Logo image
Logo image

Karvaskurkku: hoitokeino syövälle ja diabetekselle?

2 minuuttia
Karvaskurkku: hoitokeino syövälle ja diabetekselle?
Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2019

Karvaskurkku on trooppista alkuperää oleva kurkkukasveihin kuuluva lajike, jota usein käytetään teen valmistukseen. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä kasvi voi olla avuksi syövän ja diabeteksen parantamisessa. Karvaskurkulla sanotaan olevan ominaisuuksia, jotka voivat ehkäistä ja torjua monia erilaisia terveysongelmia. Karvaskurkusta valmistettu tee on suosittua Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Sen säännöllinen käyttö auttaa alentamaan verensokeria diabeetikoilla, mikä on johtanut siihen, että karvaskurkkuun viitataan tutkimuksissa usein ”insuliinikasvina”.

Miten karvaskurkku auttaa pysäyttämään diabeteksen?

Karvaskurkkuteetä suositellaan sellaisten verensokerin epätasapainoisuuksien hoitoon ja ehkäisyyn, jotka liittyvät esimerkiksi diabetekseen. Sen korkea antioksidanttipitoisuus alentaa verensokeria, joten se sopii täydellisesti 2-tyypin diabetesta sairastaville.

Tutkijat ovat havainneet, että karvaskurkku auttaa parantamaan metabolisia ongelmia vaikuttamalla sokeriaineenvaihduntaan.

Miten karvaskurkkutee voi auttaa taistelemaan syöpää vastaan?

Some figure

 

Karvaskurkkuteen syövän kasvua hillitseviin ominaisuuksiin keskittyvien tutkimusten tulosten perusteella on todettu, että tällä kasvilla on syövän kasvua hillitseviä etuja, jotka auttavat estämään rintasyövän ja muiden tyyppisten syöpäsolujen kasvua.

Cancer Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tutkijat ovat havainneet, että karvaskurkku-uute auttaa estämään syöpäsolujen kasvua korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta, mikä auttaa suojaamaan kehon soluja ja vähentämään muun muassa vapaiden radikaalien, huonon ravinnon, ympäristömyrkkyjen ja tupakansavun aiheuttamia vahinkoja.

Coloradon yliopiston suorittamassa tutkimuksessa puolestaan annettiin syöpää sairastaville rotille karvaskurkku-uutetta ja se vähensi haimakasvainten kokoa 64 prosentilla ilman mitään sivuvaikutuksia. Toisin sanoen, korkea antioksidanttipitoisuus lisää immuunijärjestelmän aktiivisuutta.

Karvaskurkun sivuvaikutukset

Some figure

 

Karvaskurkkuteetä ei suositella raskaana oleville naisille, koska jotkut kasvin osista saattavat aiheuttaa keskenmenoja.

Karvaskurkkuteen nauttiminen pitkällä aikavälillä lisää riskiä sairastua maksatulehdukseen. Vaikka tee ei olekaan vahingollinen maksakudoksille, se nostaa maksan entsyymitasoja, mikä saattaa aiheuttaa terveysongelmia kuten verisuonten kalkkeutumista tai valtimoiden kovettumista.

Muita vähemmän vakavia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja mahahaava. Tämä tee saattaa olla myrkyllistä lapsille ja sitä tulee käyttää ainoastaan lääkärin valvonnassa.

Säännöllisesti käytettynä karvaskurkkutee saattaa aiheuttaa myös rytmihäiriöitä, päänsärkyä, vähentynyttä hedelmällisyyttä, lihasheikkoutta ja virtsankarkailua.

Miten valmistan karvaskurkkuteetä?

Karvaskurkkuteetä löytyy luontaistuotekaupoista jauheena tai uutteena. Teen valmistukseen sinun täytyy keittää litra vettä ja lisätä yksi tai kaksi ruokalusikallista jauhetta. Anna teen hautua 6-10 minuuttia ja nauti. Karvaskurkkuteetä valmistetaan myös kapseleina.

Muita karvaskurkun etuja

  • Karvaskurkku on hyvä antioksidanttien, kuten alfakaroteenin, beetakaroteenin, luteiinin ja zeaksantiinin lähde. Se sisältää myös reilusti A-vitamiinia, joka yhdessä muiden antioksidanttien kanssa suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta ja ehkäisee ennenaikaiselta vanhenemiselta ja muilta sairauksilta.
  • Karvaskurkkuteen juominen edistää ruoansulatuskanavan terveyttä stimuloimalla ruoansulatusta ja suoliston liikettä, siirtämällä ravintoa kehon läpi. Se on myös hyvä ummetukseen ja ruoansulatushäiriöihin.
  • Intiassa se on suosittu keino infektioiden ja iho-ongelmien torjuntaan, huuliherpes mukaan lukien.

Muista

Jos sairastat tai epäilet sairastavasi diabetesta, syöpää, tai muuta sairautta, kuuntele lääkäriäsi ja noudata hänen ohjeitaan sairauden hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Taylor, L. (2002). Bitter Melon. Herbal Secrets of the Rainforest. https://doi.org/10.1016/B978-0-7295-4172-5.00072-7
  • Nerurkar, P., & Ray, R. B. (2010). Bitter melon: Antagonist to cancer. Pharmaceutical Research. https://doi.org/10.1007/s11095-010-0057-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.