Logo image
Logo image

Sitruunan kuoren parantava vaikutus

2 minuuttia
Siruunat sisältävät monia parantavia ainesosia, joita on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan.
Sitruunan kuoren parantava vaikutus
Viimeisin päivitys: 21 tammikuuta, 2019

Sitruuna on yksi yleisimmin saatavilla olevista hedelmistä ja sitä saa halvalla lähes kaikista marketeista. Monet nauttivat sitruunamehua smoothieissa, mehuissa ja ruuanlaitossa, sillä se imeytyy helposti ja sen hapokas maku sopii loistavasti yhteen muiden ruoka-aineiden kanssa. Sitruunamehu on monelle tuttu aines, mutta entäpä sitruunan kuoret? Tiesitkö, että kuorella on monia käyttötapoja ja hyödyllisiä vaikutuksia?

Suurin osa heittää sitruunan kuoret roska-astiaan tajuamatta sitä, miten paljon ravintoaineita kuoressa piilee. Sitruunan kuori sisältää jopa kymmenkertaisen määrän ravintoaineita sitruunamehuun verrattuna, ja siitä saa runsaasti A- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, beetakaroteenia ja kaliumia.

Mitä hyötyjä sitruunan kuorella on?

 

Some figure
 • Edellä mainittujen ravintoaineiden lisäksi sitruunan kuoresta saa sitronellaa ja fellandreenia.
 • Sitruunan kuori sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, sitrushappoa, omenahappoa, metaanihappoa, hespedriiniä ja pektiiniä, sekä muita hyödyllisiä ainesosia.
 • Kuori sisältää Q40 -salvestrolia ja limoniinia. Nämä kaksi ainesta tuhoavat syöpäsoluja ja voivat ehkäistä etenkin rintasyöpää, suolistosyöpää ja ihosyöpää.
 • Sitruunan kuoren sisältämät C-vitamiini ja flavonoidit puhdistavat verisuonia, vähentävät pahanlaatuisen kolesterolin määrää ja alentavat korkeaa verenpainetta.
 • Kuori sisältää kalsiumia ja muita tärkeitä mineraaleja, jotka vahvistavat luustoa ja ehkäisevät sellaisia sairauksia kuin osteoporoosia.
 • Kuoresta valmistettu tee tai mehu sopii hyvin suolikaasujen määrän vähentämiseen, mahan tulehdusten hillitsemiseen, ruuansulatuksen tehostamiseen ja kuona-aineiden poistamiseen elimistöstä.
 • Kuoren sisältämät antioksidantit suojaavat ja puhdistavat maksaa, poistavat myrkkyjä ja epäpuhtauksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti terveyteen.
 • Aivan kuten sitruunamehu, myös sitruunan kuori muuntaa elimistöä emäksisemmäksi ja säätelee kehon pH-arvoa. Jos keho on liian hapan, voi siitä aiheutua monia erilaisia terveysongelmia – siksi onkin tärkeää kontrolloida happamuutta nauttimalla kehon emäksisyyttä lisääviä ruokia.
 • C-vitamiini vahvistaa puolustusjärjestelmää ja ehkäisee yleisiä tartuntatauteja, kuten flunssaa ja tulehduksia.
 • Kuoresta valmistettu mehu puhdistaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja voi vauhdittaa painon putoamista.

Tee se itse: sitruunasta valmistettu limonaadi

 

Some figure

Kokonaisesta sitruunasta valmistettu limonaadi on helppo tehdä itse ja se sopii virkistäväksi juomaksi, joka ravitsee koko kehoa.

Ainekset

 • 1 luomutuotettu sitruuna
 • Puoli litraa vettä
 • Jääpaloja
 • Hunajaa makeutukseen

Ohjeet

Pese sitruuna huolellisesti ja paloittele se tehosekoittimeen. Kaada perään puoli litraa vettä ja ruokalusikallinen hunajaa. Jos haluat nauttia juoman kylmänä, lisää jääpaloja ja nauti heti. Sekoita tasaiseksi. Juoma näyttää perinteiseltä sitruunalimonaadilta, mutta ilman sokeria se on terveellinen ja virkistävä juoma.

Muita tapoja käyttää sitruunan kuori

Sitruunankuoritee

Jos haluat hyödyntää sitruunan kuoret teeuutteen muodossa, seuraa näitä ohjeita:

Ainekset

 • 2 luomusitruunaa
 • 1 litra vettä
 • Hunajaa

Valmistus

Kiehuta sitruunan kuoret vedessä, noin 15 minuuttia riittää. Poista liedeltä ja lisää sitruunoiden mehu. Lisää hunajaa tai muuta luonnollista makeutusainetta.

Raastettu sitruunan kuori

Yksi suosituimmista ja herkullisimmista tavoista nauttia sitruunan kuorta on käyttää se raastettuna.

Ohjeet

Pese sitruuna hyvin, laita muovipussiin ja aseta pakastimeen. Raasta jäätynyt sitruuna ja käytä salaateissa, mehuissa, kalan kanssa, liharuokien mausteena, jälkiruuissa tai kuumissa juomissa.

Muista tämä: Jos haluat saada kaiken irti sitruunan kuorista, on hyvä käyttää luomusitruunaa. Luomusitruunat eivät sisällä haitallisia hyönteismyrkkyjä ja kemikaaleja, joten voit huoletta nauttia myös kuoret. Jos et ole varma siitä, mitä kaikkea sitruunan kuori sisältää, voit desinfioida hedelmän sekoittamalla vettä ja omenaviinietikkaa puolet ja puolet keskenään. Upota sitruuna seokseen 15 minuutiksi ja huuhtele. Tämä irrottaa myrkyt ja muut haitalliset aineet ja voit nauttia kuoren turvallisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003

 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006

 • Lota, M. L., De Rocca Serra, D., Tomi, F., Jacquemond, C., & Casanova, J. (2002). Volatile components of peel and leaf oils of lemon and lime species. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf010924l


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.