Logo image
Logo image

Kestävät rakkaudet eivät katso ryppyjä ja aikaa

4 minuuttia
Jatkuvan rakkauden salaisuus on ymmärryksessä, kyvyssä tulla toimeen toisen kanssa sekä kunnioituksessa. Tällaiset pariskunnat ottavat vastuuta kasvamisesta yhdessä sekä tuovat suhteeseensa onnellisuutta.
Kestävät rakkaudet eivät katso ryppyjä ja aikaa
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Jotkut rakkaudet kestävät kesän tai vuoden, ja jotkut melkein koko elämän. Totuus asiasta on kuitenkin se, että sillä ei ole merkitystä, mikä jonkin suhteen kesto oli, kunhan se oli vaivan arvoista, teki sinut onnelliseksi sekä jätti sinulle muiston, jota voit vaalia.

Kaikkein rikastuttavimmat rakkaudet – sellaiset, jotka ravitsevat ihmistä sekä auttavat kasvamaan, ja jotka kasvattavat juuret sisä- ja ulkopuolellemme – ovat seuranamme silloinkin, kun luihimme särkee ja vuodet alkavat painaa. Yhdessä jaettu aika ei tällaisessa rakkaudessa koskaan tule vanhaksi.

Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan oikein usko ajattomaan rakkauteen. Mutta lähes koko elämän pituista rakkautta on silti olemassa. Sitä on varmasti olemassa, ja siihen on tietyt “salaisuudet”. Seuraavassa kerromme tarkemmin tällaisesta pitkästä rakkaudesta, johon aika ei vaikuta.

Mikä saa rakkauden kestämään elämän loppuun asti?

Aloitetaan selkeyttämällä yksi hyvin tärkeä asia. On olemassa pareja, jotka nauttivat suhteestaan kaksi, viisi tai kymmenen vuotta, ja heillä on sitä samaa onnea, jota koko elämänsä loppuun asti yhdessä olevilla pareilla on.

Ja on olemassa ihmisiä, jotka löytävät hyvinvointinsa ja tasapainonsa ollessaan yksin. Tällä tarkoitamme sitä, että totuus rakkaudesta on tämä: on olemassa monia polkuja onneen, ja onni näkyy hyvin monenlaisena. Ei siis ole mitään tarvetta romantisoida “ikuista rakkautta”. Kaikki rakkaudet ovat erilaisia.

Rakkaus kestää niin kauan kuin sen kuuluu kestää, ja se säilyy, jos molemmat osapuolet antavat sille aikaa, rakkautta ja vaivannäköä. Katsotaan seuraavaksi niitä tekijöitä, jotka muodostavat perusteet kaikkein vakaimmille parisuhteille – sellaisille, jotka kestävät ajan kuluessa pitkälle ja ryppyjenkin ilmaantuessa.

 

Some figure

Ei ole kyse toisen sietämisestä, vaan suhteen rakentamisesta

 • Olen varma, että jossakin vaiheessa elämääsi olet kuullut jonkun sanovan, että mitä tulee rakkauteen, tärkein asia on osata sietää, antaa periksi ja antaa anteeksi. Eikö totta?
 • Tässä täytyy kuitenkin olla hiukan varovainen, sillä “kansanviisaudet” voivat joskus saada aikaan huonoja tuloksia. On totta, että täytyy olla kärsivällinen, ja on myös totta, että täytyy antaa anteeksi. Kaikki täytyy kuitenkin tasapainottaa, ja omasta itsetunnosta täytyy ottaa vastuuta.
 • Rakkaudet, jotka kestävät elämän loppuun asti, eivät rajoitu vain toisen sietämiseen, hiljaa pysymiseen ja teeskentelemiseen. Se ei tarkoita sitä, että kätket tyytymättömyytesi erinäisiin asioihin, ja valitat niistä sitten myöhemmin kotona. Tämä ei ole terveellistä, eikä se ole hyväksi psyykkiselle hyvinvoinnillesi.
 • Positiivinen ja kestävä suhde sisältää sen, että osaatte rakentaa ja luoda siltoja. Voitte päästä sopimukseen, löytää asioita yhdessä sekä välittää toisesta joka ikinen päivä. Se tarkoittaa, että et mene sänkyyn vihaisena, vaan innostuneena seuraavasta päivästä, jotta voisit jatkaa tätä toisen ihmisen kanssa jakamaasi projektia.

 

Some figure

Aito välittäminen toisesta ihmisestä

Parit käyvät läpi useita erilaisia vaiheita, eivätkä kriisit ole poisluettuja näistä jaksoista. Suhteeseen kuuluvat työ-, perhe- ja muut ongelmat, ja ajat, jolloin olette samassa tylsässä rutiinissa päivästä toiseen.

 • Aito rakkaus kestää elämän loppuun asti, sillä se kohtaa osapuolten henkilökohtaiset ongelmat. Tällöin on aitoa ymmärrystä ja molemminpuolista välittämistä.
 • Et etsi aina omaa hyvinvointiasi, egosi on hajotettu – ei toisen ihmisen hyväksi, vaan molempien hyväksi.
 • Jos suhteessa ei ole välittämistä tai kiinnostusta toista ihmistä kohtaan, eikä ole aitoutta ja vilpittömyyttä, tämä yhteys alkaa hitaasti rikkoontua. Kuolet halusta saada kiintymystä ja kunnioitusta.

“Ymmärrän, että olet onnellinen kehittäessäsi uraasi, nauttiessasi harrastuksistasi ja ystävyyksistäsi, ja kaikki tämä hyvinvointi tulee sitten sijoituksena meidän parisuhteeseemme onnen muodossa.”

Yhdessä tekemisen taika

Onnelliset parit ovat ennen kaikkea mahtava tiimi. Osapuolet hiovat hitaasti erojaan, ja tämä ei ole periksi antamista tai toisen ihmisen sietämistä, vaan siinä on kyse selkeästä ja molemminpuolisesta kunnioituksesta.

 • Yksi asia, joka tuo teidät lähemmäksi toisianne joka päivä, on asioiden yhdessä tekemisen nautinto. Nousette ylös yhdessä, menette nukkumaan yhdessä, nauratte yhdessä ja pidätte hauskaa yhdessä.
 • Jos ymmärrätte toisianne sekä osoitatte selkeän halun jakaa asioita, tilaa ja projekteja, tulette vanhenemaan yhdessä enemmän helliä tunteita omaten.
 • Yksi asia, joka sinun tulisi muistaa, on kasvu. Yhdessä asioiden tekeminen tarkoittaa sitä, että jatkatte yhdessä kokemista ja aloitatte uusia projekteja yhdessä. Tämä auttaa teitä löytämään uusia asioita toisistanne, ja voitte vahvistaa yhteyttänne vieläkin enemmän.
 • Yhdessä matkustaminen, uusien ystävien kanssa ulos meneminen sekä toisen omien harrastusten ja projektien salliminen edistävät henkilökohtaista ja pariskunnan yhteistä kasvua.

En tiedä, tunnetko itse jotakin sellaista ikääntynyttä pariskuntaa, jota kohtaan tunnet suurta ihailua, sillä voit edelleen nähdä aidon rakkauden heidän silmissään. Tämä rakkaus on säilynyt siitä huolimatta, että vuodet ovat vierineet.

Epäilemättä on niin, että kyseiset ihmiset ovat käyneet läpi monta vaikeaa aikaa ja kriisiä, mutta he ovat taistelleet toisistaan ja suhteestaan. He tietävät, että rakkautta täytyy rakentaa, ja että se on sijoitus. Ennen kaikkea nämä ihmiset kuitenkin todella välittävät toisistaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zeki, S. (2007). The neurobiology of love. FEBS Letters. https://doi.org/10.1016/j.febslet.2007.03.094

 • Rubin, Z. (1970). Measurement of romantic love. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/h0029841

 • Hendrick, C., & Hendrick, S. (1986). A Theory and Method of Love. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.50.2.392


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.