Keittiösaarekkeiden edut ja haitat

Keittiösaareke lisää ripauksen nykyaikaisuutta ja runsaasti käytännön hyötyjä. Mutta sillä on myös tiettyjä haittoja.
Keittiösaarekkeiden edut ja haitat

Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2023

Keittiösaareke saattaa olla ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleesi kun suunnittelet keittiön restaurointia. Vaikka se on hyödyllinen huonekalu keittiössä, se rajoittaa mahdollisuuksia muuttaa asettelua myöhemmin.

Tämä ei tarkoita, että keittiösaareke olisi huono idea, mutta ennen kuin valitset sellaisen, on hyvä tuntea niiden edut ja haitat. Tutustutaanpa siis keittiösaarekkeiden ominaisuuksiin, etuihin ja haittoihin.

Mikä on keittiösaareke?

Keittiösaareke on huonekalu, joka toimii pääasiassa työtasona, pöytänä ja säilytystilana keittiössä. Niistä on tullut suosittuja estetiikkansa ja monipuolisen käyttönsä vuoksi, koska ne saavat keittiön näyttämään modernilta ja tuntumaan käytännölliseltä.

Keittiösaareke saa yleensä paljon huomiota, koska se tuo persoonallisuutta ja tilaa useille ihmisille kokoontua sen ympärille ja joko tehdä ruokaa yhdessä tai rupatella. Keittiösaareke maksimoi huoneen hyödyllisyyden ja lisää avokeittiön toiminnallisia ja interaktiivisia puolia.

Clever Architectural Digest ehdottaa, että keittiösaareketta suunniteltaessa tulisi keskittyä siihen, mikä se käyttö tulee omassa keittiössä olemaan. Esimerkiksi, jos sen ympärillä ei ole tarkoitettu istuttavan, kannattaa jättää uloke pois ja käyttää tuo tila säilytystä varten.

Keittiösaareke pyörillä.
Keittiösaarekkeen tulee vastata talossa asuvien tarpeita.

Keittiösaarekkeiden edut

Sen lisäksi, että keittiösaareke on kohtaamispaikka perheen tai ystävien kesken, se tarjoaa uudenlaisen tunnelman. Tässä on joitakin muita etuja:

  • Muokattavuus: Ne voidaan mukauttaa mihin tahansa sisustukseen ja niitä on saatavana monessa koossa. Ne voivat olla neliön- tai pitkänmallisia.
  • Ympäristöjen jako: Avokeittiössä keittiösaareke auttaa erottamaan alueet toisistaan.
  • Mukavuus: Saarekkeen tilavuus ja monipuolisuus huomataan, kun useat ihmiset kokoontuvat valmistamaan ruokaa yhdessä. Sen ympärillä voi myös istua, jos malli sallii sen.
  • Tilan optimointi: Saarekkeen laatikoissa voidaan säilyttää keittiövälineitä tai kuivaruokaa. Joissakin malleissa taas on tiskiallas tai upotettu liesitaso. Jälkimmäisessä tapauksessa saarekkeen yläpuolelle on suunniteltu lisättäväksi liesituuletin.
  • Päivitys: Nykyaikaisuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä. Saarekkeita on mahdollista saada eri kokoisina, erilaisista materiaaleista ja missä tahansa värissä. Kaikki mukautuu käyttäjän makuun ja keittiön muotoon sekä voi sisältää räätälöityjä lisävarusteita.
  • Muunneltavuus: Kun sen sivuilla on laatikkoja tai hyllyjä, on helpompi järjestellä asioita uudelleen ja saada uusi ilme keittiöön aina kun haluaa.
Arkkitehdit yleensä suosittelevat, että muiden keittiöelementtien ja saarekkeen välinen etäisyys olisi 1,20–3 metriä ilman esteitä.

Keittiösaarekkeiden haitat

Etujen lisäksi saarekkeilla on tiettyjä haittoja:

  • Hinta: Ne eivät ole halpoja. Päinvastoin, ne edellyttävät huomattavaa investointia, varsinkin kun ne yksilöidään omaan keittiöön ja makuun.
  • Liitännät: Joihinkin saarekkeisiin on asennettava vesi- ja viemäriputket. Toisiin taas täytyy vetää sähkö.
  • Ne ovat pysyviä: Saarekkeet eivät ole pöytiä, joita voi siirtää minne tahansa, kun siltä tuntuu. Ne ovat pysyvä vaihtoehto. Vaikka joitakin malleja pyörilläkin on, ne ovat yleensä pienempiä ja enemmänkin kärrytyyppisiä.
  • Ne eivät sovi jokaiseen keittiöön: Erikoismallit ovat mahdollisia pienissä keittiöissä. Saarekkeita suositellaan kuitenkin ennemminkin suuriin keittiöihin. On tärkeää pystyä kulkemaan keittiössä vapaasti.
Keittiösaareke suuressa keittiössä.
Päätös saarekkeesta tulee tehdä huolellisesti, sillä sitä ei saa helposti siirrettyä.

Mitä virheitä tulisi välttää keittiösaareketta asennettaessa?

Saarekkeen asennuksen pahin virhe on huoneen koon huomioimatta jättäminen. Jos alue on suuri ja haluat jakaa sen, on hyvä suunnitella XXL-saari. Mutta konsepti muuttuu, jos keittiö on pieni.

Kannattaa neuvotella sisustusalan asiantuntijoiden kanssa ja työskennellä mittojen perusteella.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lineaaristen keittiöiden ominaisuudet ja vinkit
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lineaaristen keittiöiden ominaisuudet ja vinkit

Lineaariset keittiöt ovat linjassa minimalistisen sisustustyylin kanssa ja ovat esimerkki siitä, miten pienestä tilasta saadaan kaikki irti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.