Onko koronavirus vaarallisempi HIV-positiivisille?

Vaikka aiheesta ei ole vielä paljonkaan tietoa, HIV-positiiviset eivät näytä olevan erityisen alttiita koronavirukselle eivätkä he kuulu siihen ryhmään potilaita, joilla yleensä ilmenee komplikaatioita. Mutta aivan kuin kaikkien muiden, heidänkin tulisi pitää huolta itsestään.
Onko koronavirus vaarallisempi HIV-positiivisille?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Kun maailma käy parhaillaan läpi koronaviruspandemiaa, AIDS-pandemia ei ole kadonnut minnekään. Tällä hetkellä maailmassa on noin 40 miljoonaa HIV-positiivista ihmistä. Moni heistä pohtii, onko heillä erityisen suuri riski saada COVID-19 -tartunta ja kuuluvatko he siihen väestön osaan, joka saa taudista vakavia komplikaatioita. Onko koronavirus vaarallisempi HIV-positiivisille?

Tällä hetkellä aiheesta ei ole paljonkaan tietoa. Maaliskuun alussa järjestettiin kuitenkin virtuaalisesti 27. konferenssi retroviruksista ja opportunisista infektioista (CROI 2020), jossa esiteltiin ainoa tähän mennessä korkeatasoinen raportti aiheesta HIV/SARS-CoV-2 -yhteisinfektio.

Asiantuntijoiden antamat tiedot osoittavat, että koronavirus ei ole erityisesti vaarallisempi HIV-positiivisille, eli he eivät saa todennäköisemmin tai vähemmän todennäköisesti tartuntaa. Asiantuntijat eivät myöskään katso, että heillä olisi enemmän komplikaatioita kuin niillä ihmisillä, joilla AIDSia tai HI-virusta ei ole.

HIV-positiivisilla ei ole suurempaa riskiä

Se tosin voidaan sanoa, että tällä hetkellä ei ole riittävästi näyttöä sen osoittamiseksi, ovatko HIV-positiiviset erityisessä riskissä koronaviruksen suhteen verrattuna muihin ihmisiin. Tässä tulisi kuitenkin painottaa sitä, että tutkijoille selviää koko ajan lisää, eikä mitään lopullista tietoa näin ollen vielä ole, ainoastaan tähän mennessä kerätyt havainnot.

HIV-positiivisten ja koronaviruksen välisestä yhteydestä on vain yksi raportoitu tapaus Kiinasta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö tapauksia olisi ollut enemmänkin, mutta tämä on ainoa seurattu tapaus, joka on lisäksi synnyttänyt tieteellisen julkaisun.

Tapaus koskee 61-vuotiasta kiinalaismiestä Wuhanista. Hänellä diagnosoitiin HIV, mutta tämän lisäksi hän on sairastanut tyypin 2 diabetesta ja ollut krooninen tupakoitsija – hän on polttanut 20–30 savuketta päivässä. Sairaalaan ottamisen aikoihin lääkärit vahvistivat hänen HIV-diagnoosinsa ja havaitsivat, että miehellä oli vaikea immunosuppressio.

Mies sai 12 päivän ajan hoitoa COVID-19-tautiinsa lopinaviirilla/ritonaviirilla, sekä muita lääkkeitä lisävaivojen hoitamiseksi. Yllättävää kyllä, potilas toipui ja pääsi pois sairaalasta. Hän pysyi karanteenissa vielä kaksi viikkoa ja antoi lopulta negatiivisen näytteen koronaviruksesta.

Wuhanilaisella miehellä diagnosoitiin sekä HIV että koronavirus ja hän on ainoa todettu tapaus tähän mennessä.

Lääkärit kehottavat varovaisuuteen

Tästä yhdestä tapauksesta ei kuitenkaan voida vielä tehdä olettamuksia. Mutta koska HIV-potilailla ei ole raportoitu erityisiä ongelmia COVID-19-tautiin liittyen, HIV:een ei näyttäisi liittyvän mitään erityistä tartunta- tai komplikaatioriskiä.

Alan asiantuntijat ovat tästä huolimatta antaneet erityisiä suosituksia. Ensimmäinen on se, että antiretroviraaleilla hoidettavien HIV-positiivisten tulisi erittäin tarkasti noudattaa hoito-ohjeistuksia. He korostavat erityisesti sitä, että nämä lääkkeet on tarkoitettu vain ja ainoastaan HIV-positiivisen henkilön käyttöön, eikä niitä tulisi jakaa kenenkään muun kanssa.

Toinen neuvo on se, että HIV-positiivisten tulisi noudattaa samoja ohjeistuksia kuin kaikkien muidenkin, erityisesti noudattaa karanteeneja ja muita rajoituksia, pitää sosiaalista etäisyyttä ja pestä käsiä toistuvasti. Vanhempien ihmisten ja kroonisesti sairaiden henkilöiden tulisi olla erityisen varovaisia.

HIV-positiivisten tulisi jatkaa antiretroviraalilääkitystä normaaliin tapaan pandemian aikana
Antiretroviraaleja ei tulisi lopettaa tai jakaa muiden kanssa.

Myyttejä ja faktoja

Koska mitään erityistä yhteyttä koronaviruksen ja HIV-positiivisten välillä ei ole havaittu, huhut ja väärät tiedot ovat alkaneet levitä. Ne ainoastaan lisäävät hämmennystä. Jotkut ihmiset ovat esimerkiksi väittäneet, että antiretroviraalihoito ehkäisisi COVID-19:n saamista. Ei ole mitään näyttöä siitä, että tämä olisi totta.

Ei ole myöskään mitään tieteellisiä todisteita sen osoittamiseksi, että säännöllisesti lopinaviiria, ritonaviiria tai muita proteaasinestäjiä syövät ihmiset olisivat erityisen vastustuskykyisiä koronavirukselle. Hoidon aloittaminen tai muuttaminen tällaisten valheellisten tietojen perusteella ei ainoastaan vaikuta millään tavalla koronavirusinfektion ehkäisyyn, vaan se voi olla myös haitallista HIV:n hallinnan kannalta.

Tutkijat eivät suosittele ottamaan isompia annostuksia lääkkeitä kuin mitä lääkärit ovat määränneet. HIV-positiivisten tulisi jatkaa hoitoa normaalisti kuten tähänkin asti ja noudattaa samoja tarkkoja ohjeistuksia kuin kaikkien muidenkin.

Mitä HIV-positiivisten tulisi tehdä koronaviruspandemian aikana?

Suositukset HIV-positiivisille koronaviruspandemian aikana ovat pohjimmiltaan eristäytyminen, hyvä hygienia ja antiretroviraalihoidon jatkaminen normaalisti. Heidän olisi hyvä varmistaa riittävä lääkevarasto, sillä emme tiedä, milloin rajoitustoimenpiteet tulevat päättymään. Kysymysten kanssa tulisi kääntyä omalääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valdes, M. Á. S. (2020). Infección respiratoria aguda por 2019-nCoV: una amenaza evidente. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19(1), 1-5.
  • Guo, Wei, et al. “A Survey for COVID-19 Among HIV/AIDS Patients in Two Districts of Wuhan, China.” AIDS Patients in Two Districts of Wuhan, China (3/4/2020) (2020).
  • Remor, Eduardo. “Valoración de la adhesión al tratamiento antirretroviral en pacientes VIH+.” Psicothema 14.2 (2002): 262-267.
  • Ayouba, Ahidjo, and Martine Peeters. “Reply to Zhang et al.” The Journal of Infectious Diseases (2020).
  • Chakraborty, Sandeep, and Gautam Das. “Why re-purposing HIV drugs Lopinavir/ritonavir to inhibit the SARS-Cov2 protease probably wont work-but re-purposing Ribavirin might since it has a very similar binding site within the RNA-polymerase.” OSF Preprints. March 22 (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.