Logo image
Logo image

Kananmuna - yllättävät faktat

3 minuuttia
Kananmuna - yllättävät faktat
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kananmuna on hyvin tavallinen ruoka-aine, ja se on säännöllinen osa monen ihmisen ruokavaliota. Kananmunia syömällä saat suuren määrän vitamiineja, mineraaleja ja proteiineja – ihmisen elimistö ei pysty omin neuvoin tuottamaan näitä ravinteita, joten niitä on hankittava syömästämme ruoasta.

Tämän lisäksi kananmunien hyötynä on se, että ne sisältävät vain vähän kaloreita. Siksi ne sopivat erittäin hyvin sellaisille ihmisille, joiden täytyy syystä tai toisesta noudattaa erikoisruokavaliota – heihin kuuluvat muun muassa nuoret, raskaana olevat naiset, ikääntyneet, (kananmunatuotteita syövät) kasvissyöjät sekä vähäkalorista ruokavaliota noudattavat henkilöt. Johtuen siitä, että kananmunat sisältävät äärimmäisen paljon ravinteita, on tästä ruoka-aineesta saatavilla paljon tietoa. Vilkaise siis kokoamaamme listaa kananmunien hyödyistä – mukana on yleisesti tiedettyjä sekä myös yllättäviä faktoja!

Kananmunan väri

Eräs mielenkiintoinen seikka koskien kananmunan väriä on se, että tämä määrittyy sen kanan perusteella, joka kyseisen munan muni. Asia menee käytännössä näin: kun kanan oma väri on ruskea, ovat sen munimat munatkin tätä väriä, kun taas valkoinen kana tuottaa valkokuorisia munia. Väri on siis yksinkertaisesti kiinni kanojen geeneistä.

Mistä tiedät, että kananmuna on tuore?

Some figure

Huolimatta siitä, että monet ihmiset luulevat toisin, on kananmunan tuoreuden varmistaminen itse asiassa hyvin helppo tehtävä. Sinun täytyy vain laittaa muna kokonaan veteen, ja varmistaa, että se ei jää pinnalle kellumaan.

Mikä on kaikkein terveellisin tapa syödä kananmunia?

Kun valmistat paistettuja munia, lisäät niihin mahdollisesti rasvaa, mikä muokkaa kananmunan luonnollisia ominaisuuksia. Samalla muokkaat myös käyttämäsi voin tai öljyn ominaisuuksia. Siksi paras tapa valmistaa kananmunia on paistamisen sijaan keittäminen. Keitä munia noin 10 minuutin ajan, ja saat niin säilytettyä koskemattomina munan alkuperäiset ominaisuudet.

Munan keltuainen

Some figure

Jokainen, joka joskus on syönyt kokonaisia kananmunia on varmasti huomannut, että joskus munan keltuainen on väriltään kirkkaampi kuin muissa munissa. Tämä värin vaihtelu johtuu siitä, että munia tuottavilla kanoilla on erilaisia ruokavalioita, ja siihen vaikuttaa myös se, viettääkö kana aikaansa kanalassa, maassa vai häkissä.

Kananmunan syönti raskauden aikana

On hyvin tärkeää, että raskaana oleva nainen syö kananmunia, sillä ne sisältävät koliinia, mikä vaikuttavat kasvavan sikiön aivojen kehittymiseen raskauden aikana.

Kananmunan syönnin hyödyt ikääntyville ihmisille

Joillekin senioreille kananmunat tuovat terveyshyötyjä, ja ne ovat siksi hyvin suositeltavia. Ne voivat ehkäistä näkökyvyn huononemista (mikä saattaa monesti tapahtua ihmisen ikääntyessä), lihasmassan määrän vähenemistä sekä kaihien ilmenenistä.

Kananmunien tuotanto ja niiden kulutus

Some figure
Vuosittain tuotetaan arviolta 1.2 biljoonaa kananmunaa. Keskimääräisesti ihminen syö 173 kananmunaa vuodessa, ja vaikka tämä seuraava fakta vaikuttaa erikoiselta, syödään noin 40 % kaikista maailmassa tuotetuista kananmunista Kiinassa.

Kuinka monta munaa kana tuottaa?

Jos olet joskus omistanut kanan, olet ehkä miettinyt kuinka monta munaa kyseinen yksilö tulee munimaan. No, tähän on olemassa melko tarkka vastauskin: keskimäärin kana munii 250-270 munaa vuodessa, vaikka joissakin erityistapauksissa kana voi munia jopa 300 kappaletta vuodessa.

Munien koko

Joskus kananmunia ostaessa huomaa, että jotkut munat ovat pienempiä tai suurempia kooltaan kuin toiset. Tämä on yksinkertaisesti riippuvaista siitä, kuinka vanha kana on: vanhemmat kanat munivat yleisesti ottaen suurempia munia kuin nuoret.

Kuinka kauan kananmuna on syöntikelpoinen?

Some figure

Voit syödä munasi milloin tahdot, mutta niitä ei pitäisi säilyttää pidempään kuin 10 viikkoa. Tämän ajan kuluttua on parasta olla käyttämättä kyseisiä kananmunia ruoanlaitossa.

Voiko niitä pestä?

Emme erityisesti suosittele kananmunien pesua, sillä tämä saattaa vahingoittaa munan kuorta. Kuori toimii kananmunaa suojaavana kerroksena sellaisilta mikro-organismeilta, jotka saattavat vahingoittaa munaa ja tehdä sinut myös sairaaksi. Jos kuitenkin haluat pestä kananmunan, on tämä täysin mahdollista, mutta varmista kuitenkin, että odotat tunnin verran ennen kuin käsittelet kyseistä munaa. Näin vältät sen saastumisen riskin.

Voiko rikkoontuneita kananmunia syödä?

Emme suosittele tällaisten munien syöntiä, sillä halkeamat antavat mikro-organismeille tilaisuuden päästä munan sisälle, ja tämä saattaa tehdä sinut sairaaksi. Joskus munassa saattaa olla niin pieni halkeama, että sitä ei oikein näe ihmisen silmillä. Siksi kananmunien kanssa tulisi tässä mielessä olla aina hieman varovainen ennen kuin niitä ryhdytään valmistamaan. Näin voit välttää mahdolliset munien syönnistä johtuvat ongelmat.

Muista myös tämä!

Kun lisäät kananmunia ruokavalioosi, et aiheuta itsellesi minkäänlaista negatiivista vaikutusta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kananmunien ravintoa koskevat ominaisuudet riippuvat siitä, kuinka munat valmistetaan. Esimerkkinä voimme käyttää tätä jo aikaisemmin mainitsemaamme faktaa: kumman vaihtoehdon luulet olevan parempi, keitetty vai paistettu kananmuna? Terveellisempi valinta on tietenkin ensimmäinen, joten voit huoletta lisätä yhden herkullisen keitetyn kananmunan jokapäiväiseen aamiaisrutiiniisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fundación Española de la Nutrición. Huevos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf
  • Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1823. Published online 2019 Aug 7. Choline: Exploring the Growing Science on Its Benefits for Moms and Babies. doi: 10.3390/nu11081823
  • Cornell University. (2018). Eating more foods with choline during pregnancy could boost baby’s brain. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180104124300.htm
  • Nutrition Research Institute. Healthy Eyes at Every Age. https://www.uncnri.org/index.php/healthy-eyes-at-all-ages/
  • Statista. Eggs. https://www.statista.com/statistics/263972/egg-production-worldwide-since-1990/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.