Logo image
Logo image

Vinkkejä värikkäiden koristekaalien kasvattamiseen

3 minuuttia
Koristekaali erottuu kauniilla väreillään ja muodoillaan. Sitä voidaan käyttää puutarhojen ja tiettyjen ruokien koristeluun.
Vinkkejä värikkäiden koristekaalien kasvattamiseen
Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2023

Kaalit ovat syötäviä kasveja ja niistä voi nauttia eri ruokalajeissa, mutta kaalien joukosta löytyy myös värikkäitä koristelajikkeita. Koristekaali on ruusukkeen muotoinen, kuten muutkin kaalit, ja se sulautuu erittäin hyvin puutarhan muiden kasvien joukkoon.

Haluatko tietää enemmän koristekaalista? Jatka lukemista!

Miltä koristekaali näyttää? Tutustu sen ominaisuuksiin

Koristekaalissa on paksummat ja kiiltävämmät lehdet kuin tavallisella kaalilla. Kuten jo mainitsimme, sillä on myös ruusukkeen muoto, mikä saa sen kaukaa katsottuna näyttämään suurelta mehikasvilta.

Koska koristekaali on kotoisin alueilta, joilla on kalkkikivimaa ja korkea suolapitoisuus, se pystyy varastoimaan vettä lehtiinsä.

Koristekaaleissa on voimakkaan violetin, valkoisen, vaaleanpunaisen ja vihreän värit, jotka voimistuvat kasvin kypsyessä. On jopa joitakin lajikkeita, kuten Brassica oleracea var. acephala, jotka ovat kolmivärisiä: violetti, vihreä ja valkoinen. Tai rainbow Candy Crush, joka värähtelee tummanvihreän ja violetin sävyjen välillä eri intensiteetillä.

Kasvin ensimmäisen elinvuoden jälkeen sen värit pysyvät intensiivisinä vielä toisen vuoden. Kaksi vuotta itämisen jälkeen kasvi kuolee.

Etuliite “koriste” ei tarkoita, ettet voisi syödä kasvia. Päinvastoin, monet ihmiset kasvattavat sitä ensin koristeena ja sitten syövät sen.

Toisena vuonna koristekaali kukkii ja siitä tulee koti useille hyönteisille, jotka etsivät siitepölyä, kuten perhoset ja kovakuoriaiset. Kuinka kaunista työtä ne tekevät ennen kasvin jäähyväisiä!

Some figure
On olemassa suuri valikoima koristekaaleja, joilla on erilaisia muotoja ja värejä.

Lue: Lehtikaali-pinaattikeitto: oikea vitamiinipommi

Koristekaalien viljely

Koristekaalin hoito ei ole monimutkaista. Ota vinkkimme huomioon ja nauti uusien kasvien kasvusta, kun ne täyttävät puutarhasi väreillä.

1. Hanki oikea alusta ja lannoite

Koristekaali tarvitsee hedelmällisen alustan, jossa on hyvä vedenpoisto, jotta ylimääräinen vesi ei häiritse kasvin juuria. Alustaa tulee kontrolloida niin, ettei se ole liian hapan.

Sen on myös oltava kompakti. Kannattaa sekoittaa maaperään turvetta, matohumusta, vulkaanista kiviainesta (auttaa salaojitusta) ja kalkkia tehdäksesi sen emäksisemmäksi.

Tämä viimeinen tuote tulisi lisätä vain, jos maaperän pH ei ole vaatimusten mukainen. Selvittääksesi voit tehdä happamuustestin. Jos mitattu pH on välillä 6-7,5, se on emäksinen. Jos se on 5, se on neutraali ja niin ollen sopiva, mutta jos tulos on huonompi, levitä kalkkia, kunnes se on tasapainossa.

Lannoite tulee levittää kerran vuodessa yhdessä runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävän lannoitteen kanssa, jossa on 0 % typpeä. Tämä materiaali lisää sienen kasvun todennäköisyyttä.

2. Valitse oikea valaistus ja lämpötila

Ihanteellisen alustan lisäksi koristekaali tarvitsee tilan, jossa lämpötila on 15-18 celsiusastetta. Se kestää pikkupakkastakin jonkin verran. Lisäksi kylmä saa sen värit kirkastumaan entisestään.

Tämä tarkoittaa, että tarjolla oleva valo voi olla suoraa auringonvaloa tai osittain varjoa. Talvella kaali kannattaa kuitenkin sijoittaa paikkaan, jossa se saa mahdollisimman paljon auringonvaloa.

3. Kastele kunnolla

Kun puhuimme maaperästä, korostimme vedenpoistoa. Tämä johtuu siitä, että emäksinen maaperä ei ime vettä kovin hyvin, mikä saattaa hukuttaa juuret.

Sinun on siis huolehdittava alustasta, koska koristekaali tarvitsee paljon vettä, mutta se ei saa lillua vedessä.

4. Suorita oikea huolto

Koristekaalit ovat herkkiä tuholaisille, kuten toukille, etanoille ja kyyhkysille. Jos pidät koristekaalin mausta, niin pitävät myös nämä vierailijat.

Koska kasvi on syötävä, sinun tulee suojata sitä näiltä hyökkäyksiltä turvautumatta torjunta-aineisiin tai kemikaaleihin. Parhaat ovat aina kotitekoiset ja luonnolliset vaihtoehdot, jotka ovat ystävällisiä kaikille elämänmuodoille.

Tämä sama neuvo pätee krysanteemille tyypillisen valkoruosteen ehkäisyyn, joka on yleinen myös kaaleille. Yksi tapa estää tämä on olla kastelematta lehtiä silloin kun kastelee kasvia.

Lue: Myrkyllisiä kasveja, joita ei kannata pitää kotona

3 koristekaalia, jotka sinulla on oltava puutarhassa

Some figure
Korallikuningatar on eräänlainen koristekaali, joka erottuu lehtien muodosta.

Nyt kun tiedät kuinka hoitaa koristekaaleja, suosittelemme sinulle kolmea tyyppiä, jotka loistavat kauneudellaan ja jotka kannattaa hankkia.

  • Crane-sarja: Tämäntyyppisessä koristekaalissa on kiharat lehdet ja valikoima uskomattomia värejä, kuten vahva vaaleanpunainen tai punainen ja kaksivärinenkin versio, vaaleanpunaisen ja keltaisen välillä.
  • Korallikuningatar: Höyhenmäiset lehdet, joiden keskellä on purppuranpunainen väri.
  • Nagoya: Tämä on myös kihara lajike, joka erottuu pastelliväreillään, kuten valkoinen ja vaaleanpunainen.

Näiden lajikkeiden hoito on sama kuin yllä, joten saat helposti värikkään ja kauniin puutarhan, jossa kaali on pääosassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology105(1), 91-98.
  • Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition59(15), 2411-2422.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.