Logo image
Logo image

Rannekanavaoireyhtymä vai niveltulehdus?

4 minuuttia
Rannekanavaoireyhtymä sekoitetaan usein niveltulehdukseen ja päinvastoin. Molemmat sairaudet eroavat kuitenkin toisistaan monella tapaa, myös kliinisissä ilmenemismuodoissaan. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa aiheesta.
Rannekanavaoireyhtymä vai niveltulehdus?
Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2021

Rannekanavaoireyhtymä ja niveltulehdus ovat kaksi eri sairautta, jotka monesti sekoitetaan keskenään. Ensimmäinen on ranteen mediaanihermon puristuma, kun taas toinen on paikallinen tulehdus nivelissä. Tulehdus ilmenee voimakkaana kipuna ja turvotuksena ranteessa.

Vaikka kyseessä onkin kaksi eri sairautta, on niillä myös paljon yhtäläisyyksiä, varsinkin kun on kyse hoidosta. Tämän päivän artikkelissa kuvataan näiden sairauksien oireita, puhkeamisen syitä ja mahdollisia hoitomuotoja. Jatka lukemista mikäli haluat tietää enemmän.

Rannekanavaoireyhtymä

Tämän tilan oireet ovat seurausta ranteen läpi kulkevan mediaanihermon puristumisesta. Anatomisesta näkökulmasta se ylittää putken, jonka seinät muodostuvat luista ja nivelsiteistä, nimeltään “karpaalitunneli”.

Tiettyjen olosuhteiden vaikutuksesta, jotka mainitsemme alla, tunnelin sisällä oleva vapaa tila voi pienentyä ja vaikuttaa mediaanihermoon. Tällä hermolla on herkkä toimintamekanismi, joka laukaisee joukon hermoimpulsseja. Ne johtavat epänormaaleihin tuntemuksiin, kuten pistelyyn ja heikkouteen.

Sitä esiintyy yleensä ihmisillä, jotka tekevät paljon töitä käsillään. Näin ollen lääketiede pitää sitä ammattiin liittyvänä sairautena. Joidenkin julkaistujen tutkimusten mukaan rannekanavaoireyhtymän ilmaantuvuus on 4,2 tapausta 100 000 työntekijää kohti.

Some figure
Rannekanavaoireyhtymä on ammattitauti, koska se on yleinen esimerkiksi tietokoneella paljon töitä tekevien ihmisten keskuudessa.

Niveltulehdus

Kuten nimestä voi päätellä, niveltulehdus on tulehdusta nivelissä. On olemassa kymmeniä erilaisia tulehdustyyppejä, joista jokaisella on omat riskitekijänsä ja hoitomuotonsa.

Nivelreuma on yksi yleisimmistä. Se on krooninen tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Tämä tarkoittaa sitä, että keho tunnistaa nivelkudoksen “vieraaksi” ja tuhoaa sen vähitellen. Immuunijärjestelmän solut ja proteiinit ovat tärkeä osa tätä prosessia.

Tämä sairaus on yleisempi naisilla, ja diagnoosin keski-ikä on noin 40 vuotta. EPISER -tutkimus erottuu lukuisista muista tutkimuksista ja osoittaa, että taudin esiintyvyys on noin 0,5 %.

Rannekanavaoireyhtymä vai niveltulehdus: oireet

Molempien sairauksien kliiniset oireet voidaan selvästi erottaa toisistaan ​​erityisesti nivelkipujen ja turvotusten perusteella.

Rannekanavaoireyhtymän oireet

Keskihermo on herkkä, joten sen puristumisesta johtuvat oireet vastaavat epänormaaleja tuntemuksia. Kipu ei kuitenkaan ole yleinen osa sairautta.

Ihmiset, joilla on nämä oireet, valittavat yleensä progressiivisesta pistelystä tai tunnottomuudesta. Vaurioitunut alue vaihtelee ranteesta etusormeen ja sitten peukaloon.

Nämä oireet yhdessä luonteenomaisen heikkouden kanssa voivat aiheuttaa suuria vaikeuksia päivittäisten toimintojen suorittamisessa, myös työympäristön ulkopuolella. Tämä sisältää auton ajamisen, ruoanlaiton, pesun ja kirjoittamisen.

Niveltulehduksen oireet

Oireet riippuvat suurelta osin niveltulehduksen tyypistä, vaikka ne ovat yleensä klassisia tulehduksen ilmenemismuotoja, jotka sisältävät:

  • Kipu
  • Turvotus
  • Punoitus
  • Kuumotus

Jotkut niveltulehdustyypit liittyvät nivelten jäykkyyteen, varsinkin varhain aamulla. Samankaltaisuus rannekanavaoireyhtymän kanssa on päivittäisten toimintojen suorittamisen vaikeus. Tämä johtuu kuitenkin yleensä kovasta kivusta.

Hoitamattomilla nivelreumapotilailla on usein monimutkaisia ​​nivelten epämuodostumia, jotka rajoittavat merkittävästi heidän elämänlaatuaan. Sormien poikkeama on yleisin.

Rannekavaoireyhtymän ja niveltulehduksen syyt

Niveltulehdus on yleensä seurausta geneettisistä ja ympäristöön liittyvistä tekijöistä. Ihmiset, joilla on suvussa nivelreumaa, ovat alttiimpia sairastumaan tähän sairauteen. Sama koskee niitä, jotka tupakoivat runsaasti tai jotka ovat kokeneet infektioita lapsuudessa.

Rannekanavaoireyhtymään liittyy monia riskitekijöitä, joista monia pahentavat tietyt työympäristöt. Naissukupuoli, krooniset sairaudet, kuten diabetes mellitus ja lihavuus, säännöllinen kirjoittaminen (käsin tai tietokoneella) ja tietyt anatomiset tekijät ovat niistä tärkeimpiä.

Niveltulehdus voi aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän. Kuten aiemmin mainitsimme, yksi tämän taudin komplikaatioista on tulehdusreaktioiden aiheuttama nivelten ja luun epämuodostuma.

Kun tämä tapahtuu rannekanavan ympärillä, se lisää todennäköisyyttä, että se kaventuu ja puristaa mediaanihermon. Tämän seurauksena ilmenee oireita, jotka vastaavat molempia sairauksia.

Mitkä ovat näiden sairauksien hoitomuodot?

Lääketieteellisen hoidon tavoitteena on kummassakin tapauksessa lievittää oireita ja niihin liittyvää tulehdusta. Perussyy kuitenkin yleensä jatkuu. Rannekanavaoireyhtymän tapauksessa on olemassa kirurgisia toimenpiteitä, joka voi ratkaista lopullisesti kliinisen kuvan. Kerromme siitä alla.

Rannekanavaoireyhtymä

Aluksi lääkäri voi ehdottaa perustoimenpiteitä oireiden hallitsemiseksi kun sairaus on lievä. Tämä sisältää kylmien pakkausten levittämisen ja levon.

Saattaa kuitenkin olla tarpeen immobilisoida tulehtuneet nivelet ja aloittaa farmakologinen hoito, jos ne eivät ole tehokkaita. Jälkimmäinen koostuu ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) ja kortikosteroidien antamisesta.

Lopuksi on olemassa kirurgisia vaihtoehtoja, joiden tarkoituksena on hermon dekompressio. Tämän tekee yleensä käsikirurgi ja se voidaan tehdä endoskooppisesti tai ei.

Niveltulehdus

Jotkut rannekanavaoireyhtymässä käytettävistä lääkkeistä voivat olla hyödyllisiä myös niveltulehduksen hoidossa. Tämä koskee NSAID-lääkkeitä (kuten ibuprofeenia) ja kortikosteroideja. Ihmiset, joilla on nivelreuma, voivat hyötyä sairauksia modifioivien reumalääkkeiden (DMARD) käytöstä.

DMARD-lääkkeitä käytetään myös muihin sairauksiin, erityisesti selkärankareumaan ja systeemiseen lupus erythematosukseen. Metotreksaatti on melko edustava esimerkki.

Some figure
Tulehduskipulääkkeitä käytetään sekä rannekanavaoireyhtymän että niveltulehduksen hoitoon.

Ota yhteys lääkäriin, jos…

… mikä tahansa yllä olevista oireista jatkuu pitkään. Varhainen diagnoosi ja oikea-aikainen hoito ovat peruspilareita hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Tämä vähentää tietysti pysyvien komplikaatioiden esiintymistä.

Rannekanavaoireyhtymä ja niveltulehdus ovat samanlaisia, mutta ne eivät ole sama sairaus.

Kuten huomaat, molemmat sairaudet eroavat selvästi toisistaan. Käytetyt lääkkeet ovat samankaltaisia, mutta älä lääkitse itse itseäsi, koska lääkkeiden sivuvaikutukset voivat olla haitallisia.

Ota yhteys lääkäriisi, jos sinulla on joitain edellä mainituista oireista, jotta hän voi ohjata sinut erikoislääkärille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez A. Nuevos criterios de clasificación de artritis reumatoide. Rheumatol Clin. 2011;6(S3):S33-S37.
  • López L. Síndrome del túnel del carpo. Orthotips 2014;10(1):34-45.
  • Lozano J. Artritis reumatoide (I). Etiopatogenia, sintomatología, diagnóstico y pronóstico. OFFARM 2001;20(8):94-101.
  • Portillo R, et al. Síndrome del túnel del carpo. Correlación clínica y neurofisiológica. An Fac Med Lima 2004;65(4):247-254.
  • Martín R, et al. Dolor articular agudo. Med Integral 2002;40(6):237-43.
  • Morales A. Artritis Reumatoide. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2013;LXX(607):523-528.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.