyinä hetkinä.

Mikä tärkeintä, älä pidättele missään olosuhteissa, äläkä arkaile käydä vessassa myös muualla kuin kotonasi.

Myös peräaukon seutu on osa kehoa ja tarvitsee huolenpitoa, jotta se ei aiheuttaisi mitään epämukavuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x

 • Jacobs, D. (2014). Clinical practice. Hemorrhoids. The New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp1204188

 • Sielezneff, I., Antoine, K., Lécuyer, J., Saisse, J., Thirion, X., Sarles, J. C., & Sastre, B. (1998). [Is there a correlation between dietary habits and hemorrhoidal disease?]. Presse Médicale (Paris, France : 1983).


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.