Logo image
Logo image

Ilmastointilaitteen veden uusiokäyttö

3 minuuttia
Oletko huomannut, että ilmastointilaite poistaa vettä? Älä tuhlaa sitä! Tänään kerromme, kuinka voit hyödyntää sitä muissa kodin toiminnoissa.
Ilmastointilaitteen veden uusiokäyttö
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos kodissasi on split-tyyppinen ilmastointi, on todennäköistä, että olet jossain vaiheessa törmännyt lätäkköön kotisi lattialla. Laitteessa on viemäri, jonka kautta se poistaa vettä. Tämä on normaalia ja se johtuu haihtumisprosessista. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit käyttää ilmastointilaitteen vettä muihin tarkoituksiin kotonasi.

Vesi on arvokas hyödyke ihmiskunnalle ja välttämätön elämälle. Siksi on tärkeää käyttää sitä viisaasti.

Hanan sulkeminen hampaiden harjauksen tai saippuan levittämisen aikana, putkistovaurioiden korjaaminen, jätteen minimoiminen astioiden ja vaatteiden pesussa sekä veden kierrättäminen ovat joitakin toimia, jotka voivat saada aikaan merkittäviä muutoksia.

Yhdistyneiden kansakuntien tietojen mukaan lähes 2 miljardia ihmistä asuu maissa, jotka kärsivät vedenpuutteesta. Lisäksi vesilähteet saastuvat yhä enemmän. Näin ollen meidän tulisi välttää veden tuhlaamista. Yksi tapa on hyödyntää ilmastointilaitteen vettä sen sijaan että sen heittäisi pois.

Miksi ilmastointilaitteesta tulee vettä?

Ilmastointi toimii ilmaa jäähdyttävien mekanismien kautta. Tätä varten se synnyttää haihtumis- ja kondensaatioprosessin, jonka seurauksena vesipisaroita poistuu ilmasta.

Tarkoitamme erityisesti split-tyyppisiä ilmastointilaitteita, jotka koostuvat kahdesta koneesta: yksi, joka on asennettu taloon ja jäähdyttää ilmaa, ja lauhdutin, joka poistaa kuuman ilman ulos.

Lämmön poistamiseksi talosta on kylmäaine, joka muuttuu nesteestä kaasuksi. Tuulettimien tuella se tuottaa kylmää ilmaa talon sisälle. Samalla ilmastointikone tiivistää kodin ympäristön kosteuden ja poistaa sen vesipisaroiden muodossa viemärin kautta. Ihannetapauksessa koneen tulisi poistaa vettä laitteen säiliöön, mutta joskus vettä voi vuotaa myös lattialle.

Tukkeutuneet viemärit, likaiset suodattimet tai epätasaiset sisäiset tuet voivat aiheuttaa ei-toivottuja vuotoja erityisesti sisäyksikössä.

Some figure
Likainen tai vaurioitunut suodatin voi aiheuttaa veden vuotamista lattialle tai huonekaluille, mikä lisää vedenhukkaa.

Lue myös: 10 vinkkiä industriaaliseen sisustukseen

Miten ilmastointilaitteen vettä voidaan hyödyntää?

Ilmastointilaitteen poistama vesi ei sovellu ihmisten tai lemmikkieläinten kulutukseen, koska se voi sisältää ilman epäpuhtauksia. Varsinkin jos tupakoit, kotonasi on paljon hyönteisiä tai ilmassa on paljon siitepölyä. Sitä voidaan kuitenkin hyödyntää monin eri tavoin.

Veden uudelleenkäytöstä on hyötyä ympäristölle ja myös kotitaloudelle. Ennen käyttöä on tärkeää analysoida veden kunto. Yleensä se on puhdasta ja kirkasta. Mutta jos ilmastointi menee rikki tai siinä on saastumistekijöitä, vesi voi olla hieman sameaa.

Ilmastointilaite tuottaa noin litran verran vettä tunnissa, joskus enemmänkin, riippuen ympäristön kosteusolosuhteista. Tämä tarkoittaa, että voit kerätä jopa 10 litraa vettä päivässä, riippuen tietysti siitä, kuinka monta tuntia laite on päällä.

Kasvien kastelu

Magdalenan yliopistossa Santa Martassa Kolumbiassa suoritettiin tutkimuksia, joissa selvitettiin ilmastointijärjestelmien veden mahdollista uusiokäyttöä. He totesivat, että kansainvälisten standardien mukaan, veden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet sopivat uudelleenkäyttöön, vaikka se ei ollut juomakelpoista.

Näin ollen sen laatu tekee siitä sopivan kasvien ja hedelmätarhojen kasteluun aiheuttamatta haittaa niiden kasvulle. Lisäksi se voi olla parempaa kuin vesijohtovesi. Veden kerääminen kuivaa kautta varten on loistava idea.

Käytä ilmastointilaitteen vettä siivoamiseen

Ilmastoinnin ylijäämävesi sopii erinomaisesti kotitalouksien siivoukseen. Vaikka se ei ehkä ole paras valinta vaatteiden tai astioiden pesuun, sitä voidaan käyttää lattioiden ja mopin pesuun. Sillä voidaan pestä kylpyhuone, ikkuna ja asunnon julkisivu.

WC:n huuhtelu

Jokainen huuhtelu wc:ssä kuluttaa 5-10 litraa vettä, varsinkin jos sinulla ei ole vedensäästöjärjestelmää. Ilmastointilaitteen vesi voi kuitenkin toimia myös täällä. Tässä tapauksessa on tärkeää, että ämpäri on täysi, jotta huuhtelu olisi tehokasta.

Lue myös: Ilmanpuhdistin auttaa siitepölyä ja allergioita vastaan

Auton pesu

Huolimatta siitä, kuinka paljon aiot vähentää kodin vedenkulutusta, sinun on aika ajoin pestävä autosi suojataksesi maalia ja poistaaksesi kaiken lian. Loistava vaihtoehto on käyttää ilmastointilaitteen tankkiin varastoitunutta vettä.

Käytä silitysraudassa ilmastointilaitteen vettä

Ilmastointilaitteesta tuleva vesi sopii täydellisesti käytettäväksi höyrykäyttöisissä silitysraudoissa. Koska se ei sisällä kalkkia, se ei jätä tahroja vaatteisiin eikä tuki laitteen kanavia.

Some figure
Ilmastointilaitteet voivat tuottaa jopa litran vettä tunnissa. Tätä vettä voidaan hyödyntää monin eri tavoin.

Huolla ilmastointijärjestelmäsi säännöllisesti

Ilmastointiveden hyödyntämisellä on myönteinen vaikutus ympäristöön. Sen avulla voit pienentää vesijalanjälkesi vaikutusta. Se on indikaattori, joka näyttää käyttämäsi ja saastuttamasi veden määrän.

On kuitenkin myös tärkeää, että huollat ilmastointijärjestelmää säännöllisesti. Tämä huolto tulee tehdä kahdesti vuodessa, ja siihen tulee sisältyä suodattimien puhdistaminen tai vaihto, viemärin puhdistaminen tukkeutumisen estämiseksi sekä sähköpiirin tarkistaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aguirre, Sonia E., Piraneque, Nelson V., & Rozo, Arturo. (2018). Potential Use of Water from Air Conditioning Systems in the Dry Colombian Caribbean. Información tecnológica29(6), 33-42. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642018000600033
  • Alfonso, A. M., & De La Hoz, M. C. (2019). Propuesta de producción más limpia para el aprovechamiento de agua de condensación de los aires acondicionados en la Universidad de la Costa (Universidad de la Costa, Barranquilla, Colombia). Recuperado de https://repositorio.cuc.edu.co/bitstream/handle/11323/5346/Propuesta%20de%20producci%C3%B3n%20m%C3%A1s%20limpia%20para%20el%20aprovechamiento%20de%20agua%20de%20condensaci%C3%B3n%20de%20los%20aires%20acondicionados%20en%20la%20Universidad%20de%20la%20Costa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Aprendamos cómo cuidar el agua y sus beneficios. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from Bavaria.co website: https://www.bavaria.co/aprendamos-como-cuidar-el-agua-y-sus-beneficios
  • Consejos para cuidar del agua. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from Fundacionaquae.org website: https://www.fundacionaquae.org/consejos-para-cuidar-del-agua/
  • United Nations. (n.d.). Agua | Naciones Unidas. Retrieved from http://un.org/es/global-issues/water

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.