Logo image
Logo image

Lonkan rustorenkaan repeämä: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Lonkan rustorenkaan repeämä aiheuttaa usein kipua, jäykkyyttä ja jopa liikealueen menetyksen. Jatka lukemista selvittääksesi, miksi se tapahtuu ja kuinka se voidaan korjata.
Lonkan rustorenkaan repeämä: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2021

Lonkan rustorenkaan repeämä on melko yleinen ongelma ammattiurheilijoilla, kuten balettitanssijoilla, jalkapalloilijoilla ja jääkiekkoilijoilla.

Lonkan rustorengas eli labrum on reisiluun ja lonkan välissä. Se linjaa kyseessä olevan liitospistokkeen ulkoreunan. Näin se auttaa pitämään kehon pisimmän luun luonnollisessa asennossa.

Tämä vamma on yleinen ja vakava. Se vaatii usein leikkausta. Tämän päivän artikkelissa kerromme mitä sinun tulee tietää lonkan rustorenkaan repeämästä ja sen ehkäisemisestä.

Mikä on lonkan rustorenkaan repeämä?

Reisiluun reunassa, labrumissa, on rustokudosta. Kuten Sports Medicine Oregonin artikkeli huomauttaa, tämä rakenne lisää nivelen vakautta.

Lonkan rustorenkaan repeämä on rustokudoksen vaurio ja silloin se lakkaa toimimasta niin kuin pitäisi. Reisiluun pää menettää osan tuestaan ​​tämän seurauksena.

Syitä on monia, sekä akuutteja että kroonisia. Se voi esimerkiksi johtua femoroasetabulaarisesta loukkaantumisesta tai nivelrikosta. Kuten edellä mainittiin, se on melko yleistä urheilijoilla.

Some figure
Jotkut urheilulajit, kuten amerikkalainen jalkapallo, muodostavat riskitekijän tällaiselle loukkaantumiselle.

Oireet

Lonkan rustorenkaan murtumat ovat joskus oireettomia. Mayo Clinicin asiantuntijat huomauttavat kuitenkin, että yleensä potilas kuitenkin kokee jonkinlaisia oireita. Esimerkiksi lonkassa voi olla kipua, joka ulottuu nivusiin.

Tämä kipu pahenee kävellessä tai pitkään istumalla tai seisomalla. Jotkut ihmiset kokevat lonkkanivelen jäykkyyttä, koska heillä on huono liikerata.

Liitos voi myös rypistyä tietyillä jalkojen liikkeillä tai näyttää lukitulta. Ongelmana on, että repeämä voi johtaa komplikaatioihin, jos sitä ei hoideta. Itse asiassa se lisää nivelrikon todennäköisyyttä ajan myötä.

Lonkan rustorenkaan repeämän syyt

Kuten jo huomautimme, lonkan rustorenkaan repeämät ovat yleisempiä urheilijoilla. Sen syntymiseen voi kuitenkin vaikuttaa myös monet muut tekijät.

Se on yleistä fyysisissä aktiviteeteissa, jotka perustuvat lonkkanivelen toistuviin liikkeisiin. Tämä johtuu siitä, että tämäntyyppiset liikkeet voivat vähitellen kuluttaa niveltä.

Urheilu, kuten golf, jääkiekko ja muut kosketusurheilulajit, kuten jalkapallo, johtavat usein labrumin repeämään, joten ne muodostavat riskitekijän.

Erikoiskirurgisen sairaalan artikkelin mukaan tämä tila voi johtua rakenteellisista poikkeavuuksista. Jotkut siihen liittyvät sairaudet ovat nivelrikko ja femoroasetabulaarinen vamma.

Jälkimmäinen koostuu epänormaalista hankaumasta reisiluun pään ja lantiopistokkeen välillä. Siksi se voi johtua joko reisiluun epämuodostumasta tai asetabulumin epämuodostumasta. Ongelmana on, että tällainen epämuodostuma kuluttaa labrumia nopeammin.

Diagnoosi

Lonkan rustorenkaan repeämän diagnosointi voi olla monimutkaista. Siksi on välttämätöntä, että lääkäri tekee nivelen asianmukaisen tutkimuksen. Hänen on todennäköisesti liikutettava jalkaa eri asennoissa tehdäkseen oikean diagnoosin.

Tietyt täydentävät testit, kuten röntgenkuvat, ovat yleensä tarpeen muiden vammojen poissulkemiseksi. Tämä johtuu siitä, että kuva mahdollistaa murtuman tai muun poikkeavuuden löytämisen. Se on erityisen hyödyllinen, jos henkilö koki iskun tai oli onnettomuudessa.

Röntgen ei kuitenkaan näytä pehmytkudoksen vaurioita, joten lääkärin on ajoittain turvauduttava magneettikuvaukseen.

Rustorenkaan repeämän hoito

Labrumin repeämää on vaikea hoitaa, ja vaikka lääketieteellinen tai fysioterapeuttinen lähestymistapa on hyödyllinen lievissä repeämissä, se saattaa vaatia leikkausta.

Tiettyjä toimenpiteitä suositellaan yleensä kaikissa tapauksissa riippumatta siitä, tarvitseeko potilas kirurgista hoitoa vai ei. Yksi niistä on painonpudotus tarvittaessa. Tavoitteena on vähentää lonkkanivelen ylikuormitusta.

Ammattiurheilijoiden kohdalla liikuntatottumuksia on muutettava. Hoitava lääkäri neuvoo heitä todennäköisesti vähentämään intensiteettiä tai kokeilemaan vaihtoehtoisia harjoittelumuotoja.

Ei-kirurgiset lähestymistavat

Lääketieteellisellä hoidolla pyritään lievittämään kipua ja vähentämään tämän vamman aiheuttamaa tulehdusta. Siksi lääkärit määräävät yleensä ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä. Ibuprofeenia tai naprokseenia määrätään yleisesti, vaikka jotkut tapaukset saattavat vaatia kortikosteroidi-infiltraatioita.

Fysioterapia on yksi hoidon peruspilareista, ja sen on tehtävä alan asiantuntija. Ajatuksena on auttaa henkilöä palauttamaan nivelen liikealue erityisillä harjoituksilla.

Se pyrkii myös lisäämään voimaa ja venytystä, jotta lonkka on vakaampi fyysisen toiminnan aikana.

Some figure
Röntgenkuvaus ei riitä, joten lääkäreiden on käytettävä myös muita erityisempiä pehmytkudostutkimuksia, kuten magneettikuvausta.

Kirurginen hoito

Leikkaus on yleensä yksi parhaista vaihtoehdoista vakavien repeämien hoidossa. Se on erityisen hyödyllinen silloin, kun ei-kirurgiset hoidot ovat epäonnistuneet eli kun henkilö ei pysty palauttamaan liikkuvuuttaan ja kärsii kivuista lääkkeistä sekä fysioterapiasta huolimatta.

Cleveland Clinicin julkaisun mukaan lonkan rustorenkaan leikkaus suoritetaan artroskopialla. Se on minimaalisesti invasiivinen tekniikka, joka suoritetaan pienillä viilloilla, joiden kautta voidaan ottaa käyttöön tarvittavat välineet vamman korjaamiseksi.

Artroskopia suoritetaan avohoidossa ja useimmat potilaat voivat mennä kotiin samana päivänä. Tämä toimenpide on minimaalisesti invasiivinen, mutta siihen liittyy riskejä, kuten verenvuoto, infektio tai hermovaurio.

Lonkan rustorenkaan repeämän ehkäiseminen

Toipuminen repeämän jälkeen ei ole helppoa. Kuntoutusaika vaihtelee vamman vakavuuden mukaan. Henkilö todennäköisesti tarvitsee kainalosauvoja muutaman viikon ajan, jopa leikkauksen jälkeen.

Jotkut potilaat eivät toivu täysin edes kuukausien kuluessa, joten meidän on tehtävä kaikkemme estääksemme tällaiset vammat. Jalkojen ja lantion voima- ja joustavuusharjoitukset ovat erinomaisia ​​tähän tarkoitukseen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hip Labral Tear: Symptoms, Causes, Treatments. (n.d.). Retrieved April 7, 2021, from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17756-hip-labral-tear
  • Acerca de las lesiones y los desgarros del labrum de la cadera »Wiki Ùtil Servicio ortopédico de cadera. (n.d.). Retrieved April 7, 2021, from https://www.hss.edu/condition-list_labral-tears-hip.asp
  • Desgarro del labrum de la cadera – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved April 7, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hip-labral-tear/symptoms-causes/syc-20354873
  • ¿Cómo se siente un desgarro del labrum de la cadera? Síntomas, tratamiento y recuperación del desgarro del labrum de la cadera | Medicina deportiva Oregon. (n.d.). Retrieved April 7, 2021, from https://www.sportsmedicineoregon.com/sports-medicine-recovery-journal/hip-labral-tear-symptoms-treatment-recovery.php
  • Beaulé, Paul E., Michelle O’Neill, and Kawan Rakhra. “Desgarros del labrum acetabular.” (2009).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.