Logo image
Logo image

Immunoterapia syöpään: mitä siitä tarvitsee tietää

2 minuuttia
Immunoterapiaksi luokitellaan hoitoja, joiden tavoitteena on hyödyntää immuunijärjestelmän eri ominaisuuksia taistelussa syöpää vastaan. Lue eteenpäin, niin saat tietoa immunoterapiasta syövän hoidossa.
Immunoterapia syöpään: mitä siitä tarvitsee tietää
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Immuunijärjestelmän asianmukainen toiminta on yksi tärkeimmistä selviytymistekijöistä monissa sairauksissa, mukaan lukien syövässä. Tämä järjestelmä voi havaita, milloin soluissa tapahtuu syöpään johtavia muutoksia ja kykenee tuhoamaan ne. Tiedätkö, mitä on immunoterapia, jota käytetään syövän hoitoon?

Syöpä johtuu tietyn elimen muodostavan kudoksen solujen käyttäytymisen sekä rakenteen muuttumisesta. Kun tämänkaltaisia muutoksia tapahtuu, keho voi löytää kyseiset solut ja käynnistää joukon erilaisia puolustusprosesseja.

Näiden prosessien ansiosta se voi saada syöpäsolut katoamaan. Todelliset ongelmat alkavat, kun syöpäsolut onnistuvat kiertämään edellä mainitut puolustusjärjestelmät. Tässä tapauksessa syöpäsolut jakautuvat ja leviävät holtittomasti.

Onneksi viime vuosina ymmärryksemme syöpäsairauden läpäisevästä immunologiasta on kehittynyt dramaattisesti. Tämän myötä on syntynyt uusia hoitomuotoja, kuten immunoterapia.

Alla kerromme siitä lisää.

Mitä on immunoterapia?

Immunoterapia on terapeuttinen hoitomuoto, jota käytetään immuunijärjestelmän optimointiin siten, että solut lisäävät kykyään torjua mahdollisia syöpäsoluja. Se toimii kahden mekanismin avulla:

 • Stimuloimalla tai vahvistamalla immuunijärjestelmää olemaan älykkäämpi sekä aggressiivisempi syöpäsolujen löytämisessä ja hyökkäämisessä.
 • Valmistamalla vasta-aineita, jotka ovat samanlaisia ​​kuin immuunijärjestelmämme käyttämät molekyylit. Näin se auttaa palauttamaan tai parantamaan sen toimintaa.
Some figure
Pohjimmiltaan immunoterapia on terapeuttinen strategia, jota käytetään syövän hoidossa.

Syövän immunoterapian muodot

Seuraavaksi on tärkeää ymmärtää, että immunoterapia on termi, jota käytetään viittaamaan useampaan kuin yhteen hoitomuotoon. Jokainen näistä hoitomuodoista toimii hyödyntämällä immuunijärjestelmän eri ominaisuuksia.

Immuniterapian hoitomuotoja ovat:

Syöpärokotteet

Ensinnäkin rokotteet ovat aineita, jotka tuodaan kehoon. Pohjimmiltaan ne auttavat immuunijärjestelmää luomaan vasteen tiettyjä sairauksia vastaan.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että terveille ihmisille annetaan rokotteita infektioiden ehkäisemiseksi. Jotkut rokotteet voivat kuitenkin auttaa ehkäisemään tai hoitamaan syöpää.

Onkolyyttiset virukset

Tämä on uusi hoitomuoto, joka käyttää geneettisesti muunnettuja viruksia syöpäsolujen tartuttamiseen ja tappamiseen.

Immuunitarkistuspisteiden salpaajat

Syöpä sisältää geneettisiä mutaatioita, joiden avulla kehomme voi tunnistaa ne vieraana kokonaisuutena. Tämä puolestaan ​​auttaa kehoa hyökkäämään näitä soluja vastaan. Joissakin tapauksissa syöpä voi estää meitä puolustavien solujen vasteen.

Immuunitarkistuspisteiden salpaajat estävät rakenneuudistusta syöpäsolujen vasteeseen. Tämä antaa keholle mahdollisuuden reagoida ja tuhota syöpäsolut.

Kimeerisen antigeenireseptorin (CAR) T-soluterapia

Tässä menetelmässä hoito käsittää syöpäpotilaan T-solujen altistamisen geneettisesti muunnetulle virukselle. Tämän altistuksen tarkoituksena on opettaa T-soluja havaitsemaan ja hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Monoklonaaliset vasta-aineet

Pohjimmiltaan monoklonaaliset vasta-aineet ovat synteettisiä proteiineja. Ne jäljittelevät immuunijärjestelmää. Kaiken kaikkiaan nämä vasta-aineet on suunniteltu hyökkäämään syöpäsolujen pinnalla oleviin proteiineihin. Tämä immuuniterapia auttaa immuunijärjestelmää tuhoamaan syöpäsoluja.

Some figure
Syövän immunoterapiaa on useita erilaisia. Valinta näiden vaihtoehtojen välillä riippuu syövän tyypistä. Se riippuu myös syövän etenemisestä ja potilaan terveydentilasta.

Immunoterapian sivuvaikutukset

Kuten kaikki syövän hoitomuodot, myös immunoterapia tuo mukanaan sivuvaikutuksia. Immunoterapian tapauksessa nämä sivuvaikutukset ilmenevät suurelta osin immuunijärjestelmän hyökkäyksen stimulaation vuoksi. Toisin sanoen immuunijärjestelmä hyökkää terveitä soluja ja elimiä vastaan.

Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat:

 • Kipu
 • Tulehdus
 • Punoitus
 • Kutina
 • Ihottuma
 • Kuume
 • Vilunväristykset
 • Huimaus
 • Heikkous
 • Verenpaineen vaihtelut
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Ripuli

Mitä muistaa syövän immunoterapiasta

Yhteenvetona voidaan todeta, että immunoterapia on innovatiivinen syövän hoitostrategia, jonka tavoitteena on hyödyntää ihmiskehon kykyä havaita sekä hyökätä syöpäsoluja vastaan. Immunoterapian hoitomuotoja on erilaisia. Ne kaikki kuitenkin edistävät kehomme luontaisen puolustusjärjestelmän toimintaa ja paranemista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dalotto-Moreno, T., Blidner, A. G., Girotti, M. R., Maller, S. M., & Rabinovich, G. A. (2018). INMUNOTERAPIA EN CÁNCER. PERSPECTIVAS ACTUALES, DESAFÍOS Y NUEVOS HORIZONTES. 13.
 • Farkona, S., Diamandis, E. P., & Blasutig, I. M. (2016). Cancer immunotherapy: The beginning of the end of cancer? BMC Medicine, 14(1), 73. https://doi.org/10.1186/s12916-016-0623-5
 • Malvicini, M., Puchulo, G., Matar, P., & Mazzolini, G. (2010). INMUNOTERAPIA DEL CANCER. IMPORTANCIA DE CONTROLAR LA INMUNOSUPRESION. 6.
 • American cancer society. (s. f.). Immunotherapy. Recuperado 27 de febrero de 2020, de https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.