Logo image
Logo image

Itsetunnon rakentaminen eron jälkeen

5 minuuttia
Ero kumppanista voi vaikuttaa itsetuntoon. Tästä syystä onkin hyödyllistä tietää, kuinka eroa tulisi käsitellä ja miten eron jälkeinen itsetunnon rakentaminen uudelleen voi onnistua. Tässä artikkelissa kerromme siitä yksityiskohtaisesti.
Itsetunnon rakentaminen eron jälkeen
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Parisuhteen lopettaminen voi usein osoittautua tuskalliseksi prosessiksi. Siksi haluamme jakaa muutamia vinkkejä, joiden avulla itsetunnon rakentaminen uudelleen eron jälkeen voi olla mahdollista.

Jos parisuhde on ollut pitkä tai myrkyllinen tai jos se ei ole päättynyt yhteisymmärryksessä molempien toimesta, on todennäköistä, että itsetunto voi olla maassa eron jälkeen. Tämän vuoksi itsetunnon rakentaminen uudelleen ottaa jokin verran aikaa.

Itsetunnon rakentaminen eron jälkeen

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää ymmärtää, mitä itsetunto on, sillä tämä on termi, jonka kaikki ovat varmasti kuulleet. Psykologiaan erikoistuneet sanakirjat määrittelevät itsetunnon usein siksi arvioksi, jonka me annamme omalle itsellemme.

Toisin sanoen se kattaa kaikki ne käsitykset, tunteet, ajatukset ja arvioinnit, joita teemme itsestämme jatkuvasti. Jotkut tutkimukset ovatkin osoittaneet, että:

”Itsetunto on itsensä arviointia. Tämä käsitys ja arviointi voi olla positiivista tai negatiivista, ja se voi olla miellyttävää tai epämiellyttävää.”

Jos meillä ei ole hyvää itsetuntoa, emme voi elää tasapainoisessa emotionaalisessa tilassa, sillä ensimmäinen askel tämän saavuttamiseksi on kyky hyväksyä oma itsemme juuri sellaisina kuin olemme.

Some figure

Itsetunto on arvio, jonka teemme omasta itsestämme. Se kattaa kaikki ne ajatukset ja arvioinnit, joita teemme itsestämme jatkuvasti.

Kuinka tiedän, että ero kumppanista on vaikuttanut itsetuntooni?

Suhteen päätyttyä monilla voi olla edessään tilanne, joka johtaa emotionaaliseen ahdistukseen. Mutta tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että kaikki elämässämme on tullut loppuunsa. Lisäksi on hyvä kyetä tunnistamaan, onko konfliktissa kyse väliaikaisesta parisuhteeseen liittyvästä kriisistä vai onko kyseessä lopullinen ero kumppanista.

Jos parisuhde on tullut loppuunsa, meidän on kyettävä ymmärtämään, että kaikki tarvitsemme rakkaus löytyy meistä itsestämme, vaikka samalla meillä on tapana etsiä sitä ulkopuolelta. Tämä on itse asiassa yksi suurimmista virheistä, joita voimme tehdä eron jälkeen.

Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Jill Weber kertoo, että eron yhteydessä on normaalia tuntea sekaannusta, surua tai vihaa samalla, kun itkemme kumppanin menetystä. Suhteen päättyessä kenenkään ei kuitenkaan tulisi rankaista, sättiä tai syyttää itseään, sillä me kaikki olemme eläneet ja käyneet läpi tällaisia olosuhteita. Syytä on vain muistaa, että näiden olosuhteiden ei tulisi määritellä sitä, millaisia me ihmisinä olemme.

Päinvastoin, vaikka ennen meille niin tärkeä ihminen ei enää olisikaan meidän lähellämme, elämä jatkuu aina, meidän on opittava siitä, kasvettava ihmisinä ja jatkettava omaa polkuamme. Jos sinusta tuntuu, että yksi tai useampi seuraavaksi listattavista asioista määrittelee sinua edes jonkin verran, on ero kumppanista todennäköisesti vaikuttanut elämääsi ja nyt on aika tehdä siihen muutos.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Avioliiton päättäminen: kuinka voit olla varma, että avioliitto on ohi?

Merkit, jotka kertovat alhaisesta itsetunnosta

  • Tunne siitä, että elämä on menettänyt merkityksensä, koska ennen niin rakas ihminen ei enää ole mukana elämässäsi.
  • Tunnet olosi rumaksi joka kerta, kun katsot itseäsi peilistä ja et välttämättä edes kykene ajattelemaan, että joku muu voisi sinuun joskus vielä rakastua.
  • Luulet, että entinen kumppanisi oli täydellinen ja juuri se ainoa ja oikea sinulle koko universumissa.
  • Alat nähdä entisen kumppanisi vertailun kohteena kaikkien uusien tuttavuuksien ja tuntemiesi ihmisten kanssa.
  • Et enää halua tai jaksa huolehtia ulkonäöstäsi.
  • Et tunne enää innostusta mistään, sinulta ei löydy motivaatiota, etkä ole enää kiinnostunut samoista aktiviteeteista, joita vielä aiemmin rakastit.
  • Tunnet, että kipu ei anna sinun ajatella selkeästi.
  • Tunnet syyllisyyttä monista asioista, syytät itseäsi ja ajattelet, että jos olisit toiminut niissä ja näissä tilanteissa toisin, kyseinen henkilö olisi kenties edelleen vierelläsi.

Jos sinusta tuntuu, että voit nähdä jonkin näistä yllä mainituista seikoista itsessäsi, sinun on kyettävä ymmärtämään, että myös yksinäisyydestä ja omasta seurasta on mahdollista nauttia. Todellinen rakkaus nimittäin syntyy juuri silloin, kun löydämme itsemme ja opimme rakastamaan ja kunnioittamaan itseämme.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuinka päästä irti ex-kumppanista Walter Rison mukaan

Itsetunnon rakentaminen eron jälkeen on prosessi, joka tapahtuu askel askeleelta

Some figure

Ero kumppanista voi jättää seurauksia itsetuntoon. Tämä ilmiö on kuitenkin tärkeää kyetä kohtamaan, jotta siitä ei kasvaisi elämää ja onnellisuutta rajoittava este.

Kumppanin menetyksestä ja erosta toipumiseen ei valitettavasti ole olemassa mitään maagista kaavaa, joka parantaisi henkiset arvet hetkessä. Erosta toipuminen ja romuttuneen itsetunnon rakentaminen vie aina aikaa, ja prosessi voi olla pitkä ja vaikea. Tulokset ovat lopulta kuitenkin uskomattomia, sillä se rakkaus, jota opit tuntemaan itseäsi kohtaan tämän kokemuksen jälkeen, tulee olemaan paljon suurempi. Eron jälkeisen itsetunnon rakentaminen vie aikaa, mutta se voi olla mahdollista seuraavien suositusten avulla:

Pidä mielessä

  • Elä ja päästä ulos kaikki ne eron jälkeiset negatiiviset tunteet, joita voit mahdollisesti kokea, olivat ne sitten vihaa, surua, pettymystä tai ahdistusta. Älä tukahduta tunteitasi. On parempi avata murheitasi luotettavalle ja läheiselle ihmiselle sen sijaan, että sulkisit ne syvälle sisimpääsi.
  • Älä välttele tilannetta ja tunteitasi, vaan pyri elämään ja kokemaan ne. Tämä on paras tapa muuttaa kipeät haavat valoksi, joka johtaa sinua kohti uutta elämää. Tämän prosessin jälkeen sinä tulet olemaan elämäsi ainoa päähenkilö.
  • Tämän jälkeen ymmärrät, että elämäsi ei riipu kyseisestä henkilöstä, eikä elämäsi tulisi pyöriä hänen ympärillään. Kyseessä on kaksi eri ihmistä, kaksi yksilöä ja kukin omassa maailmassaan, jossa niin sinun kuin entisen kumppanisikin tulisi voida elää elämäänsä hyödyntämällä kaiken sen potentiaalin, jota elämällä on teille tarjottavanaan.
  • Rakenna elämääsi uusia rutiineja ja riko niitä vanhoja ja kuihtuneita tapoja, joita sinulla oli tapana tehdä entisen kumppanisi kanssa.
  • Aloita onnellisuuden etsiminen sisältäpäin. Onnellisuus asuu sinussa, ei jonkun toisen elämässä. Rakkauden ravitseminen itseä kohtaan on tärkeä askel kohti sitä hetkeä, jolloin voimme nähdä oman arvomme ja ymmärtää, miksi meidän paikkamme ei ollut niissä tilanteissa, niiden myrkyllisten ihmisten kanssa.
  • Ehkäise henkistä kulumista välttämällä puhumasta entisestä kumppanistasi ja kaikesta siitä, mitä välillänne tapahtui. Alussa on hienoa päästää höyryjä ulos, mutta seuraavassa vaiheessa on palautettava huomio takaisin itseensä. Vain tällä tapaa voit rakentaa itsetuntoasi ja tehdä itsestäsi uudestaan elämäsi tärkeimmän ihmisen.
  • Pidä huolta itsestäsi, rakasta itseäsi ja huolehdi ulkonäöstäsi. Katso peiliin ja näe kuinka kaunis olet. Opi arvostamaan kauneuttasi omilla silmilläsi, ei jonkun toisen silmien kautta.
  • Huolehdi fyysisestä ja psyykkisestä terveydestäsi. Psykologin puoleen kääntyminen voi osoittautua tehokkaaksi apukeinoksi silloin, jos haet seuraa ja haluat kehittää uudelleen kaikkia niitä toimia, joita aikaisemmin niin rakastit.
  • Ympäröi itsesi positiivisilla asioilla ja ihmisillä. Unohda hetkeksi elämästäsi liian tunteelliset tai surulliset laulut, kirjat ja elokuvat, ja hakeudu iloisten ja onnellisten asioiden ääreen.

Lopuksi

Jos rakastat ja arvostat itseäsi, tulet huomaamaan, että sinusta löytyy sellaisia ​​puolia, joita et edes tiennyt olevan sekä sellaisia asioita, joita et edes kuvitellut tekeväsi. Nyt tiedät, että vahvalla itsetunnolla voit saavuttaa kaiken sen, mitä aina olet halunnut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González Arratia, N., Valdez Medina, J., & Serrano García, J. (2003). Autoestima en jóvenes universitarios. CIENCIA Ergo-Sum.
  • Quispe Rojas, V. (2017). La autoestima. Universidad César Vallejo.
  • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
  • VV.AA. (2018).A Study on the Self Esteem and Academic Performance Among the Students. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3121006

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.