Rappeuttava nivelsairaus: aiheuttajat ja hoito

22 helmikuun, 2020
Rappeuttava nivelsairaus aiheuttaa kipua ja tulehdusta, ja vaikeuttaa tavallisten liikkeiden suorittamista.

Rappeuttava nivelsairaus, joka tunnetaan myös nivelrikkona, käsittää hyaliiniruston ja subkondraalisten luiden aiheuttamia oireita. Rusto on kuitenkin kudos, joka on vastuussa näiden luiden päätyjen peittämisestä ja se on tärkeä nivelen oikeanlaisen toiminnan kannalta.

Rappeuttava nivelsairaus johtaa nivelruston heikentymiseen. Sitten luu alkaa kulua ja siihen alkaa sattua. Kun rusto katoaa, reagoi luu siihen ja luukudos muodostuu sen sivuille aiheuttaen nivelen epämuodostumisen.

Rappeuttavan nivelsairauden aiheuttajat

Rappeuttava nivelsairaus: kipua polvessa.

Rappeuttava nivelsairaus on maailman yleisin nivelsairaus. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Eliniänodotteen kasvaminen ja väestön ikääntyminen tekevät rappeuttavasta nivelsairaudesta neljänneksi yleisimmän vamman syyn nykyaikana. Kukaan ei vielä tiedä sen tarkkaa aiheuttajaa, mutta sen ilmestymiseen liittyy joitakin riskitekijöitä:

 • Ikä. Nivelrikko lisääntyy huomattavasti 50 vuoden iässä.
 • Sukupuoli. Se vaikuttaa pääosin yli 50-55 -vuotiaisiin naisiin.
 • Perinnöllisyys. Geneettinen mahdollisuus rappeuttavan nivelsairauden kehittymiseen voi olla jopa 65 %, jos vanhemmilla on myös ollut se.
 • Työaktiivisuus. Niveliä vaativat toistuvat tehtävät johtavat pitkällä aikavälillä nivelten ylikuormittumiseen.
 • Äärimmäinen fyysinen aktiivisuus. Urheilijoilla on suurempi riski saada nivelrikko.
 • Vaihdevuodet. Vaihdevuosille tyypillinen estrogeenitason väheneminen on suuri riskitekijä sen kehittymisen kannalta.
 • Liikalihavuus. Tämä ei vaikuta olevan suuri tekijä nivelrikon kehittymisessä. Ylimääräinen paino voi kuitenkin ehdottomasti pahentaa tiettyjen nivelten tilaa, varsinkin polvissa.
 • Vauriot. Murtumat ja loukkaantumiset voivat laukaista rappeuttavan nivelsairauden.

Lue myös: SI-nivelen kipu – kun istuminen on sietämätöntä

Oireet

Rappeuttava nivelsairaus alkaa asteittain. Se vaikuttaa yhteen tai useampaan niveleen ja kehittyy sitten aamujäykkyydeksi, joka on yleensä lyhytkestoinen ja paranee liikkumisella.

Kun sairaus etenee, vähenee vahingoittuneiden nivelten liikkuvuus. Se ilmenee taivutussupistumisena, painoherkkyytenä tai kipuna sekä ”rakoilevana” tunteena. Toisinaan ilmenee myös mekaanisia tukkeumia vahingoittuneen nivelen sisällä olevien vapaiden elinten johdosta.

Nivelrikon oireet ovat vaihtelevia ja progressiivisia. Kaikista yleisimpiä ovat kuitenkin nivelkipu, liikkeiden rajoittuminen, hankaus sekä joissakin tapauksissa nivelen purkautuminen (nestevuoto).

Nivelkipua ja tulehdusta voi myös ilmetä läpi päivän pitkien fyysisesti epäaktiivisten kausien jälkeen. Luun kärjen ylimääräinen kudoskasvu, joka kerran muodosti nivelen, johtaa epämuodostumaan.

Kipu on oire, joka huolestuttaa nivelrikosta kärsiviä ihmisiä eniten. Se kuitenkin lakkaa yleensä levon avulla. Kun sairaus kuitenkin etenee, saattaa siitä tulla kivuliasta sekä liikkuessa että levättäessä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vahvista niveliä ja luita helpolla kotihoidolla

Rappeuttavan nivelsairauden hoito

Rappeuttavaa nivelsairautta voidaan hoitaa lääkityksellä.

Rappeuttavan nivelsairauden hoidon päätavoittena on lievittää kipua ja toiminnallista kyvyttömyyttä aiheuttamatta sivuvaikutuksia.

Ensimmäinen askel tämän sairauden hoitamiseksi on välttää kaikkea, mikä osallistuu nivelen vahingoittamiseen. Kaikilla potilailla pitäisi myös olla yksilöity liikuntakartoitus, joka on muokattu heidän tarpeilleen sopivaksi.

Kipu lisääntyy vahingoittuneen alueen tulehduksen takia tämän sairauden kaikista akuutimmassa vaiheessa. Kun näin käy, tarvitaan tulehduslääkkeitä ja/tai kipulääkkeitä alueen turvotuksen vähentämiseksi ja kivun lievittämiseksi.

Lääkäri voi myös määrätä lääkkeitä.

Rustolääkitys

Tällaiset lääkkeet ovat ainoita lääkkeitä, jotka on suuniteltu erityisesti rappeuttavan nivelsairauden hoitamiseen. Tämä johtuu siitä, että ne tehoavat suoraan vahingoittuneeseen niveleen.

Ne eivät ainoastaan lievitä kipua ja paranna liikkuvuutta, vaan hyökkäävät myös sairauden ydinongelmaa vastaan. Ne sisältävät ainesosia, kuten kondroitiinisulfaattia, glukosamiinisulfaattia sekä hyaluronihappoa.

 • Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.

 • Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.

 • Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7