Höyrystimet ja ilmankostuttimet: mitä eroja niillä on?

Höyrylaitteet auttavat vähentämään hengitysvaivoja ja ihon kuivuutta. Kumpi sinun pitäisi valita? Lue lisää höyrystimien ja ilmankostuttimien välisistä eroista.
Höyrystimet ja ilmankostuttimet: mitä eroja niillä on?

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2023

Höyrystimien ja ilmankostuttimien erojen tunteminen on välttämätöntä, jotta osaat valita sellaisen laitteen, joka tarjoaa ympäristöösi riittävän kosteuden. Lääkärit suosittelevat molempia laitteita, koska ne auttavat lievittämään flunssan ja kylmettymisen oireita.

Alle 30 %:n kosteustaso liittyy oireisiin, kuten ihon kuivumiseen, nenäverenvuotoon, staattiseen sähköön ja hengitysvaikeuksiin. Onkin hyödyllistä tietää, miten nämä laitteet auttavat ja mikä vaihtoehto valita tarpeidesi mukaan. Katsotaanpa.

Mihin höyrystimiä ja ilmankostuttimia käytetään?

Coliman yliopiston julkaisema pääkirjoitus selittää ilmakehän kosteuden ilmaan liuenneena vesihöyrynä. Sitä ei voi nähdä, mutta voit tuntea ja joskus jopa haistaa sen epäsuorasti siinä elävien sienten kautta.

Kosteustason säätely on välttämätöntä, varsinkin jos asut lasten, vanhusten ja immuunipuutteisten potilaiden kanssa, koska he ovat alttiimpia infektioille ja häiriöille, jotka liittyvät ympäristön kosteuteen.

Ilmankostuttimet ja höyrystimet lisäävät tarvittavan kosteuden sisäilmaan. Ilmankostuttimet on tarkoitettu osaksi hoitoja tuomaan kosteutta hengitysteihin ja poistamaan huoneiden kuivuutta. Lääketieteelliset arviot yhdistävät ne esimerkiksi liman liukenemiseen.

Höyrystimet taas vapauttavat höyryä, joka jäähtyy ennen kuin kone poistaa sen. Ne ovat hyödyllisiä astman, flunssan, allergioiden ja kurkun kuivumisen yhteydessä.

Jotkut näistä laitteista puhdistavat ympäristöä poistaessaan höyryä.

Höyrystimet ja ilmankostuttimet: mitkä niiden erot ovat?
Sekä höyrystimet että ilmankostuttimet auttavat vähentämään ympäristön kuivuutta. Molemmilla on kuitenkin eri mekanismit.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Voiko sähkölle olla allerginen?

Miten höyrystimet ja ilmankostuttimet eroavat toisistaan

Yleisesti ottaen saattaa vaikuttaa siltä, että höyrystimen ja ilmankostuttimen välillä ei ole eroja. Tosiasia on kuitenkin, että molemmilla laitteilla on tarkastelun arvoisia eroja.

Toiminta

Ilmankostuttimet toimivat kylmänä, eli ne käyttävät suodatettua sydänlankaa, joka imee vettä ja päästää sitten viileän ja lämpimän välillä olevaa sumua.

Joissakin on automaattiset mekanismit, jotka aktivoituvat kun ne havaitsevat kuinka kuiva ympäristö on. Mallista riippuen ne voivat lähettää ultraäänivärähtelyjä hajottaakseen mikroskooppisia vesihiukkasia.

Höyrystimet puolestaan keittävät vettä laajentaakseen höyryä, joka jäähtyy juuri ennen kuin se poistuu laitteesta, pääsee ilmaan ja saavuttaa kehon.

Epäpuhtauksien riski

Home- ja mineraaliesiintymät, jotka voivat tulla ulos viileän höyryn mukana, ovat ilmankostuttimien heikkous. Medicina Intensivan julkaisema systemaattinen katsaus korostaa, että näiden laitteiden käsittely ilman oikeita puhdistustoimenpiteitä lisää kontaminaatioriskiä.

Koska saastuneiden hiukkasten mahdollinen hengittäminen vahingoittaa hengitysteitä, suositellaan yksinomaan tislatun tai puhdistetun veden käyttöä ja ilmankostuttimen huolellista, säännöllistä puhdistusta.

Höyrystimillä taas on vähemmän riskejä, koska ne eivät poista niin paljon epäpuhtauksia keitetyn veden ansiosta.

Turvallisuus

Lasten kohdalla lääkärit pitävät ilmankostutinta turvallisempana, koska ne eivät lämmitä vettä. Siksi ne poistavat palovamman vaaran. Höyrystimet vaativat myös enemmän hoitoa, koska kuuma vesi voi johtaa onnettomuuksiin.

YK:n lastenrahaston (UNICEF) julkaisemat luvut osoittavat, että 90 prosenttia lasten palovammoista johtuu kotitapaturmista. Näistä 60 % vastaa kuumennettuja nesteitä.

Jos kotonasi on lapsia, ole aina valppaana, jotta he eivät kosketa tai käännä laitetta. Älä myöskään jätä höyrystintä päälle, kun he nukkuvat. Sijoita se myös aina lattialle, mutta pois kävelyreitiltä.

Niiden käyttämä vesi

Ilmankostuttimet toimivat tislatulla vedellä. Koska se eivät kuumene, on tärkeää noudattaa tiukkaa hygieniaa sienten ja bakteerien lisääntymisen estämiseksi.

Höyrystimissä voit käyttää vesijohtovettä, koska ne kiehuvat jopa 100 asteeseen, mikä riittää bakteerien poistamiseen. Lisäksi ne mahdollistavat eteeristen öljyjen ja määrättyjen lääkkeiden lisäämisen sumuttimina.

Puhdistus

Lian ja mikro-organismien kerääntyminen on huolestuttavaa molemmissa laitteissa. Niiden puhdistamisessa on suositeltavaa noudattaa valmistajan ohjeita. Jos haluat perusteellisen puhdistuksen, sovella näitä vinkkejä:

Ilmankostuttimet tulee tyhjentää päivittäin, säiliö puretaan ja pestään ennen uudelleentäyttöä. Syväpuhdistus on ihanteellinen suorittaa joka viikko. Lisää laitteeseen 6 cm etikkaa, anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele neutraalilla puhdistusaineella.

Höyrystimien desinfiointi on helpompaa, koska ne toimivat lämmittimenä, mikä pienentää bakteerien kerääntymisriskiä. Tyhjennä laite, pura se ja pese se miedolla saippualla ja vedellä.

Toisen puhdistusreseptin mukaan voit pestä 10-prosenttisella valkaisuaineseoksella: käytä 9 osaa vettä ja 1 osa valkaisuainetta.

Vaikutus allergioihin

Sisätilojen korkea kosteusprosentti saattaa voimistaa allergikoiden oireita. Pölypunkkien lisäksi homeet viihtyvät ympäristöissä, joissa kosteus on yli 50 %.

American Academy of Allergy, Asthma and Immunology -akatemian mukaan me kaikki hengitämme ilmassa kiertäviä homeitiöitä, mutta vain joillakin ihmisillä, jotka ovat pitkäaikaisesti altistuneet näille sienille, ilmenee astmareaktioita tai oireita.

Toisin kuin ilmankostuttimet, höyrystimien kuuma vesi vähentää sisätilojen allergiahäiriöitä. Jos kärsit näistä sairauksista, on kuitenkin paras kysyä neuvoa lääkäriltäsi laitteen käyttöön kotona.

Höyrystimen ja ilmankostuttimen välillä on useita eroja. Joitakin niistä ovat esimerkiksi puhdistustapa, ympäristön kosteustaso ja niissä käytetty neste.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 4 helppoa vinkkiä kodin sisäilman parantamiseen

Kuinka valita oikea vaihtoehto

Mieti ensin, tuleeko laite lapsen käyttöön, jotta voit valita hänelle turvallisimman laitteen. Tarkista, että siinä on selkeä käyttöohje, jotta tiedät, miten kosteutta säädellään ja miten allergioita voidaan ehkäistä sisätiloissa.

Toinen näkökohta liittyy budjettiin, joka riippuu brändistä ja toiminnoista. Lisävinkki on selvittää, riittääkö laite siihen tilaan, jossa haluat sen olevan. Voit määrittää tämän käyttöohjeesta, siinä varmasti mainitaan minkä suuruiselle alueelle laite soveltuu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.