Karvaskurkku: hoitokeino syövälle ja diabetekselle?

Karvaskurkku on trooppista alkuperää oleva kurkkukasveihin kuuluva lajike, jota usein käytetään teen valmistukseen. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä kasvi voi parantaa syövän ja diabeteksen. Karvaskurkulla sanotaan olevan ominaisuuksia, jotka voivat ehkäistä ja torjua monia erilaisia terveysongelmia. Tämä tee on suosittu Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Sen säännöllinen käyttö alentaa verensokeria diabeetikoilla, mikä on johtanut siihen, että karvaskurkkuun viitataan tutkimuksissa usein ”insuliinikasviksi”.

Miten karvaskurkku voi pysäyttää diabeteksen?

Karvaskurkkuteetä suositellaan sellaisten verensokerin epätasapainoisuuksien hoitoon ja ehkäisyyn, jotka liittyvät esimerkiksi diabetekseen. Sen korkea antioksidanttipitoisuus alentaa verensokeria, joten se sopii täydellisesti 2-tyypin diabetesta sairastaville.

Tutkijat ovat havainneet, että karvaskurkku parantaa metabolisia ongelmia vaikuttamalla sokeriaineenvaihduntaan.

Miten karvaskurkkutee voi auttaa taistelemaan syöpää vastaan?

Syöpäsolut

Monien tutkimusten, jotka keskittyvät karvaskurkkuteen syövän kasvua hillitseviin ominaisuuksiin, tulosten perusteella on todettu, että tällä kasvilla on syövän kasvua hillitseviä etuja, jotka estävät rintasyövän ja muiden tyyppisten syöpäsolujen kasvua.

Cancer Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tutkijat ovat havainneet, että karvaskurkku-uutteella on kyky estää syöpäsolujen kasvua korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta, mikä auttaa suojaamaan kehon soluja ja vähentää muun muassa vapaiden radikaalien, huonon ravinnon, ympäristömyrkkyjen ja tupakansavun aiheuttamia vahinkoja.

Coloradon yliopiston suorittamassa tutkimuksessa puolestaan annettiin syöpää sairastaville rotille karvaskurkku-uutetta ja se vähensi haimakasvainten kokoa 64 prosentilla ilman mitään sivuvaikutuksia. Toisin sanoen, korkea antioksidanttipitoisuus lisää immuunijärjestelmän aktiivisuutta.

Karvaskurkun sivuvaikutukset

Karvaskurkku puolitettuna

Karvaskurkkuteetä ei suositella raskaana oleville naisille, koska jotkut kasvin osista saattavat aiheuttaa keskenmenoja.

Karvaskurkkuteen nauttiminen pitkällä aikavälillä lisää riskiä sairastua maksatulehdukseen. Vaikka tee ei olekaan vahingollinen maksakudoksille, se nostaa maksan entsyymitasoja, mikä saattaa aiheuttaa terveysongelmia kuten verisuonten kalkkeutumista tai valtimoiden kovettumista.

Muita vähemmän vakavia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja mahahaava. Tämä tee saattaa olla myrkyllistä lapsille ja sitä tulee käyttää ainoastaan lääkärin valvonnassa.

Säännöllisesti käytettynä karvaskurkkutee saattaa aiheuttaa myös rytmihäiriöitä, päänsärkyä, vähentynyttä hedelmällisyyttä, lihasheikkoutta ja virtsankarkailua.

Miten valmistan karvaskurkkuteetä?

Karvaskurkkuteetä löytyy luontaistuotekaupoista jauheena tai uutteena. Teen valmistukseen sinun täytyy keittää litra vettä ja lisätä yksi tai kaksi ruokalusikallista jauhetta. Anna teen hautua 6-10 minuuttia ja nauti. Karvaskurkkuteetä valmistetaan myös kapseleina.

Muita karvaskurkun etuja

  • Karvaskurkku on hyvä antioksidanttien, kuten alfakaroteenin, beetakaroteenin, luteiinin ja zeaksantiinin lähde. Se sisältää myös reilusti A-vitamiinia, joka yhdessä muiden antioksidanttien kanssa suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta ja ehkäisee ennenaikaiselta vanhenemiselta ja muilta sairauksilta.
  • Karvaskurkkuteen juominen edistää ruoansulatuskanavan terveyttä stimuloimalla ruoansulatusta ja suoliston liikettä, siirtämällä ravintoa kehon läpi. Se on myös hyvä ummetukseen ja ruoansulatushäiriöihin.
  • Intiassa se on suosittu keino infektioiden ja iho-ongelmien torjuntaan, huuliherpes mukaan lukien.

Muista

Jos sairastat tai epäilet sairastavasi diabetesta, syöpää, tai muuta sairautta, kuuntele lääkäriäsi ja noudata hänen ohjeitaan sairauden hoidossa.