Logo image
Logo image

Kolme ideaa katon sisustamiseen

2 minuuttia
Ehkä olet sisustamassa kotiasi uudelleen ja haluat tehdä jotain todella erilaista. Tässä artikkelissa kerromme, miksi kannattaa suunnata katse kattoon.
Kolme ideaa katon sisustamiseen
Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2023

Katot, jotka olivat pitkään kodin tyhjiä ja unohdettuja tiloja, ovat hiljattain nousseet sisustustaiteen kulmakiviksi. Nämä alueet ansaitsevat katseemme. Tämä ei johdu pelkästään esteettisistä syistä, vaan myös mielenterveytemme vuoksi. Siksi annammekin vinkkejä katon sisustamiseen ja kerromme, miksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Tilat, joissa asumme ja joissa käymme, vaikuttavat suoraan olotilaamme. Tietenkin, osana näitä tiloja ovat myös katot.

Esimerkiksi matala katto edistää rutiinitehtävien suorittamista ja stimuloi keskittymistä. Toisaalta korkeat katot motivoivat luovuuteen.

Kattojen huomioiminen kodin sisustuksessa on tärkeää

Kuten jo mainitsimme, katon vaikutus mielialaan on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi katto, joka on maalattu tummemmalla sävyllä kuin huoneen lattia, voi aiheuttaa tunteen, että katto putoaa päälle.

Esteettisellä tasolla sopivia tekniikoita soveltamalla katosta voi tulla tärkeä elementti kodissa. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on integroida katto talosi sisustukseen, niin että seinien ja huonekalujen kanssa siitä saadaan harmoninen kokonaisuus.

Ideoita kodin katon sisustamiseen

Katon jättäminen valkoiseksi tai sen maalaaminen tietyllä värillä on ensimmäinen päätös. Muotoilumaailman rohkeimmat trendit kuitenkin yllättävät meidät omaperäisyydellään.

Some figure
Korkea katto liittyy luovuuteen. Tilojen psykologian mukaan se stimuloi ideoita.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: Art nouveau: kuinka toteuttaa tämä tyyli sisustuksessa

1. Stukko

Stukkokoristeita löytyy jo valmiina jos jonkinlaisia, tai voit suunnitella ne itse. Voit tehdä stukkojen avulla katosta hauskan ja mielenkiintoisen, tai tyylikkään ja viileän.

Voit myös lisätä pieniä valoja strategisiin kohtiin katossa, mikä luo entistä mielenkiintoisemman visuaalisen vaikutelman.

2. Puuta jäljittelevät palkit tai puupalkit

Puuta jäljittelevien palkkien käyttö kattojen koristeluun voi luoda kotoisamman ympäristön. Tällä tavalla sisustettu katto luo tunteen, että katto on matalammalla kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Tästä syystä palkit sopivat korkeisiin kattoihin.

3. Sisusta katto ikään kuin se olisi lattia, ja päinvastoin

Ehkä yksi erikoisimmista ja avantgardistisimmista ideoista katon sisustamiseen on trendi, jossa lattia sisustetaan niin kuin katto ja katto niin kuin lattia.

Tämän trendin mukaisesti, ehkä “Liisa Ihmemaassa” -tarinan inspiroimana, voit käyttää keraamisia laattoja tai parkettia katon sisustamiseen, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Tämä luo hyvin omaperäisen ja hauskan huoneen.

Some figure
Valaisimet ovat myös osa sisustusta. Oikeiden valojen valinta korostaa listoja ja viimeistelee ilmeen.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 7 vinkkiä kodin sisustamiseen neonvaloilla

Ympäristöystävällinen katto

Vielä lopuksi mainittakoon idea ulkokatolle: viherkatto. Tämä menetelmä sisältää monia etuja, kuten paremman estetiikan, ilmansaasteiden vähentämisen ja asukkaiden elämänlaadun optimoinnin. Tätä korostaa argentiinalainen toimittaja María Laura Perez Casar artikkelissaan Investigaciones Agropecuarias -lehdessä.

Samaan suuntaan Tecnología y Ciencias del Agua -lehdessä julkaistun artikkelin kirjoittajat vakuuttavat, että viherkattojen käyttö voisi jo mainittujen etujen lisäksi olla ratkaisu kotitalouksien tulvaongelmiin.

Viherkatto on loistava vaihtoehto taloissa, joiden katto katto on litteä. Se sopii myös kerrostalojen katoille suurkaupunkeihin, joissa siitä on vieläkin enemmän hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Revista de Investigaciones Agropecuarias. Perez Casar, Laura. Techos verdes, una estrategia frente al cambio climático. Argentina 2017.
  • Tecnología y ciencias del agua, Vol. 10, Núm. 5.  Techos verdes para la gestión integral del agua: caso de estudio Chapinero, Colombia. Colombia 2019-2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.