Jäädytetty sitruuna hoitotuotteena - kokeile heti!

Jäädytetty sitruuna hoitotuotteena - kokeile heti!
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olemme usein maininneet kädenlämpöisen veden ja sitruunamehun juonnin hyödyt aamuisin, mutta tiesitkö, että jäädytetyllä sitruunalla on äärimmäisen tehokkaita lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää? Kyseessä on hyvin suosittu menetelmä, jossa käytetään hyväksi kaikki tämän loistavan hedelmän terveelliset ominaisuudet.

Jäädytetyn sitruunan hoitavat vaikutukset perustuvat siihen (kaikessa yksinkertaisuudessaan ja herkullisuudessaan), että hedelmästä käytetään kuori. Jatka lukemista, sillä seuraavaksi kerromme tarkemmin kyseisestä hoidosta, joka perustuu jäädytetyn sitruunan voimaan.

Miksi jäädytetty sitruuna on niin hoitavaa?

miksi jäädytetty sitruuna on niin hoitavaa

Ensinnäkin täytyy selittää, miksi kutsumme tätä hoitomenetelmää jäädytetyn sitruunan hoidoksi. Moni syövän kanssa kamppaileva käyttää tätä hoitoa lisänä kemoterapiasta saamaansa apuun. Syynä tähän on se, että sitruunassa on antioksidantteja, jotka taistelevat kehoa vahingoittavia soluja vastaan.

Lisäksi sitruunalla on kyky lisätä kehon luonnollista vastustuskykyä. Syöpää sairastavat ihmiset joutuvat – kuten jo epäilemättäkin tiedätkin – käymään läpi hyvin voimakkaita hoitoja, jotka hyökkäävät kehon immunologista toimintaa vastaan.

Siten tämä hedelmä on hyvin hyödyllinen kyseisissä tapauksissa. Emme kuitenkaan voi todeta, että se olisi 100-prosenttisen tehokkaasti syöpää torjuva tuote, sillä sitruuna on lisänä käytettävä hoitotuote, joka voi auttaa näissä tilanteissa sekä ehkäisemään kasvaimia että taistelemaan kemoterapian ei-toivottuja vaikutuksia vastaan.

Sitruunan syöpää torjuvat ominaisuudet eivät kuitenkaan ole tämän hedelmän ainoat loistavat vaikutukset. Seuraavassa kerromme asiasta tarkemmin – kokeile itse ja löydä sitruunan terveyttä parantavat kyvyt!

1. Sitruuna on luonnollinen vitamiinipommi

Sitruunan kuoressa on ainakin 10 kertaa enemmän vitamiineja kuin sen mehussa. Onkin hyvin kiinnostavaa, että uloimmassa kerroksessa sijaitsevat tämän lääkinnällisen tuotteen tehokkaimmat terveyttä parantavat vaikutukset.

Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että emme yleensä nauti sitruunan hyödyistä läheskään maksimaalisesti, sillä normaalisti heitämme kuoret suoraan roskikseen.

Jäädytetyn sitruunan hoidolla saat itsellesi kaikki seuraavat hyödyt:

  • pektiini
  • C-vitamiini
  • flavonoidit, kuten tangeriini
  • yli 22 erilaista yhdistettä, jotka kykenevät hidastamaan solujen hapettumista

2. Se suojelee ja parantaa kehon vastustuskykyä

Tämä sitruunan ominaisuus on todella mahtava. Jäädytetty sitruunataistelee monia sellaisia päivittäistä elämää koskevia sairauksia vastaan kuten esimerkiksi vilustumiset, tartunnat ja flunssat. On monia ihmisiä, jotka kohentavat hyvinvointiaan esimerkiksi ravinteikkailla haudukkeilla, joissa on mukana sitruunankuorta.

Silloin on tärkeää muistaa, että keittämällä sitruunankuori menettää jopa 40 % sen sisältämistä ravinteista. Jos sen sijaan syöt sitruunankuorta jäädytettynä, pystyt säilyttämään kaikki sen hyödyt sekä nauttimaan sitä helpolla tavalla. Lisäksi sitruunankuori on tietysti aivan mahtavaa herkkua!

3. Jäädytetty sitruuna painonpudotuksen tukena

Kuten jo tiedät, sitruuna on hyvin hyödyllinen hedelmä, jonka avulla voit poistaa myrkkyjä kehostasi. Se taistelee myös lipidejä vastaan – nämä aiheuttavat huonolaatuisen kolesterolin kertymistä ja kerääntyvät kehoon rasvan muodossa.

Ravitsemuksen asiantuntijoiden mukaan olisi hyvä idea syödä noin 75 grammaa sitruunaa joka ikinen päivä, jotta painoa voisi pudottaa terveellisellä tavalla. Lisäksi tulisi omaksua terveellinen ruokavalio yleisestikin ottaen. Kokeile itse ja ota avuksesi sitruunan loistavat kyvyt kohentaa kehosi terveyttä!

Kuinka jäädytetty sitruuna valmistetaan?

kuinka jäädytetty sitruuna tehdään

Jäädytetyn sitruunan valmistus on äärimmäisen helppoa. Ei siis kannata jättää tätä luonnollista hoitoa pois päivittäisistä rutiineistasi, sillä sen lisäksi, että se on hyvin vaivaton valmistaa, sen maku on loistava lisä moniin herkullisiin ruokalajeihin. Seuraavassa on lyhyet ohjeet jäädytetyn sitruunan käyttöön keittiössä.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

  • 2 sitruunaa
  • raastinrauta

Kuinka jäädytetty sitruuna valmistetaan

Sinun tarvitsee vain laittaa 2 sitruunaa pakastimeesi yhdeksi vuorokaudeksi. Tässä ei ole mitään monimutkaista – jotkut pitävät sitruunoiden paloittelusta kahteen tai kolmeen palaan etukäteen, jotta niiden raastaminen olisi sitten myöhemmin helpompaa. Suositeltavampaa on kuitenkin sitruunoiden pakastaminen kokonaisina.

Vuorokauden jäädytyksen jälkeen ota sitruunat pois pakkasesta ja raasta kuori hetimmiten.

Kuinka jäädytettyjä sitruunoita kannattaa syödä?

jäädytetty sitruuna sopii vaikka hedelmäcoktailiin

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, hyvä idea olisi syödä 75 grammaa jäädytettyä sitruunaa joka päivä. Tätä varten sinun kannattaa raastaa sitruunat heti kun ne ovat täysin jäätyneitä, ja ne tulisi syödä kaikki.

Tulet huomaamaan heti tästä syntyvän herkullisen tuoksun, ja sitruunaa voi laittaa tällaisenaan moniin ruokalajeihin, jotta niille voisi antaa loistavaa lisämakua. Seuraavassa on muutama erittäin helppo esimerkki siitä, kuinka jäädytettyä sitruunaa voi käyttää ruoanlaitossa:

  • Laita 25 grammaa jäädytettyä ja raastettua sitruunaa luonnolliseen jogurttiin, jossa ei ole mukana yhtään sokeria.
  • Laita 25 grammaa jäädytettyä ja raastettua sitruunaa lounaaksi valmistamaasi salaattiin, johon voit laittaa mukaan myös pinaattia, pähkinöitä, juustoa ja palan lohta, sekä esimerkiksi muutaman kirsikkatomaatin.
  • Voit lisätä jäädytettyä ja raastettua sitruunaa myös raikkaisiin haudukkeisiin, kuten esimerkiksi viilennettyyn vihreään teehen tai johonkin muuhun viilennettyyn luonnolliseen juomaan. Nämä teet ovat ihanteellisia esimerkiksi iltapäivän puolivälissä nautittaviksi.
  • Jäädytetty sitruuna sopii myös erittäin hyvin esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, joita on helppo valmistaa kotona. Yksi herkullinen vaihtoehto on kulhollinen paloiteltua ananasta, kolme mansikkaa, puolikas kiivihedelmä, paloiteltuja pähkinöitä sekä jäädytettyä ja raastettua sitruunaa pinnalle ripoteltuna.

Jäädyttämällä sitruunaa voit käytää hyödyksesi sitruunankuoren loistavat terveyttä edistävät hyödyt – ne, jotka yleensä jäävät täysin käyttämättä. Tästä lähtien ei siis kannata heittää sitruunankuoria pois, vaan käytä niitä “rautaisan” terveyden aikaansaamiseksi sekä itsellesi että perheellesi.

Miksipä et siis laittaisi jo tänään kahta sitruunaa pakastimeesi? Ala nauttimaan tästä loistavasta ja herkullisesta hoidosta pikimmiten!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.