Logo image
Logo image

Kondroitiinin käyttötarkoitukset ja edut

5 minuuttia
Kondroitiini on endogeeninen aine, joka edistää nivelruston kasvua ja vähentää sen hajoamista. Tänään tarkastelemme lähemmin kondroitiinin käyttöä ja etuja.
Kondroitiinin käyttötarkoitukset ja edut
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ihmiskehon nivelissä on suuri määrä rakenteita ja aineita, joiden avulla ne voivat säilyttää jäykkyytensä ja toimia kunnolla. Yksi näistä aineista on kondroitiini, jota on rustosolujen ympärillä. Haluatko tietää, mitkä ovat kondroitiinin käyttötarkoitukset ja edut?

Jos vastasit kyllä, jatka lukemista!

Kondroitiinia voidaan käyttää lisäaineena nivelrikon hoidossa. Tutkimukset osoittavat, että kondroitiini lievittää kipua, jota nivelrikko aiheuttaa polvessa ja lonkassa, ja sillä on jopa suurempi vaikutus kuin asetaminofeenilla. Sitä voidaan käyttää sellaisenaan tai yhdessä muiden yhdisteiden, kuten glukosamiinin, kanssa.

Mitä kondroitiini on?

Se tunnetaan myös nimellä kondroitiinisulfaatti, ja se on endogeeninen aine, jota löytyy nivelrustosta. Se ympäröi soluja tai on dispergoituneena matriisiin. Sijaintinsa ansiosta se toimii säätelyvälineenä useille biologisille ja fysiologisille ilmiöille.

Yhdisteen rakenne vaihtelee, ja se koostuu sokerimolekyyleistä ja joistakin peptideistä, mikä tekee siitä monimutkaisen hiilihydraatin. Nämä rakenteelliset vaihtelut tarkoittavat, että kondroitiinilla voi olla useita toimintoja, mikä on erityisen hyödyllistä nivelrikon hoidossa.

Sitä markkinoidaan hyödyllisenä hitaasti vaikuttavana lääkkeenä nivelrikon oireenmukaisessa hoidossa. Se uutetaan yleensä tiettyjen eläinten, kuten lehmien tai haiden, rustosta. Tiedemiehet voivat kuitenkin myös syntetisoida sen laboratoriossa.

Kuinka se toimii?

On tärkeää muistaa, että nivelrikko on patologia, joka aiheuttaa nivelkipua ja jäykkyyttä nivelruston rappeutumisen seurauksena. Siksi hoidon tavoitteena on estää tämä rappeuma ja stimuloida ruston tuotantoa sekä parantaa esiintyviä oireita.

Koska kondroitiinisulfaatti on monimutkainen hiilihydraatti, se lisää veden imeytymistä nivelrustoon, mikä lisää joustavuutta ja parantaa liikkuvuutta. Samalla se on myös entsyymien estäjä, jotka edistävät ruston rappeutumista, mikä hidastaa taudin etenemistä.

Useat tutkimukset osoittavat, että kondroitiinilla on anti-inflammatorinen vaikutus, joten se on hyödyllinen vähentämään nivelrikon aiheuttamaa kipua sormissa, polvessa ja lonkassa. Tämä helpotus näkyy myös eri syistä johtuvissa kipeissä lihaksissa.

Kondroitiini edistää myös erilaisten proteoglykaanien ja endogeenisen hyaluronihapon synteesiä, mikä voi edistää uuden ruston muodostumista. Lisäksi se antaa jonkin verran rakenteellista lujuutta ja auttaa säilyttämään liitoksen eheyden.

Some figure
Ihmisen nivelissä on monia pehmytkudoskomponentteja, mukaan lukien rusto.

Lue myös: Lonkan rustorenkaan repeämä: syyt, oireet ja hoito

Kondroitiinin hyödyt ja terveysvaikutukset

Nivelsairaudet, kuten niveltulehdus ja nivelrikko, aiheuttavat voimakasta kipua nivelissä, mikä vaikeuttaa liikkumista ja päivittäisiä toimintoja. Suurimmalla osalla näistä patologioista ei ole parannuskeinoa, joten lähestymistavan on pyrittävä hallitsemaan oireita.

Tässä mielessä kondroitiinin käyttö on osoittanut monia etuja nivelrikkoa ja muita reumaattisia sairauksia sairastavien ihmisten terveydentilassa. Tärkeimpiä etuja ovat seuraavat:

Nivelkipujen vähentäminen

Yksi tämän aineen tärkeimmistä eduista on sen kyky vähentää nivelkipuja, erityisesti polvissa. Kondroitiinin teho kivun vähentämisessä piilee sen tulehdusta estävässä vaikutuksessa, koska se estää tulehdusta stimuloivien tekijöiden, kuten prostaglandiinien ja proteoglykaanien, synteesiä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että se pystyy vähentämään oireen voimakkuutta jopa 10 %. On tärkeää huomata, että se on hitaasti vaikuttava lääke ja lääkärit määräävät sitä yleensä yhdessä muiden vaikuttavien aineosien kanssa tehostaakseen sen vaikutusta.

Samassa tutkimuksessa osoitetaan, että joillakin potilailla kivun väheneminen voi olla jopa 20 %. Tulosten tarkkailu kestää enintään 6 kuukautta.

Niveltilan vähenemisen hidastuminen

Nivelrikko aiheuttaa vaurioituneen nivelen ruston vähenemistä, joten röntgenkuvaus paljastaa niveltilan pienenemisen. Kaikissa nivelissä on oltava tietty määrä niveltilaa toimiakseen kunnolla.

Kondroitiini edistää ruston muodostumista stimuloimalla proteoglykaanien, hyaluronihapon ja kollageenin synteesiä. Siksi on mahdollista viivyttää niveltilan pienenemistä potilailla, joilla on nivelrikko, etenkin jos yhdistettä käytetään pitkään.

Parantaa elämänlaatua

Kondroitiinisulfaatin saanti auttaa parantamaan nivelten joustavuutta, mikä vähentää aamujäykkyyttä. Tämä seikka auttaa parantamaan nivelten liikkuvuutta, mikä helpottaa päivittäisten toimintojen suorittamista ja parantaa elämänlaatua.

Yhdiste voi myös edistää nivel- ja ihovammojen paranemista kollageenisynteesin kautta. On tärkeää muistaa, että kollageeni on yksi näiden kudosten pääkomponenteista, joten sen edistäminen voi nopeuttaa paranemis- ja arpeutumisprosessia.

Hyödyt kaihileikkauksessa

Jotkut silmätipat sisältävät kondroitiinia yhdessä hyaluronaatin kanssa. Tämä esitysmuoto on hyödyllinen kaihileikkauksesta toipumisessa. Se voi myös auttaa parantamaan silmien terveyttä ja alentamaan silmänpainetta leikkauksen jälkeen.

Jotkut tutkimukset osoittavat kuitenkin, että on olemassa korkeamman viskositeetin yhdisteitä, joilla on suurempi onnistumisprosentti. Lisäksi asiantuntijat eivät ole tietoisia vain kondroitiinia sisältävien liuosten vaikutuksista.

Kondroitiinin mahdolliset sivuvaikutukset

Kaikki markkinoilla olevat lääkkeet ovat alttiita aiheuttamaan sivuvaikutuksia potilailla, eikä kondroitiinisulfaatti ole poikkeus. Suun kautta ottaminen on kuitenkin osoittautunut turvalliseksi jopa 6 vuoden ajan. Suurimmalla osalla arvioinnin saaneista potilaista ei ilmennyt mitään merkittäviä haitallisia oireita.

Yleisimmät oireet ovat lievä vatsakipu ja pahoinvointi. On myös mahdollista esittää muitakin merkkejä, vaikkakin paljon harvemmin, joista seuraavat erottuvat:

 • Vatsan turvotus
 • Ummetus
 • Ripuli
 • Päänsärky
 • Hiustenlähtö
 • Palpebraalinen tulehdus

Samalla ollaan jonkin verran huolissaan siitä, että eläinperäiset kondroitiiniyhdisteet voivat olla tiettyjen sairauksien, kuten hullun lehmän taudin, lähde. Ei kuitenkaan ole raportoitu tapauksista, joissa tauti olisi tarttunut yhdisteen kautta.

Lue myös: Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä

Kondroitiinin annostus ja suositukset

Potilaat voivat ottaa kondroitiinia suun kautta kapseleina, tabletteina ja jauheena suspensiota varten. Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään yksittäistä suositeltua annosta. Yleisin päivittäinen annos on kuitenkin 800 – 2 000 milligrammaa.

Potilaat voivat ottaa lääkärin suositteleman määrän kerta-annoksena tai kahdessa tai kolmessa annoksessa mukavuuden vuoksi. Lisäksi he voivat ottaa ravintolisän ruoan kanssa vähentääkseen ruoansulatuskanavan oireiden kehittymisen todennäköisyyttä.

Asiantuntijat suosittelevat lähes 2 000 milligramman annoksia niille, joilla on voimakkaita oireita. Kuten muutkin potilaat, he voivat saada hyödyllisiä tuloksia nauttimalla pienempiä annoksia.

Some figure
Reumaattiset sairaudet liittyvät nivelkipuihin, jotka voivat johtaa elämänlaadun heikkenemiseen.

Voidaanko glukosamiinia ottaa lisäravinteena?

Glukosamiini on toinen yhdiste, jota esiintyy ihmiskehossa, erityisesti niveliä ympäröivässä nesteessä. Asiantuntijat ovat tutkineet sen tehokkuutta nivelrikon kivun vähentämisessä useiden vuosien ajan.

Tässä suhteessa ei ole yllättävää, että lääkärit suosittelevat joskus sen käyttöä yhdessä kondroitiinin kanssa molempien kipua lievittävän ja tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen tehostamiseksi. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että yhdistelmä vähentää kipua, jäykkyyttä, toiminnallisia rajoituksia ja komplikaatioita 6 kuukauden ajan polven nivelrikoissa.

Samaan aikaan tutkimukset ovat osoittaneet myös yhdistelmähoidon tehokkuuden niveltilan pienentymisen ehkäisyssä. Tältä osin vuoden 2015 tutkimuksessa todettiin, että nivelvälin kapeneminen hidastui merkittävästi kahden vuoden käytön jälkeen.

Lisää tutkimuksia tarvitaan edelleen

Huolimatta kaikista olemassa olevista todisteista tämän aineen tehokkuudesta, lisätutkimukset kondroitiinin vaikutuksesta ja hyödyistä ovat edelleen tarpeen. Monet tutkimukset osoittavat ristiriitaisia ​​tuloksia tai eivät ole merkittäviä muutoksia verrattaessa sen vaikutusta muihin saatavilla oleviin lääkkeisiin tai lumelääkkeeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zhu X, Wu D, Sang L, Wang Y et al. Comparative effectiveness of glucosamine, chondroitin, acetaminophen or celecoxib for the treatment of knee and/or hip osteoarthritis: a network meta-analysis. Clin Exp Rheumatol. 2018;36(4):595-602.
 • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016;33(5):693-705.
 • Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614.
 • Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, Möller I, et al. Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib. Ann Rheum Dis. 2016;75(1):37-44.
 • Fransen M, Agaliotis M, Nairn L, Votrubec M et al. Glucosamine and chondroitin for knee osteoarthritis: a double-blind randomised placebo-controlled clinical trial evaluating single and combination regimens. Ann Rheum Dis. 2015;74(5):851-8.
 • Mikami T, Kitagawa H. Biosynthesis and function of chondroitin sulfate. Biochim Biophys Acta. 2013;1830(10):4719-33.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.