Logo image
Logo image

Käytä gelatiinia nivelkipujen hoitoon

3 minuuttia
Gelatiini on loistava hoitokeino nivelten kipuihin ja kolotukseen, sillä gelatiini sisältää kollageenia. Kollageeni on tärkeää nivelten terveydelle, ja sitä voi nauttia sekä sisäisesti että levittää nivelille ulkoisesti. 
Käytä gelatiinia nivelkipujen hoitoon
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Lähes jokainen on jossakin vaiheessa kärsinyt nivelkivuista, joko vamman, nyrjähdyksen tai kulutuksen takia. Kovasti liikkuvilla ja urheilijoilla nivelvaivat ovat erityisen yleisiä. Tänään kerromme kuinka käyttää gelatiinia nivelkipujen hoitoon!

Nivelkivut ovat yleinen vaiva

Nivelvaivat yleistyvät etenkin vanhetessa, sillä nivelet ovat pitkän elämän aikana ehtineet kulumaan. Nivelet kärsivät usein myös geneettisen perimän mukanaan tuomista sairauksista tai liikkumattomuudesta.

Nivelkivuista kärsivien voi olla vaikeaa suoriutua päivittäisistä askareista tehokkaasti, sillä esimerkiksi polvikipu voi tehdä liikkumisen vaikeaksi, kun taas kipu ranteessa voi vaikeuttaa tietokoneella työskentelyä. Kivun yhteydessä voi ilmetä turvotusta ja jäykkyyttä, joka heikentää nivelen liikerataa ja toimintaa.

Nivelkipu voi joissain tapauksissa johtua kollageenin määrän puutteesta. Kollageeni on proteiini, joka toimii ruston, luiden ja nivelten rakennusaineena.

Nivelkipuja voi hoitaa ja ehkäistä luonnollisilla aineilla, jotka lievittävät kipua ja ehkäisevät nivelten kulumista. Yksi tällainen luontainen hoitokeino on gelatiini eli liivate, joka on monelle tuttu aines etenkin ruuanlaitossa. Alta löydät lisätietoja, miksi gelatiinia kannattaa kokeilla nivelkipujen hoitoon!

Miksi kokeilla gelatiinia nivelkipujen hoitoon?

Some figure

Gelatiini on yleinen ja edullinen aines, jota on saatavilla kaikista ruokakaupoista. Sitä voidaan ruuanlaiton lisäksi käyttää terveyden- ja kauneudenhoitoon. Gelatiini sisältää runsaasti proteiinia, ja monet ovatkin ottaneet gelatiinin osaksi päivittäistä ruokavaliotaan, sillä nämä proteiinit uudistavat ja korjaavat niveliä.

Gelatiini tunnetaan myös liivatteena, ja se valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luuytimistä, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä. Ulkoisilta ominaisuuksiltaan puhdas liivate on kiinteää ja haurasta, läpikuultavaa tai kellertävää, lähestulkoon hajutonta ja mautonta ainetta.

Liivatetta käytetään lukuisissa elintarvikkeissa kuten jogurteissa ja makeisissa hyytelömäisen rakenteen aikaansaamiseksi. Kiille on kerros liivatteesta tai hyytelösokerista kakkujen tai leivosten päällä.

Liivatteen sisältämät yhdisteet tekevät siitä ihanteellisen hoitokeinon moniin vaivoihin, ja se on erityisen hyväksi nivelille, iholle, hampaille ja hiuksille.

Some figure

Liivatetta suositellaan mm. nivelreuman hoitoon, sillä se auttaa rauhoittamaan tulehdusta ja korjaamaan kulunutta nivelrustoa. Liivatteesta saa tärkeitä aminohappoja, kuten arginiinia ja glysiiniä, joita elimistö tarvitsee kehittääkseen lihasmassaa.

Liivate ei sisällä ollenkaan kolesterolia tai rasvaa, joten se sopii myös laihduttajan ruokavalioon.

Lisäksi liivate sisältää aineksia, jotka auttavat elimistöä sulattamaan raskaita ruokia, ehkäisten täten vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.

Liivate parantaa nivelten joustavuutta ja vahvuutta, ja auttaa ehkäisemään vammoja. Kaiken tämän lisäksi liivatteen sisältämät ravintoaineet vahvistavat puolustusjärjestelmää ja auttavat ehkäisemään erinäisiä sairauksia.

Gelatiini avuksi nivelkipujen hoitoon

Pitääksesi huolta nivelistä, suosittelemme nauttimaan 10 grammaa gelatiinia päivässä. Gelatiinia voi nauttia esimerkiksi smoothieissa ja muissa resepteissä, mutta jos haluat tehostaa gelatiinin terapeuttista vaikutusta, suosittelemme seuraavia ohjeita nivelkipujen hoitoon.

Gelatiinia ja kylmää vettä

Some figure

Tätä hoitoa tulee nauttia joka päivä ennen aamiaista, vähintään puoli tuntia ennen ruokailua. Voit yhdistää liivatteen tuoreeseen appelsiinimehuun parantaaksesi juoman makua ja tehostaaksesi sen imeytymistä.

Ainekset

 • 5 grammaa maustamatonta gelatiinia
 • 100 ml jäävettä
 • 100 ml lämmintä vettä

Valmistus ja käyttö

 • Kaada gelatiini jääveteen ja anna sen liota yön yli.
 • Seuraavana aamuna voit lisätä joukkoon lämmintä vettä ja kiehauttaa seoksen pikaisesti vesihauteessa.
 • Kun gelatiini on sulanut kokonaan, poista lämmöltä ja nauti.

Maitoa ja gelatiinia

Luontainen maidosta ja gelatiinista valmistettu juoma on helppo tapa lisätä gelatiinin määrää ruokailussa. Tämä juoma parantaa nivelten joustavuutta, suojaa niitä ja pitää ne vahvoina.

Ainekset

 • 20 g maustamatonta gelatiinia
 • 150 ml kylmää maitoa

Valmistus ja käyttö

 • Anna gelatiinin liota kylmässä maidossa yön ylitse.
 • Voit lisätä tilkan hunajaa maitoon, mikäli kaipaat makeutusta.
 • Lämmitä juoma vesihauteessa, mutta älä anna sen kiehua.
 • Poista liedeltä ja anna jäähtyä, nauti.
 • Juomaa tulee nauttia joka päivä vähintään kolmen peräkkäisen viikon ajan.

Gelatiinihaude

Some figure

Jos kaipaat pikaista ulkoista lievitystä nivelkipuihin ja turvotukseen, voit käyttää liivatetta myös ulkoisesti nivelten hoitoon.

Ainekset

 • 1 rkl maustamatonta gelatiinia, 10 g
 • 1 litra vettä
 • Sideharsoa
 • Tuorekelmua

Käyttö

 • Uita sideharsoa kuumassa vedessä ja taittele se eri osiksi, lisää gelatiini.
 • Kääri harso kivuliaan nivelen ympärille ja peitä kelmulla.
 • Anna imeytyä 20 minuuttia. Toista hoito päivittäin.

Muista ettei gelatiinia tule nauttia mahdottomia määriä päivittäin, sillä tämä voi johtaa vatsan, maksan ja verisuonten vaivoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Volk, S. W., Kapatkin, A. S., Haskins, M. E., Walton, R. M., & D’Angelo, M. (2003). Gelatinase activity in synovial fluid and synovium obtained from healthy and osteoarthritic joints of dogs. American Journal of Veterinary Research. https://doi.org/10.2460/ajvr.2003.64.1225
 • Karim, A. A., & Bhat, R. (2009). Fish gelatin: properties, challenges, and prospects as an alternative to mammalian gelatins. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.07.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.