Logo image
Logo image

Koronavirus lapsilla: kaikki mitä tarvitsee tietää

2 minuuttia
Koronavirus lapsilla voi olla oireettomasti paraneva infektio, mutta oireiden varalta on oltava tarkkana. Lisäksi lapset levittävät tautia runsaasti, joten heidänkin täytyy noudattaa ehkäisevänä toimenpiteenä eristäytymistä.
Koronavirus lapsilla: kaikki mitä tarvitsee tietää
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

SARS-CoV-2 on se virus, joka on käynnistänyt tämän maailmaa ravisuttelevan pandemian. Koska se on uudentyyppinen koronavirus, tiedemiehet edelleen tutkivat sen vaikutuksia ja ominaisuuksia. Yksi asia on kuitenkin selvä: koronaviruksen vaikutus lapsiin on erilainen kuin muulla väestöllä.

Siitä lähtien kun ensimmäiset tapaukset alkoivat Wuhanin kaupungissa Kiinassa vuoden 2019 lopulla, useimmat tapaukset on havaittu aikuisilla. Vaikka vanhemmassa väestössä kuolleisuusprosentti on hyvin korkea, lapsilla koronavirus ei juuri koskaan aiheuta kuolemaa. Itse asiassa tartunta on lapsilla useimmissa tapauksissa oireeton.

Tiedemiehet tutkivat tätä ilmiötä edelleen. Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin kaiken, mikä tällä hetkellä tiedetään koronaviruksesta ja sen vaikutuksista lapsiin.

Mikä koronavirus on ja mitä oireita se aiheuttaa?

Koronavirukset ovat ryhmä viruksia, joita on eri alalajeja. Uuden tyyppisen koronaviruksen ensimmäiset tapaukset havaittiin vuoden 2019 lopulla Kiinassa. Tämän viruksen alkuperä on edelleen tuntematon, mutta sen epäillään mutatoituneen eläinisännästä.

Se on hyvin tarttuva virus. Ongelma on siinä, että tämä virus voi aiheuttaa erilaisia oireita, pelkästä flunssasta keuhkokuumeeseen tai äkilliseen hengitysvajaukseen. Sen vaikutukset riippuvat iästä ja immuunijärjestelmän tilasta.

Koronavirus aiheuttaa merkittävän määrän kuolemia vanhemmilla ihmisillä. Ikäihmiset eivät kuitenkaan ole ainoita, joille koronavirus voi olla kohtalokas, vaan kuolemia on raportoitu myös nuoremmalla väestöllä, vaikkakin paljon harvemmin. Tämän infektion pääasialliset oireet ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Mutta vaikka komplikaatioita voi esiintyä, monella ihmisellä infektio on oireeton.

Some figure
Koronavirus voi aiheuttaa kaikkea pienestä flunssasta vakavaan keuhkokuumeeseen.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Onko koronavirus vaarallisempi HIV-positiivisille?

Koronavirus lapsilla

Kuten jo mainitsimme, koronavirus vaikuttaa eri tavoin lapsiin – ei infektioprosessin kannalta, vaan oireiden osalta. Yleisesti ottaen oireet ovat lapsilla paljon lievemmät, ja kuolleisuus on heillä alhaisempaa.

Myös useita muita eroavaisuuksia on tunnistettu. Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus esittää, että niiden lasten osuus, joille kehittyy vakavia oireita, on hyvin pieni. Mutta vanhemmiten komplikaatioiden riski kasvaa.

Koronavirukset ovat silti riski niille lapsille, joilla on heikko immuunijärjestelmä tai hengityselinten ongelmia. On arvioitu, että lähes 40 %:lla tartunnan saaneista lapsista on toisen viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio samaan aikaan. Tämä mutkistaa koronaviruksen tutkimusta lapsilla. Mitä oireisiin tulee, samat tilastot osoittavat, että noin 60 % tartunnan saaneista lapsista potee kuumetta ja yskää.

Some figure
Koronavirus lapsilla aiheuttaa yleensä taudin lievän muodon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Onko minulla koronavirus, influenssa vai allergia?

Koronavirus lapsilla merkitsee suurempaa leviämisriskiä

Vaikka koronavirus ei siis näytä olevan kovinkaan suuri riski lapsille, se merkitsee ongelmia viruksen leviämisessä. Lapset ovat merkittävä tartuntalähde missä tahansa tarttuvassa taudissa.

Me aikuiset olemme jatkuvasti yhä tietoisempia noudatettavista hygieniatoimenpiteistä. Lapset sen sijaan eivät ole, ja useimmat heistä eivät tiedä kuinka pitää yllä kunnollista käsihygieniaa. Itse asiassa lapset koskettelevat usein jatkuvasti nenäänsä tai suutaan.

Näin ollen vanhempina tai huoltajina meidän on huomioitava lapset erityisesti. Meidän on pidettävä silmällä heidän hygieniaansa ja oireitaan ehkäistäksemme mahdollisia komplikaatioita tai ongelmia. Meidän on tiedostettava, kuinka vaikea tämä tilanne on.

Lopuksi on korostettava myös sitä, että kontaktia lasten ja vanhempien ihmisten välillä tulisi välttää. Koronavirus lapsilla saattaa usein olla oireeton, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö se voisi levitä muihin ihmisiin. Tämän valossa meidän on tehtävä kaikki mahdolliset varotoimet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Coronavirus (COVID-19) (para Padres) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://kidshealth.org/es/parents/coronavirus-esp.html
  • La infección por coronavirus en niños, incluido el COVID-19 | SEPEAP – Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://sepeap.org/la-infeccion-por-coronavirus-en-ninos-incluido-el-covid-19/
  • Dong, Y., Mo, X., Hu, Y., Qi, X., Jiang, F., Jiang, Z., & Tong, S. (2020). Epidemiological Characteristics of 2143 Pediatric Patients With 2019 Coronavirus Disease in China. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2020-0702
  • Cai, Jiehao, et al. “A Case Series of children with 2019 novel coronavirus infection: clinical and epidemiological features.” Clinical Infectious Diseases (2020).
  • Ogimi, Chikara, et al. “Characteristics and outcomes of coronavirus infection in children: the role of viral factors and an immunocompromised state.” Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society 8.1 (2019): 21-28.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.