Logo image
Logo image

Jännetulehduksen lievittäminen luontaishoidoilla

3 minuuttia
Jos etsit tehokasta keinoa lievittää jännetulehdusta, kannattaa kokeilla näitä luontaishoitoja. Tarvitset vain muutaman tärkeän vinkin koskien muun muassa ruokia ja lisäravinteita.
Jännetulehduksen lievittäminen luontaishoidoilla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jännetulehdus on yleinen ja ärsyttävä vaiva. Sille voivat altistaa useat eri tekijät, kuten vääränlaiset liikkeet tai alueen ylikuormitus. Jännetulehduksen lievittäminen onnistuu kyllä luonnollisesti.

Jännetulehduksessa jänteet tulehtuvat, mikä aiheuttaa kipua kuten mikä tahansa muukin tulehdus. Usein jännetulehdus syntyy äkkinäisen liikkeen, toistuvan liikkeen tai liiallisen alueen kuormituksen seurauksena.

Jännetulehdus on yleisempi polvissa, olkapäissä, kyynärvarsissa, ranteissa ja jalkaterissä, mutta mikä tahansa kehon jänne voi tulehtua. Jos jännetulehdus hoidetaan ajoissa, hoitomahdollisuuksia on useita, mutta se tulisi hoitaa oikein ja fysioterapeutin kanssa.

Jännetulehduksen lievittäminen: 4 vaihetta

Some figure

Jännetulehduksen hoito alkaa kotona. Toipumisen nopeuttamiseksi on fysioterapeutin hoidon lisäksi noudatettava myös näitä neljää vaihetta.

1. Lepo

Hoitoa vaativan alueen on saatava lepoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et saisi tehdä yhtään mitään, sillä tämä aiheuttaa vain jäykkyyttä vamma-alueella. Vältä sellaisia aktiviteetteja, jotka lisäävät kipua, kuten kovatehoinen liikunta (iskut, hypyt yms.) ja liiallinen työnteko.

Jos voit, pyri tekemään matalatehoisia harjoituksia jotka eivät aiheuta kipua jänteeseen. Esimerkiksi vesiurheilu on hyvä vaihtoehto jännetulehduksen aikana. Kun turvotus laskee, liikuta niveltä kunnolla mutta hellästi liikkuvuuden säilyttämiseksi.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Unen laatuun vaikuttavia tekijöitä

2. Jännetulehduksen lievittäminen jään avulla

Jää on ihanteellinen apu toipumisprosessissa, sillä se auttaa vähentämään tulehdusta, kipua ja lihaskramppeja. Hyödynnä jäävesikylpyjä, jääpakkauksia tai jäähierontoja.

 • Jäähierontaa varten laita jääpakkaus pakastimeen ja hiero sillä hoidettavaa aluetta tasaisin liikkein noin 20 minuutin ajan useita kertoja päivässä. Mitä useammin jäätä käytät, sen parempi.
 • Jäätä tulee käyttää aina liinaan käärittynä, ei suoraan iholla.
Some figure

Jääpakkaus auttaa lievittämään jännetulehduksen aiheuttamaa kipua nopeasti.

3. Kompressio

Kompressio rajoittaa tulehtuneen alueen liikettä, mikä ehkäisee lisäkipua ja -vaurioita. Se auttaa laskemaan myös tulehdusta.

 • Käytä hyvin elastisia tai perinteisiä kompressiositeitä.

4. Kohoasento

Vamma-alueen nostaminen sydämen korkeudelle vähentää liiallista veren pakkautumista alueelle, erityisesti juuri vamman sattuessa. Tämä auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua.

 • Kun nostat raajan ylös, hyödynnä kylmää. Näin saat tulehduksen nopeasti hallintaan ja lievennät vauriota.

Jännetulehduksen lievittäminen ruoalla

Some figure

Pyri syömään toipumista ja hoitoa edesauttavia ruokia. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Bromelaiinia sisältävät tuotteet. Tämä tulehduksen vastaisia ominaisuuksia sisältävä entsyymi auttaa lievittämään kipua ja nopeuttamaan toipumista. Bromelaiinia on esimerkiksi ananaksessa.
 • Omega-3 on välttämätön ravahappo, joka osallistuu toipumisprosessiin vähentämällä tulehdusta alueella ja lievittämällä kipua. Näitä rasvahappoja löytyy kalasta ja kuivatuista hedelmistä.
 • Kaikki kivennäisaineet ovat tarpeellisia jännetulehduksen lievittämisessä. Tärkeimmät ovat pii ja magnesium, jotka vaikuttavat suoraan vaurioituneeseen jänteeseen ja auttavat parantamaan sen. Voit syödä useita eri vihanneksia, kuten pinaattia ja parsakaalia, ja käytännössä katsoen mitä tahansa hedelmiä. Myös tumma suklaa on merkittävä magnesiumin lähde!
 • Voit lisätä ruokavalioosi sellaisia yrttejä, hedelmiä ja vihanneksia, joilla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia tai jotka toimivat särkylääkkeen tavoin. Ananas, omenat ja kirsikat ovat hyviä esimerkkejä.
 • Vitamiineja tarvitaan aina toipumiseen mistä tahansa vaivasta. Jos sinulla on jännetulehdus, syö C-vitamiinia. Sitä saadaan sitrushedelmistä, punaisista paprikoista, parsakaalista ja kukkakaalista. Älä unohda myöskään B1-vitamiinia, jota saa kananmunista, pähkinöistä ja maitojauheesta. Myös täysjyväviljojen B5-vitamiinista on apua.

Jännetulehduksen lievittäminen luontaishoidoilla

Some figure

Luontaishoidoista on aina apua toipumisessa. Katsotaan seuraavaksi, mitkä luontaishoidot voivat auttaa jännetulehduksessa.

Sinapinsiemenöljy

Sinapinsiemenöljyllä on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia ja se lievittää kipua. Myös sen sisältämä magnesium on erinomainen kivennäisaine lihaksille ja jänteille.

 • Jännetulehduksen lievittäminen onnistuu hieromalla vamma-aluetta runsaalla määrällä öljyä noin 20 minuutin ajan kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Risiiniöljy

Tämä on ihanteellinen öljy kivun ja vamma-alueen arkuuden lievittämiseen. Se vähentää myös tulehdusta.

 • Lämmitä risiiniöljyä kattilassa, kasta siinä pyyhe tai liina ja kiedo se hoitoa vaativan jänteen ympärille.
 • Tämän tekeminen kaksi kertaa päivässä riittää kivun lievittämiseen.

Kurkuma

Ei pidä tietenkään unohtaa kurkuman kipua ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Tämä mauste vähentää myös turvotusta.

 • Juo lasillinen lämmintä kurkumamaitoa kaksi kertaa päivässä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Inkivääri ja kurkuma nivelkivun lievittämiseksi

Inkivääri

Inkivääri on voimakas antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen aine, joka auttaa lievittämään kipua ja tulehdusta, parantamaan vaurioituneet jänteet ja palauttamaan niiden liikkuvuuden.

 • Juo kaksi teelusikallista inkiväärijauhetta nesteessä kaksi kertaa päivässä. Tämä on hyvin tehokas hoito.
Some figure

Inkivääri on voimakas tulehdusta ja kipua hillitsevä mauste, joka lievittää jännetulehdusta.

Muista olla kärsivällinen jännetulehduksen hoidossa. Lepää riittävästi paraneminen on siitä kiinni. On parempi ottaa rauhallisesti muutaman päivän ajan täyden toipumisen vuoksi. Noudata hyviä ruokailutottumuksia ja ammattilaisen antamia suosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Barreno Castillo, Arika Marisol, Sanipatin Cayambe, and Ingrid Oderay. Eficacia de la aplicación de kinesio taping en el tratamiento fisioterapéutico de pacientes con tendinitis rotuliana que acuden al departamento de rehabilitación del hospital militar durante el período comprendido entre noviembre 2013-abril 2014. BS thesis. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2014, 2014.
 • Brosseau, L., et al. “Masajes de fricción transversal profundos para el tratamiento de la tendinitis (Revisión Cochrane traducida).” La Biblioteca Cochrane Plus 4 (2008).
 • López Barrueco, Lisette. “Analgesia quirúrgica acupuntural, un reto en el tratamiento de la tendinitis de Quervain.” Revista Archivo Médico de Camagüey 16.6 (2012): 1653-1655.
 • Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland)6(10), 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Boddu SH, Alsaab H, Umar S, Bonam SP, Gupta H, Ahmed S. Anti-inflammatory effects of a novel ricinoleic acid poloxamer gel system for transdermal delivery. Int J Pharm. 2015;479(1):207-211. doi:10.1016/j.ijpharm.2014.12.051
 • Clínica Mayo. Dolor a causa de la tendinitis: ¿debería aplicarme hielo o calor? (2019). Recuperado el 15 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tendinitis/expert-answers/tendinitis/faq-20057872

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.