Logo image
Logo image

Kolapähkinä: viljely, ominaisuudet ja hoito

3 minuuttia
Koolapuu on vaikea kasvattaa, mutta sillä on mielenkiintoisia ominaisuuksia. Lue täältä kaikki mitä tulee tietää Cola acuminatasta ja sen hedelmistä.
Kolapähkinä: viljely, ominaisuudet ja hoito
Viimeisin päivitys: 15 marraskuuta, 2022

Kolapähkinä on kotoisin Afrikasta, ja moni pitää sitä eksoottisena sekä sen alkuperän että ominaisuuksien vuoksi. Puun nimi on Cola acuminata, koolapuu, ja sen hedelmät eli kolapähkinät voivat olla sisältä punertavia tai valkoisia.

Nimi tuo ehkä mieleen jotain. Kenties kuuluisan Coca-Colan?

Kolapähkinä kuuluu toden totta kyseisen virvoitusjuoman alkuperäiseen reseptiin, ja siitä saadaan juomaan kofeiinia.

Mikä on kolapähkinä?

Koolapuu on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Sen kukat ovat valkoisia ja sillä on suuret ja voimakkaan vihreät hedelmät, joita kutsutaan kolapähkinöiksi. Hedelmissä on runsaasti kofeiinia ja teobromiinia, joita on myös kahvissa, teessä ja suklaassa.

Näitä siemeniä pidetään stimulantteina. Ne eivät kuitenkaan ole tämän malvakasveihin kuuluvan puun ainoa hyöty. Notkeutensa ja lujuutensa vuoksi puuta käytetään myös rakentamisessa.

Kasvia on useaa lajia. Se vaatii kasvaakseen kosteaa ja hyvin hedelmällistä maaperää, joten se on pidettävä kosteassa paikassa läpi vuoden.

Some figure
Vaikka kyseessä ei ole kahvi, tämä kasvi sisältää kofeiinia ja sillä on piristäviä vaikutuksia.

Lue lisää: Muskottipähkinän tieteellisesti todistetut hyödyt

Kolapähkinä: piirteet ja ominaisuudet

Syy kolapähkinän suosioon piilee sen piristävissä ominaisuuksissa. Siinä on runsaasti kofeiinia (hieman enemmän kuin kahvissa), ja siitä valmistetaan virvoitusjuomia.

Se kiinnostaa myös farmakologian alalla, sillä on saatu tieteellistä näyttöä siitä, että se sisältää tanniineja ja että sillä on antioksidanttisia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Kansanlääkinnässä sillä katsotaan olevan diureettisia ja ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia, joita on havaittu International Journal of Physiology, Pathophysiology, and Pharmacology -lehdessä julkaistussa, jyrsijöillä tehdyssä tutkimuksessa.

Sen vaikuttavia aineita ovat seuraavat:

  • Alkaloidit: kofeiini, teobromiini ja teofylliini.
  • Tanniinit: katekoli, epikatekiini, flobafeenit ja kaliumsuolot.

Nykyiset viljelyalueet

Suurimmat viljelykset löytyvät Afrikasta, tarkemmin ottaen päiväntasaajan Afrikasta (Zambia, Angola, Tšad). 70 % kolapähkinän viennistä on peräisin Nigeriasta.

Kasvia on viljelty vastaavanlaisissa ilmastoissa myös muualla maailmassa, muilla trooppisilla alueilla, kuten Karibialla ja Brasiliassa. Täällä ilmasto on jatkuvasti kostea. Vaikka koolapuu siis onkin peräisin Afrikasta, sitä voidaan kasvattaa useissa maissa.

Yleisiä vinkkejä koolapuun kasvattamiseen

Koolapuu on hyvin vaativa kasvi, sillä se tarvitsee hyvin erityisiä olosuhteita kasvaakseen terveenä ja vahvana. Sen ihanteellista kasvuympäristöä on kuitenkin mahdollista jäljitellä. Kerromme seuraavaksi, mitä sen kasvatuksessa tulisi ottaa huomioon.

Käy lukemassa tämäkin mielenkiintoinen artikkeli: Näillä keinoilla saavutat terveellisen kahvinkulutuksen

Ilmasto

Koolapuun kasvattaminen edellyttää trooppista ilmastoa. Keskimääräisen lämpötilan tulisi olla läpi vuoden 22–28 celsiusastetta, seudulla tulisi esiintyä jatkuvan sateen kausia ja suhteellisen kosteuden tulisi olla yli 80 %.

Koolapuu voi kasvaa puolivarjoisilla alueilla, suorassa auringonpaisteessa tai metsäisillä paikoilla. Jatkuva edellytys on kuitenkin kostea ilmasto.

Maaperän laatu

Pääasiallinen vaatimus on se, että maaperän täytyy pystyä pidättämään kosteutta ja kasvin tarvitsemia ravinteita. Sen tulisi sisältää huomattavia määriä eloperäistä ainesta ja olla hieman hapan ja koostumukseltaan savimainen.

Täydellisistä olosuhteista huolimatta puu on usein hidaskasvuinen. Ensimmäisten hedelmien kehittyminen voi viedä noin viisi vuotta, jolloin puu saavuttaa täysikasvuisuutensa.

Kasvattaminen siemenistä

Siemen on hyvä vaihtoehto, koska sen itämisvauhti on suuri. Siemenestä kasvattaminen ei onneksi ole monimutkainen menetelmä. Jos haluat saada kasvin lisääntymään tällä menetelmällä, istuta se ruukkuun, jonka kasvualustana on turvetta, ja pidä se kosteana ja lämpimänä.

Se itää yleensä 15–21 päivässä. Pidä esiin tulevat taimetkin kosteana ja laita ne puolivarjoisaan paikkaan. Kasvi voidaan siirtoistuttaa vasta, kun se on saavuttanut yli 30 senttimetrin korkeuden.

Some figure
Koolapuun hedelmät näyttävät kiviltä tai pähkinöiltä.

Mistä kolapähkinää saadaan?

Voit kysyä supermarketeista tai taimitarhasta. Jos sitä ei löydy kaupoista, sitä voi löytyä verkosta. Hedelmää voidaan nauttia eri tavoin, yleisimmin juomissa tai leivonnaisissa.

Nyt tiedät kolapuusta kaiken tarvittavan!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.