Onko minulla koronavirus, influenssa vai allergia?

Onko kyseessä koronavirus, influenssa vai pelkkä kausiallergia? Koska koronaviruksen oireet ovat samankaltaiset kuin kahdessa muussa vaivassa, on luonnollista pohtia mistä ne voi erottaa.
Onko minulla koronavirus, influenssa vai allergia?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronaviruksen leviäminen on saanut koko maailman varpailleen. Ympäri maailmaa ihmiset miettivät, kuinka erottaa koronavirus muista vaivoista. Oireiden ilmetessä moni pohtiikin: onko minulla koronavirus, influenssa vai allergia?

Todettuja koronavirustartuntoja on nyt jo yli 200 000. Tämä koettelee terveydenhuoltojärjestelmien kykyä vastata kriisiin asianmukaisesti. Koska virus leviää nopeasti, se täyttää sairaalavuoteet hälyttävällä vauhdilla.

Protokolla vaihtelee jokaisesta tapauksesta riippuen: epäillyt tapaukset, eristettävät tapaukset, sairaalaan otettavat potilaat ja kotikaranteenissa jatkavat. Lisäksi on muistettava, että muutkin sairaudet kuten influenssa ja kausiallergiat jylläävät parhaillaan, vaikka niistä ei liiemmin puhutakaan uutisissa.

Tänään katsomme tarkemmin näihin kolmeen vaivaan liittyviä merkkejä, jotta sinulla olisi jonkinlainen yleiskäsitys ja opas oireiden tunnistamiseksi. Luettuasi tämän artikkelin osaat paremmin vastata kysymykseen “onko minulla koronavirus, influenssa vai allergia”.

Koronaviruksen oireet

Maailman terveysjärjestö on julistanut koronaviruksen pandemiaksi. Koronaviruksen aiheuttaman taudin (COVID-19) kolme yleisintä oiretta ovat:

  • Kuume
  • Kuiva yskä
  • Väsymys

Joillakin potilailla on esiintynyt ripulia, vatsakipua, kurkkukipua ja nuhaa. Kuten tästä voi nähdä, oireet ovat epäspesifisiä ja ne on helppo sekoittaa muihin vaivoihin. On myös niin, että kaikilla positiivisen koronavirusnäytteen antaneilla ihmisillä ei esiinny kaikkia oireita.

Koronaviruksen oireet ovat epäspesifisiä ja ne voidaan sekoittaa influenssaan.

Influenssan oireet

Influenssa on influenssaviruksen eri kantojen aiheuttama tauti. Influenssaa ilmenee yleensä vuosittaisena kausi-influenssana ilmojen viilennyttyä. Toisinaan ilmenee satunnaisia epidemioita johtuen influenssaviruksen mutatoitumisesta, kuten tapahtui H1N1-viruksen kohdalla (sikainfluenssa).

Kausi-influenssan oireita ovat seuraavat:

  • Kuume
  • Yskä
  • Kurkkukipu
  • Hengenahdistus

Myös väsymys ja uupumus ovat hyvin tyypillisiä influenssan oireita. Influenssan aikana keholla on suuria vaikeuksia suorittaa arjen askareita tai edes päästä ylös sängystä. Influenssa pakottaa lepäämään, vaikka ihminen haluaisikin jatkaa arkeaan normaaliin tapaan.

Lue lisää koronaviruksesta: Yleisiä myyttejä koronaviruksesta

Allergiaoireet

Hengitysteiden allergiat, joista moni kärsii syksyisin ja keväisin, ovat paljon lievempiä kuin influenssa ja koronaviruksen aiheuttama tauti. Lisäksi ne paikantuvat usein ylempiin hengitysteihin. Allergiat voivat oireilla nenän lisäksi myös silmissä.

Allergiaan viittaavia merkkejä voivat olla seuraavat:

  • Nuha, vuotava nenä
  • Aivastelu
  • Vuotavat silmät
  • Ärsytyksestä johtuva nenäpään punoitus.

Huomioitavaa on se, että allergian oireet ovat lieviä mutta jatkuvia. Kuiva yskä voi ilmetä äkillisinä puuskina, mutta ne eivät ole yhtä voimakkaita kuin esimerkiksi influenssassa. Myöskään väsymys ja uupumus eivät ole verrattavissa virusinfektion aiheuttamaan väsymykseen.

Allergian oireet keskittyvät ylempiin hengitysteihin

Allergian oireet keskittyvät ylempiin hengitysteihin.

Onko minulla koronavirus, influenssa vai kausiallergia?

Ensinnäkin, influenssalla ja koronaviruksen aiheuttamalla taudilla on samankaltaiset oireet, myös voimakkuudeltaan. Tästä syystä niitä on vaikea erottaa toisistaan. Erottaminen perustuu epidemiologiseen yhteyteen.

Tämä viittaa siihen, että ihminen on ollut kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Jotta koronavirusta voidaan epäillä, henkilön on täytynyt jossain vaiheessa olla kontaktissa COVID19 -taudista kärsivän kuumeisen (tai muutoin oireilevan) potilaan kanssa. Näin voi olla siinä tapauksessa, että henkilö on matkustanut epidemia-alueille tai viettänyt aikaa positiivisen virusnäytteen antaneen henkilön kanssa.

Allergiat taas on paljon helpompi erottaa edellisistä taudeista. Oireet ovat yleensä lieviä ja keskittyvät kasvoihin vaikuttamatta koko elimistöön. Lisäksi allergiat ovat seurausta tietystä ärsykkeestä, kuten vuodenajasta (kevät tai syksy) ja tietyistä ympäristössä esiintyvistä partikkeleista.

Epäilyksissä lääkäri sanoo aina viimeisen sanan. On tärkeää ottaa yhteyttä (soittamalla) terveyskeskukseen erityisesti vaikeissa oireissa, kuten korkeassa kuumeessa. Koronavirus voidaan tunnistaan ottamalla näyte (näytteenottoon tulee hakeutua terveyskeskuksesta saatujen ohjeiden mukaisesti).

Ja muista, että vaikka kyseessä ei olisi koronavirus vaan kausi-influenssa, se on aivan yhtä vakavaa. Henkilöille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai krooninen sairaus, influenssa on aivan yhtä vaarallinen tauti kuin COVID-19. Kummassakin tapauksessa riskiryhmiin kuuluvat tarvitsevat hyvää hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martrus, Jeimmy Elizabeth Rodríguez, et al. “Prevención y diagnóstico virus de la influenza.” RECIAMUC 4.1 (2020): 375-383.
  • Carrara, Carolina. “Características de los pacientes infectados por el coronavirus 2019 en China y dinámica de su transmisión temprana.” (2020).
  • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
  • Zozaya García, Alain, et al. “Rinitis alérgica: tiempo de mejoría de síntomas con inmunoterapia en pacientes mexicanos y revisión de la literatura.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 28.1 (2019): 8-17.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.