Logo image
Logo image

Mitkä ovat hyaluronihapon sivuvaikutukset?

3 minuuttia
Hyaluronihappo on biologisesti yhteensopiva tuote, jolla on useita eri käyttötarkoituksia estetiikan alalla. Sivuvaikutuksia on olemassa, mutta koulutettu asiantuntija voi helposti estää ne.
Mitkä ovat hyaluronihapon sivuvaikutukset?
Viimeisin päivitys: 09 helmikuuta, 2021

 

Hyaluronihapon sivuvaikutukset ovat nykyään hyvin tiedossa. Tämä johtuu siitä, että sitä on tutkittu paljon ja se on yksi käytetyimmistä tuotteista ihon uudistamiseen. Se lisää volyymia tietyillä alueilla, joissa omat kudokset ovat ohentuneet. Hyaluronihapon merkitys jatkaa kasvamistaan kauneuden ja hygieniatuotteiden alalla.

Hyaluronipistoksia ottavan henkilön on oltava tarkkana ohjeistuksessa haittavaikutusten välttämiseksi sekä taatakseen optimaaliset tulokset. Lue lisää alta, jotta olet tietoinen mitä asioita tulee välttää.

Hyaluronihapon sivuvaikutukset

Hyaluronihapon levittämisen jälkeen sinun on noudatettava useita ohjeita välttääksesi sivuvaikutukset. Nämä reaktiot eivät aina ole suoria seurauksia tuotteesta, vaan ne ilmenevät myös silloin, kun potilas ei noudata ammattilaisen ohjeita.

Alueen punoitus

Punoitus johtuu samoista syistä kuin paikalliset injektiot. Käytetyn tuotteen ominaisuudet saattavat myös vaikuttaa tähän. Tämä oire ilmenee tilapäisenä punoituksena, johon liittyy lievä tulehdus.

Punoitus yleensä kestää muutamasta tunnista pariin päivään, mutta voit nopeuttaa paranemista käyttämällä erikoisrasvoja heti hoidon jälkeen stimuloidaksesi parantumista.

Some figure
Hyaluronihapon sivuvaikutukset voivat olla äkillisiä, lyhytaikaisia tai pitkäkestoisia.

Hyaluronihapon aiheuttamat mustelmat

Mustelmat tulevat yleensä lievän tulehduksen kanssa, ja niiden ei pitäisi kestää muutamaa päivää pidempään. Paina tiukasti ja käytä kylmäpakkauksia ennen hoitoa, sen jälkeen tai sen aikana molempien haittavaikutusten minimoimiseksi.

Lopeta tarpeettomien verenohennuslääkkeiden käyttö tai tuotteiden jotka sisältävät antikoagulantteja. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mustelmien esiintyvyys ihon täyteaineiden laittamisen jälkeen on 19-24 prosenttia.

Lue mitkä ruoka-aineet lisäävät kollageenin tuotantoa

Epäsymmetria

Hyaluronihapon määrä voi johtaa kasvojen epäsymmetrisuuteen. Se tarkoittaa hetkellistä eroa kasvojen koossa – toinen puoli saattaa olla isompi kuin toinen.

Allergiset reaktiot ja yliherkkyys

Nämä reaktiot ovat harvinaisia, koska hyaluronihappo on biologisesti yhteensopiva tuote – keho omaksuu sen tunnistamatta sitä ulkoiseksi aineeksi. Tämä johtuu siitä, että sen ainesosat ovat samanlaisia ​​kuin luonnolliset kehon aineet. Kaikki allergiat ilmenevät paikallisena ärsytyksenä ja kutinana.

Ihon kuolio

Ihon nekroosi eli kuolio on harvinainen komplikaatio, joka johtuu verisuonen puristumisesta tai tukkeutumisesta. Suurin riski kuoliolle on käsiteltäessä kulmakarvojen välistä aluetta. Tämä johtuu siitä, että sillä alueella on supratrokleaarinen valtimon viimeinen haara joka ei siis näin ollen virtaa molempiin suuntiin.

Plastiikka- ja rekonstruktiivinen kirurgia suosittelevat injektioneulan napauttamista muutaman kerran jotta ilmakuplat kertyvät lähelle neulan päätä ja siten saadaan tyhjennettyä ilmasta ennen täyteaineen pistämistä. Tämä toiminto on tehokas estämään tälläisen komplikaation.

Hyaluronihapon lyhytaikaiset sivuvaikutukset

Jotkut hyaluronihapon sivuvaikutuksista ilmenevät vasta jonkin ajan päästä eivätkä välittömästi, niin kuin aikaisemmin mainitsemamme haittavaikutukset. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ne ilmenevät vasta muutaman päivän kuluttua aineen laittamisesta.

Tuntuvat tai näkyvät kyhmyt

Kyhmyt ja nystyrät ovat yleisiä hyaluronihapon käytöstä ilmeneviä komplikaatioita. Ne luokitellaan kahteen eri ryhmään: tulehdukselliset ja ei-tulehdukselliset. Kyhmyt, jotka ilmestyvät vasta pidemmän ajan kuluttua ja kestävät kuukaudesta vuoteen ovat usein tulehduksellisia immuunivasteita hyaluronihapolle.

American Journal of Clinical Dermatology -lehden mukaan tulehduskyhmyt ovat yleisempiä pitkäaikaisilla täyteaineilla. On kuitenkin myös näyttöä siitä, että lyhytaikaisillakin täyteaineilla on esiintynyt tulehduskyhmyjä.

Hyaluronihappo aktivoi herpes-viruksen

Asiantuntijan on tehtävä profylaktinen anti-herpeshoito potilaille joilla on herpesvirus ennen toimenpidettä huulialueelle. Tämä siksi, koska yksi hyaluronihapon sivuvaikutuksista on herpesviruksen aktivoituminen, yleensä kasvohermojen alueella.

Lue tämäkin: Auringon säteilyn aiheuttamat terveysvaikutukset

Hyaluronihapon pitkäaikaiset sivuvaikutukset

Hyaluronihapon käyttö voi johtaa pitkäaikaisiin ​​komplikaatioihin, jotka voivat esiintyä vasta kuukausien tai vuosien päästä. Ne voidaan kuitenkin diagnosoida väärin niiden väliin tulevan ajan vuoksi, minkä vuoksi niitä onkin vaikea käyttää viittauksena tällaisen hoidon yhteydessä.

Granuloomat eli hyvänlaatuiset ihokasvaimet

Granulomatoottinen vierasainereaktio voi esiintyä vasta useiden vuosien jälkeen täyteaineen ottamisesta. Tämä tila on joko oireeton tai siihen voi liittyä punoitusta ja turvotusta. Jatkuvia vierasainereaktioita voi hoitaa kortikosteroidi-injektioilla. American Society for Dermatologic Surgery -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan tätä tilaa voi ehkäistä hyaluronidaasi-entsyymin avulla.

 

Some figure
Hyaluronipistokset kannattaa aina ottaa ammattilaisella mahdollisten sivuvaikutusten vähentämiseksi.

Täyteaineen kulkeutuminen

Hyaluronihapon kulkeutuminen muualle on yksi mahdollisista komplikaatioista, jotka liittyvät pehmytkudoksen täyteaineiden injektioihin. Ota siis huomioon arvioitaessa kyhmyjä, nystyröitä ja turvotusta, että otettu täyteaine voi siirtyä kauas injektiokohdasta ja jäädä kudokseen vuosiksi.

Teetä hoito ammattilaisella

On olemassa monta strategiaa vähentääksesi komplikaatioriskejä täyteaineen otossa. Ammattilaisen asiantuntemus haittavaikutuksista on välttämätöntä ja tärkeää.

Ei-toivotut reaktiot ovat harvinaisia, kun käytetään oikeaa injektiotekniikkaa. Potilaiden on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että odottamattomia haittoja voi esiintyä. Hanki tietoa ja seuraa ammattilaisen ohjeita ennen ja jälkeen hoidon.

Toivottavasti pidit tästä artikkelista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • King M. The Management of Bruising following Nonsurgical Cosmetic Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(2):E1-E4.
  • Brody HJ. Use of hyaluronidase in the treatment of granulomatous hyaluronic acid reactions or unwanted hyaluronic acid misplacement [published correction appears in Dermatol Surg. 2008 Jan;34(1):135]. Dermatol Surg. 2005;31(8 Pt 1):893-897. doi:10.1097/00042728-200508000-00001
  • Lemperle G, Rullan PP, Gauthier-Hazan N. Avoiding and treating dermal filler complications. Plast Reconstr Surg. 2006;118(3 Suppl):92S-107S. doi:10.1097/01.prs.0000234672.69287.77
  • Cohen JL. Understanding, avoiding, and managing dermal filler complications. Dermatol Surg. 2008;34 Suppl 1:S92-S99. doi:10.1111/j.1524-4725.2008.34249.x
  • Jordan DR, Stoica B. Filler Migration: A Number of Mechanisms to Consider. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2015;31(4):257-262. doi:10.1097/IOP.0000000000000368
  • Ledon JA, Savas JA, Yang S, Franca K, Camacho I, Nouri K. Inflammatory nodules following soft tissue filler use: a review of causative agents, pathology and treatment options. Am J Clin Dermatol. 2013;14(5):401-411. doi:10.1007/s40257-013-0043-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.